TURKEY:O Abdullah Gül και το Αυτόνομο Δημοκρατικό Kurdistan ...


Ο Γκιουλ αύριο στο Ντιγιάρμπακιρ
Αυξημένες προσδοκίες δημιουργεί η διήμερη επίσκεψη
ΑΓΚΥΡΑ. Αυξημένες χαρακτηρίζει ο τουρκικός Τύπος τις προσδοκίες που δημιουργεί η αυριανή διήμερη επίσκεψη του προέδρου της χώρας Αμπντουλάχ Γκιουλ στην κατά πλειονότητα κουρδική πόλη Ντιγιάρμπακιρ στη νοτιοανατολική Τουρκία. Τις προσδοκίες αυτές αποπειράθηκε να διαψεύσει χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξής του ο κ. Γκιουλ, επισημαίνοντας ότι η επίσκεψη ήταν προγραμματισμένη πολύ πριν από την έναρξη της πρόσφατης συζήτησης γύρω από την κουρδική γλώσσα και τη χρήση της κουρδικής σημαίας. «Η επίσκεψη αυτή δεν διαφέρει από άλλες που πραγματοποίησα σε άλλες επαρχίες της Τουρκίας», είπε ο κ. Γκιουλ. Στο Ντιγιάρμπακιρ, όμως, ο Τούρκος πρόεδρος θεωρείται ο κατάλληλος άνθρωπος για την αποκλιμάκωση της έντασης που προκλήθηκε από τις συζητήσεις γύρω από το ενδεχόμενο αυτονομίας.
Την περασμένη εβδομάδα, η αριστερή κουρδική οργάνωση DTK κατέθεσε πρόταση με στόχο το Αυτόνομο Δημοκρατικό Κουρδιστάν, βασισμένο στην αρχή της «δημοκρατικής αυτονομίας» για τους Κούρδους της Τουρκίας, ενώ στα μέσα Δεκεμβρίου το κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP, διάδοχος του απαγορευθέντος κουρδικού DTP) είχε ανακοινώσει ότι θα εφαρμόσει δίγλωσσο σύστημα (τουρκικά και κουρδικά) στις δημαρχίες που ελέγχει στα ανατολικά και νοτιοανατολικά της χώρας. Η πρόταση του DTK έκανε μάλιστα λόγο για την υιοθέτηση σημαίας, μαρξιστικού οργανωτικού προτύπου για την κουρδική κοινωνία, αλλά και «δύναμη αυτοπροστασίας», με αποκλειστική αποστολή την αντιμετώπιση ενδεχόμενης εξωτερικής επιβουλής. Την έντονη δυσαρέσκειά του με το παραπάνω σχέδιο εξέφρασε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μιλώντας στην τελευταία πριν από το νέο έτος συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, ο κ. Ερντογάν είπε χθες: «Το σενάριο είναι ξεκάθαρο: Οπως κάνει πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση, η τρομοκρατική οργάνωση προσπαθεί να επηρεάσει τη διαδικασία και να διαμορφώσει την εσωτερική πολιτική. Ορισμένες γνωστές σε όλους συμμορίες συνεργάζονται με την τρομοκρατική οργάνωση, έχοντας στόχο τους την κυβέρνηση του ΑΚΡ. Το έκαναν κατά το παρελθόν και το κάνουν και σήμερα. Το έθνος απέτρεψε τέτοια σχέδια παλαιότερα και θα το κάνει και πάλι». Ο Τούρκος πρωθυπουργός άφησε μάλιστα να εννοηθεί η ύπαρξη σχέσεων μεταξύ του κουρδικού ΡΚΚ και της νεοεθνικιστικής οργάνωσης Εργκένεκον, μέλη της οποίας αντιμετωπίζουν κατηγορίες σχεδιασμού πραξικοπήματος.
Τις εντάσεις αυτές καλείται να αντιμετωπίσει ο πρόεδρος Γκιουλ, που έχει ωστόσο αποδείξει την ικανότητά του αυτή. Στις 8 Αυγούστου 2009, είχε προκαλέσει αίσθηση δηλώνοντας ότι έγινε δεκτός με εγκαρδιότητα από τους κατοίκους της κοινότητας «Νορσίν» της ΝΑ Τουρκίας, χρησιμοποιώντας το κουρδικό -άρα απαγορευμένο- όνομα του χωριού.

Reuters

ΠΗΓΗ: