Julian Assange: WikiLeaks.org !!!
Julian Assange
(1)
Στραγγαλίζουν το Wikileaks
Ενας ένας κλείνουν οι σέρβερ που φιλοξενούσαν το σάιτ του Ασάνζ
Μία εβδοµάδα αφότου άρχισε να δηµοσιοποιεί τα διαβαθµισµένα διπλωµατικά τηλεγραφήµατα των ΗΠΑ, το Wikileaks παραµένει στο ∆ιαδίκτυο µόνο χάρη σε ένα µικρό ελβετικό κίνηµα, το Κόµµα των Πειρατών, και κάποιους ανώνυµους χρήστες. Η εκστρατεία φίµωσής του έχει πάρει τόσο µεγάλες διαστάσεις, που ο φυγάς Τζούλιαν Ασάνζ µιλά για «ψηφιακό µακαρθισµό».
∆εν είναι όµως µόνο η ιστοσελίδα που δέχεται πόλεµο. Σε δηλώσεις του στηνισπανική «El Pais», ο Τζούλιαν Ασάνζ κατήγγειλε πως έχει δεχθεί «εκατοντάδες απειλές» κατά της ζωής όχι µόνο του ίδιου αλλά και των παιδιών του, όπως και των δικηγόρων του. Από την πλευράτους,οι δύο βρετανοί δικηγόροι του, Τζένιφερ Ρόµπινσον και Μαρκ Στίβενς, κατήγγειλαν χθες πως παρακολουθούνται τις τελευταίες ηµέρες από µέλη των µυστικών υπηρεσιών, ενώ παράλληλα «δέχονται άλλες µορφές πίεσης» απότην Ουάσιγκτον.
Εις βάρος του Ασάνζ, ο οποίος κρύβεται κάπου στη Βρετανία, εκκρεµεί ευρωπαϊκό ένταλµα σύλληψης που εξέδωσε η Σουηδία µε βάση τις καταγγελίες δύο Σουηδέζων για «βιασµό, σεξουαλική κακοποίηση και παράνοµο εξαναγκασµό». Τόσο ο ίδιος όσο και οι δικηγόροι του πάντως µιλούν ανοιχτά για «πολιτικό κόλπο». «∆εν µου διαφεύγει ότι η Σουηδία είναι µία από τις χώρες που διέθεσαν το έδαφός τους για τις µυστικές πτήσεις των ΗΠΑ»,δήλωσε ο Μαρκ Στίβενς, αναφερόµενος στο πρόγραµµα έκδοσης κρατουµένων για τροµοκρατία σε χώρες όπου µπορούσαν να υποστούν βασανιστήρια. Ο ίδιος επισήµανε πως οι κατηγορίες κατά του Ασάνζ αποσύρθηκαν τον Σεπτέµβριο, για να επαναδιατυπωθούν «έπειτα από τη µεσολάβηση ενός σουηδού πολιτικού». Και ξεκαθάρισε πως ο Ασάνζ θα πολεµήσει στα βρετανικά δικαστήρια την έκδοσή του στη Σουηδία, καθώς από εκεί υπάρχει φόβος να εκδοθεί στις ΗΠΑ – όπου χαρακτηρίζεται ανοιχτά «τροµοκράτης».
«Χάι-τεκ τροµοκράτη» τον αποκάλεσε, πιο συγκεκριµένα, χθες ο επικεφαλής των Ρεπουµπλικανών στη Γερουσία, Μιτς Ο’ Κόνελ.
Κυβερνοπόλεµος
Οσο ο Ασάνζ παλεύει να παραµείνει ελεύθερος, το Wikileaks παλεύει να παραµείνει ενεργό. Η κανονική του διεύθυνση, wikileaks.org, έχει πάψει να λειτουργεί από την Παρασκευή, αφού ο αµερικανικός πάροχος EveryDSN.Net διέκοψε τον εφοδιασµό του ονόµατος τοµέα. Η πρόσβαση γίνεται πλέον µόνο µέσω της διεύθυνσης wikileaks.ch, την οποία φρόντισε νακατοχυρώσει προ µηνών εκ µέρους της οργάνωσης το µικρό ελβετικό Κόµµα των Πειρατών, και µόνο µέσω ενός σουηδικού σέρβερ, καθώς ο βασικός, γαλλικός σέρβερ τέθηκε χθες «εκτός» – είναι άλλωστε δεδηλωµένη η εχθρική στάση της γαλλικής κυβέρνησης. Προβλήµατα υπάρχουν και στη χρηµατοδότηση της οργάνωσης, που βασίζεται αποκλειστικά σε δωρεές. Η υπηρεσία διαδικτυακών πληρωµών PayPal αποφάσισε να µπλοκάρει τις οικονοµικές συναλλαγές µε το Wikileaks. Η οργάνωση ζητεί να στέλνονται πλέον οι δωρεές σε λογαριασµό – «ταµείο υπεράσπισης» που έχει ανοίξει ο Ασάνζ στην Ελβετία –, σύµφωνα, εντούτοις, µε τον ελβετικό Τύπο, τραπεζικοί αξιωµατούχοι αναζητούν τρόπους να τον κλείσουν: ο εκπρόσωπος της τράπεζας Postfinance, Μαρκ Αντρέι, δήλωσε στηνεφηµερίδα «NZZ am Sontag» ότι, για να παραµείνει ο λογαριασµός του ανοιχτός, ο Ασάνζ θα πρέπει να αποδείξειότι διαµένει στην Ελβετία, έχει ιδιοκτησία στη χώρα ή επιχειρηµατικές συναλλαγές εκεί.
Φαίνεται πάντως πως,ακόµα και αν ο κυβερνοπόλεµος εναντίοντου Wikileaks πετύχει, η οργάνωση θα αντέξει: σύµφωνα µετο ελβετικό Κόµµα των Πειρατών, ολοένα και περισσότεροι ανώνυµοι υποστηρικτές δηµιουργούν «καθρέφτες» του ιστότοπου στους δικούς τους σέρβερ –κάτι που σηµαίνει ότι αντίγραφά του θα παραµείνουν στο ∆ιαδίκτυοακόµα και αν το Wikileaks βρεθεί εκτός.
«Πυρηνική βόµβα» στο οπλοστάσιο του Ασάνζ
ΜΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ «πυρηνική βόµβα», έτοιµη να εκραγεί, περιλαµβάνεται στο «οπλοστάσιο» του Τζούλιαν Ασάνζ, όπως αποκάλυψε ο Μαρκ Στίβενς. Ο βρετανός δικηγόρος του ιδρυτή του Wikileaks τόνισε πως η οργάνωση δεν θα διστάσει να δηµοσιοποιήσει το µυστικό υλικό αν χρειαστεί να προστατεύσει τον εαυτό της.
Ο ίδιος ο Ασάνζ, πάντως, εκτιµά πως οι επιπτώσεις των διαρροών του Wikileaks θα φανούν στο µέλλον: «Είναι ακόµα νωρίς για να πει κανείς ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της διαρροής. Πιστεύω όµως πως η γεωπολιτική θα χωριστεί σε προ και µετά Cablegate», δήλωσε στην «El Pais», χρησιµοποιώντας το παρωνύµιο που έχουν δώσει οι Αγγλοσάξονες στη διαρροή των τηλεγραφηµάτων. Λίγο αργότερα, διέκοψε αιφνίδια τη συνέντευξη – φοβούµενος προφανώς µήπως εντοπιστεί.
Ολοκληρώνοντας τη (δύσκολη) περιοδεία της στην Κεντρική Ασία και το Μπαχρέιν, η Χίλαρι Κλίντον αναγνώρισε πως οι προσπάθειες των ΗΠΑ για «έλεγχο της ζηµιάς» θα συνεχιστούν αναγκαστικά «για πολλές εβδοµάδες». Υψηλόβαθµο στέλεχος των γερµανών Χριστιανοδηµοκρατών δήλωσε χθες «σοκαρισµένος» από τον «τσαπατσούλικο» τρόπο µε τον οποίο διαχειρίζονταν οι ΗΠΑ ευαίσθητο υλικό, όπως τα διπλωµατικά τηλεγραφήµατα. Την ίδια ώρα, Τουρκία και Ιράν επαναλάµβαναν τους ίδιους διατυπωµένους προβληµατισµούς τους – για διαφορετικούς λόγους η κάθε χώρα –, πως η διαρροή ήταν αποτέλεσµα συνωµοσίας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Κίττυ Ξενάκη
6 Δεκεμβρίου 2010
Υπερωρίες κάνει το αμερικανικό υπ. Εξωτερικών για να διασώσει την... υπόληψη της χώρας μετά τον «σεισμό» που προκάλεσε η διαρροή διπλωματικών εγγράφων
(2)
Η ακτινογραφία του WikiLeaks
Κίνδυνος για την εθνική «ασφάλεια»;
Το μέλλον της ερευνητικής δημοσιογραφίας;
Οπως και να χαρακτηρίσει κανείς το WikiLeaks, την ιστοσελίδα που κάνει τα θεμέλια της αμερικανικής διπλωματίας -και όχι μόνο- να τρίζουν, ήρθε για να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμασταν τις έννοιες «αποκαλυπτική δημοσιογραφία» και «αποκλειστικότητα».
Δεν είναι, βέβαια, το μόνο μέσο της νέας ηλεκτρονικής εποχής που έχει δημοσιεύσει σοκαριστικά ντοκουμέντα. Αυτό όμως που το κάνει να διαφέρει είναι η αξιοπιστία του. Το WikiLeaks δημοσιεύει μόνο γνήσια ντοκουμέντα αφού τα περάσει από κόσκινο.
Από τον Δεκέμβριο του 2006, που γεννήθηκε η ιστοσελίδα που ίδρυσε ο Αυστραλός πρώην χάκερ Τζούλιαν Ασάνζ, εναντίον του οποίου έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης από την Ιντερπόλ, δεν έχει φέρει σε δυσχερή θέση μόνο το αμερικανικό Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Κατά καιρούς έχει ξεμπροστιάσει μεγάλους οικονομικούς οργανισμούς, όπως την ελβετική τράπεζα Julius Baer, την ισλανδική Kaupthing Bank, που έχει σοβαρές ευθύνες για την οικονομική κατάρρευση της χώρας, ή πολιτικούς όπως την Σάρα Πέιλιν, όταν δημοσίευσε τμήμα της ηλεκτρονικής της αλληλογραφίας κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2008. Για αυτό το λόγο έχει δεχτεί περισσότερες από 100 αγωγές.
Για να γλιτώσει από την τσιμπίδα του νόμου, το WikiLeaks, το οποίο αυτοχαρακτηρίζεται «ο πρώτος ειδησεογραφικός οργανισμός στον κόσμο που δεν ανήκει σε κανένα κράτος», υπάγεται στη δικαιοδοσία διαφόρων χωρών που η νομοθεσία τους διασφαλίζει την ελευθερία της έκφρασης και την προστασία του απορρήτου. Ο βασικός του πάροχος εδρεύει στη Σουηδία. Αλλοι πάροχοι βρίσκονται στο Βέλγιο και, πιο πρόσφατα, στην Ισλανδία. Η τελευταία μάλιστα, με αφορμή την αποκάλυψη του σκανδάλου της Kaupthing Bank από το WikiLeaks, το οποίο κανένο εγχώριο μέσο ενημέρωσης δεν ήθελε να βγάλει στη δημοσιότητα, θέσπισε το νόμο «Ισλανδική πρωτοβουλία για τα σύγχρονα μέσα» που καθιστά τη χώρα «παράδεισο της ενημέρωσης».
Κάθε πρόθυμος πληροφοριοδότης έχει τη δυνατότητα να υποβάλει στο WikiLeaks ντοκουμέντα (απόρρητα ή λογοκριμένα έγγραφα, φωτογραφίες, βίντεο...) μέσα από μια διαδικασία κρυπτογράφησης που εξασφαλίζει την ανωνυμία του. Η ιστοσελίδα, όπως εξηγεί, δημοσιεύει μόνο αυθεντικά ντοκουμέντα και όχι «θεωρίες, απόψεις ή ντοκουμέντα που είναι ήδη προσβάσιμα». Τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει η ομάδα των εθελοντών, η οποία αποτελείται από δημοσιογράφους, δικηγόρους και εξπέρ της τεχνολογίας, διάσπαρτους στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Αυτοί τσεκάρουν την αυθεντικότητα των ντοκουμέντων, αποφασίζουν τι αξίζει να δημοσιευτεί και τι όχι και εξετάζουν όλες τις πιθανές νομικές επιπτώσεις. Σύμφωνα με τον Τζούλιαν Ασάνζ, πέντε άτομα δουλεύουν με πλήρη απασχόληση για την ιστοσελίδα, ενώ οι εθελοντές ανέρχονται περίπου σε 800.
Αφού παρθούν οι τελικές αποφάσεις, στη συνέχεια το WikiLeaks ενημερώνει τα έντυπα με τα οποία συνεργάζεται (τη βρετανική εφημερίδα «Guardian», την αμερικανική «New York Times», τη γαλλική «Le Monde», την ισπανική «El Pais» και το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel») για τις «βόμβες» που θα σκάσουν. Η συνεργασία με πέντε έντυπα διεθνούς εμβέλειας στα οποία γίνεται η προδημοσίευση των στοιχείων έχει βοηθήσει το WikiLeaks να κερδίσει ευρύτερο κοινό και ακόμα μεγαλύτερη αξιοπιστία.
Η ιστοσελίδα, η οποία, όπως ισχυρίζεται, χρηματοδοτείται από εθελοντικές προσφορές, έχει ένα ετήσιο προϋπολογισμό γύρω στα 200.000 δολάρια. Ωστόσο, έχει αντιμετωπίσει οικονομικά προβλήματα και παρά λίγο να βάλει λουκέτο. Την περασμένη άνοιξη έκανε καμπάνια και συγκέντρωσε πάνω από 150.000 δολάρια ύστερα από τη δημοσιοποίηση του βίντεο που έδειχνε ένα αμερικανικό ελικόπτερο να σκοτώνει 12 άτομα, ανάμεσά τους δύο δημοσιογράφους του Reuters, το 2007 στη Βαγδάτη. Μετά τον τελευταίο καταιγισμό αποκαλύψεων είναι βέβαιο ότι θα αυξηθούν θεαματικά οι δωρητές του, όπως και οι εχθροί του.
ΚΟΡΙΝΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ
΄΄ Ελευθεροτυπία΄΄
5 Δεκεμβρίου 2010
(3)
Το Wikileaks συγκλονίζει τον πλανήτη
Παρά τις προσπάθειες της Ουάσιγκτον, όμως, και το κυνηγητό εναντίον της ιστοσελίδας με αλλεπάλληλα «λουκέτα» στους servers που τη φιλοξενούν, το πολιτικό κόστος παραμένει δυσβάσταχτο, ενώ η ροή πληροφοριών συνεχίζεται με καταιγιστικούς ρυθμούς, καθώς το Wikileaks βρίσκει διαρκώς νέο διαδικτυακό «άσυλο». Ασύλληπτος παραμένει και ο ιδρυτής της ιστοσελίδας, Τζούλιαν Aσαντζ, παρότι οι σουηδικές και οι βρετανικές αρχές φέρονται να γνωρίζουν ακριβώς πού βρίσκεται.
Καυστικά σχόλια.
Τα έγγραφα που έρχονται στη δημοσιότητα φέρνουν τις ΗΠΑ σε δύσκολη θέση έναντι συμμάχων και συνομιλητών, αφού έρχονται στο φως καυστικά σχόλια, κουτσομπολιά ή και σοβαρά θέματα, όπως η κατάρτιση λίστας από τη CIA για την παρακολούθηση των ξένων διπλωματών και αντιπροσωπειών στον ΟΗΕ. Παράλληλα οι αποκαλύψεις προκαλούν κλυδωνισμούς στο εσωτερικό των χωρών, στις οποίες γίνεται αναφορά. Για παράδειγμα, παραιτήθηκε ήδη ο στενός συνεργάτης του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος ήταν το «βαθύ λαρύγγι» των Αμερικανών, ενώ ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ αντέδρασε λέγοντας ότι τα έγγραφα αποδεικνύουν τον «κυνισμό» των Αμερικανών διπλωματών.
Οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες, καθώς δεν έχει δημοσιοποιηθεί όλος ο όγκος των πληροφοριών από τα πέντε διεθνή έντυπα που έχουν αναλάβει την επεξεργασία τους σε συνεργασία με το Wikileaks.
Βρετανία
Αποκαλύπτεται ότι αξιωματούχοι επέτρεψαν στις ΗΠΑ να αποθηκεύσουν βόμβες διασποράς σε βρετανικό έδαφος χωρίς να ενημερώσουν το Κοινοβούλιο. Οι Αφγανοί εκτιμούν ότι οι βρετανικές δυνάμεις έχουν προκαλέσει χαώδη κατάσταση στην επαρχία Χελμάντ. Σε έγγραφο του επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας, ο Ντέιβιντ Κάμερον και ο Τζορτζ Οσμπορν περιγράφονται ως άτομα που δρουν βάσει το πολιτικού κόστους. Ο Γκόρντον Μπράουν ήταν «καμένο χαρτί» μόλις τον πρώτο χρόνο της θητείας του και σχολιαζόταν ότι «πάει από καταστροφή σε καταστροφή».
Γερμανία
Τα έγγραφα αποκαλύπτουν ότι συνεργάτης του υπουργού Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, έδινε πληροφορίες στις ΗΠΑ για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελεύθερων κατά τον σχηματισμό κυβέρνησης. Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ χαρακτηρίζεται «άτολμη και σπανίως δημιουργική». Οι ΗΠΑ προσπάθησαν να πείσουν το Βερολίνο να μην προχωρήσει σε έκδοση εντάλματος σύλληψης πρακτόρων της CIA, οι οποίοι μετέφεραν «κατά λάθος» Γερμανό πολίτη σε μυστικές φυλακές.
Τουρκία
Εκτενής αναφορά γίνεται στην επιχείρηση «Βαριοπούλα», την προσπάθεια των στρατιωτικών να κάνουν πραξικόπημα κατά του Ταγίπ Ερντογάν, έχοντας καλλιεργήσει πριν από το ανάλογο κλίμα και κρίση με την Ελλάδα. Για τον Τούρκο πρωθυπουργό αναφέρεται ότι έχει οκτώ λογαριασμούς σε ελβετικές τράπεζες και αμφισβητείται η αξιοπιστία της Αγκυρας ως συμμάχου.
Αφγανιστάν
Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, «ο Καρζάι είναι παρανοϊκός και αδύναμος, άσχετος με τις βασικές αρχές της ανοικοδόμησης ενός έθνους», αλλά παράλληλα χαρακτηρίζεται «παμπόνηρος πολιτικός που θεωρεί τον εαυτό του εθνικό ήρωα». Ταυτόχρονα διαπιστώνεται η εκτεταμένη διαφθορά στη χώρα και η μεταφορά μεγάλων χρηματικών ποσών στο εξωτερικό από κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Ρωσία
Ισπανός εισαγγελέας χαρακτηρίζει τη Ρωσία μαζί με τη Λευκορωσία και την Τσετσενία «κράτη που συνδέονται με τη μαφία». Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με τα έγγραφα, ήταν ενήμερος για το σχέδιο δολοφονίας του πρώην πράκτορα Αλεξάντερ Λιτβινιένκο στο Λονδίνο, ενώ «φωτογραφίζεται» ως ο άνθρωπος που κινεί τα νήματα στη ρωσική στρατιωτική βιομηχανία και τις εταιρείες εξαγωγών. Επίσης, «ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ θεωρείται ότι δεν έχει πολιτικό μέλλον».
Γκουαντάναμο
Αποκαλύπτονται οι διαπραγματεύσεις των ΗΠΑ με διάφορες χώρες για να παραλάβουν κρατούμενους από το στρατόπεδο του Γκουαντάναμο. Στη Σλοβενία προσφέρεται ως «δώρο» μια συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα και σε άλλες μια... ευγενική χορηγία εκατομμυρίων δολαρίων. Για το Βέλγιο αναφέρεται ως «λύση χαμηλού κόστους για να αποκτήσει εξέχουσα θέση στην Ευρώπη».
Γαλλία
Ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί περιγράφεται ως ακραιφνής φιλοαμερικανός μεν, αλλά και απρόβλεπτος, έως και κωμικός. Ακόμη και το διαζύγιό του σχολιάστηκε ως λόγος που θα μπορούσε να θέσει εν αμφιβόλω την ικανότητά του να διατηρήσει την ισορροπία και τη συγκέντρωσή του. Ο Μπερλουσκόνι φέρεται να είχε πει ότι το άστρο του Γάλλου προέδρου βρίσκεται στη δύση του.
Ιταλία
Αμερικανοί διπλωμάτες εκφράζουν υποψίες ότι ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι «επωφελείται προσωπικά» από μυστικές συμφωνίες με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και είναι «φερέφωνο» του Ρώσου πρωθυπουργού. Ακόμη, ο Ιταλός πρωθυπουργός χαρακτηρίζεται «αυτάρεσκος και ανάξιος».
Ιράν
Αρκετοί Αραβες ηγέτες εμφανίζονται να ζήτησαν από τις ΗΠΑ να επιτεθούν στο Ιράν για να τερματίσουν το πυρηνικό του πρόγραμμα, ενώ εκφράζουν τον φόβο ότι η Τεχεράνη θα σύρει την περιοχή σε πόλεμο.
Κίνα
Η Κίνα κατηγορείται από τις ΗΠΑ ότι διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο χάκερ που έχουν «αλώσει» υπολογιστές τόσο της αμερικανικής κυβέρνησης και επιχειρήσεων όσο και συμμάχων και του Δαλάι Λάμα. Το Πεκίνο δείχνει την ενόχλησή του έναντι της Βορείου Κορέας - σε απόρρητο έγγραφο αποκαλεί το πυρηνικό πρόγραμμά της «απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια». Σύμφωνα με νοτιοκορεατικές πηγές, αξιωματούχοι στην Κίνα δεν βλέπουν με κακό μάτι την ενοποίηση της κορεατικής χερσονήσου υπό τον έλεγχο της Σεούλ.
«EΘΝΟΣ»
4/12/2010
ethnos
(4)
Δημοσιογράφος του μέλλοντος και φανατικός οπαδός της «διαφάνειας παντού» ή επικίνδυνο «ψώνιο» και βιαστής γυναικών;
Γιος πλανόδιων θεατρίνων, μανιακός εισβολέας σε απόρρητα κρατικά sites, στο εδώλιο του κατηγορουμένου ως χάκερ στα 20 του, σαρωτικός οπαδός της «διαφάνειας παντού», καταζητούμενος για τον βιασμό δύο γυναικών που ο ίδιος λέει ότι ήταν μια σεξουαλική σχέση μεταξύ συναινούντων ενηλίκων. Και σήμερα «αγνώστου διαμονής». Ο
δημιουργός του WikiLeaks, ο 39χρονος Αυστραλός Τζούλιαν Ασάνζ, είναι αυτή τη στιγμή ο πιο διάσημος φυγόδικος στον πλανήτη, έχοντας ξεπεράσει σε φήμη ακόμη και τον Οσάμα μπιν Λάντεν. Ομως ο άνθρωπος που βγάζει στη φόρα τα μυστικά κυβερνήσεων, εταιρειών και τραπεζιτών έχει και αυτός τη δική του μυστική ζωή.
Για τους υποστηρικτές του είναι ένας ρομαντικός κυνηγός της αλήθειας, ένας πρωτοπόρος που μας οδηγεί στη δημοσιογραφία του μέλλοντος. Για τους επικριτές του είναι ένα «ψώνιο» με μανία αυτοπροβολής που βάζει σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων με τη δημοσιοποίηση απόρρητων και ευαίσθητων στοιχείων.
Το 2008 το WikiLeaks δημοσίευσε απόρρητα εγχειρίδια της Εκκλησίας της Σαϊεντολογίας και οι δικηγόροι της απαίτησαν την άμεση αφαίρεσή τους από το Ιnternet. Ο Ασάνζ απάντησε βγάζοντας περισσότερα στοιχεία και δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να υποκύψει σε οποιαδήποτε πίεση, είτε αυτή προέρχεται από ελβετικές τράπεζες είτε από αφρικανούς ηγέτες που έχουν κατακλέψει τα ταμεία της χώρας τους.
Οταν οι δικηγόροι της τράπεζας Νorthern Rock τον απείλησαν με αγωγές για τη δημοσίευση ενός ενοχλητικού μέμο, ο Ασάνζ τους αγνόησε και στο τέλος τον παρακαλούσαν να το αποσύρει- πράγμα που δεν έκανε. «Θέλω να δημιουργήσω ένα νέο πρότυπο:την “επιστημονική δημοσιογραφία”» είχε τονίσει σε μια από τις λίγες συνεντεύξεις του (στο περιοδικό «Τhe Νew Υorker»). «Οταν δημοσιεύεις μια εργασία για το DΝΑ σε ένα επιστημονικό περιοδικό είσαι υποχρεωμένος να συνυποβάλλεις όλα τα στοιχεία της έρευνάς σου.Το ίδιο πρέπει να γίνει και με τη δημοσιογραφία.Να έχει ως πρότυπο την απόλυτη ακαδημαϊκή διαφάνεια των επιστημονικών ερευνών».
(4)
WikiLeaks.org
Η μυστική ζωή του Τζούλιαν Ασάνζ Δημοσιογράφος του μέλλοντος και φανατικός οπαδός της «διαφάνειας παντού» ή επικίνδυνο «ψώνιο» και βιαστής γυναικών;
Γιος πλανόδιων θεατρίνων, μανιακός εισβολέας σε απόρρητα κρατικά sites, στο εδώλιο του κατηγορουμένου ως χάκερ στα 20 του, σαρωτικός οπαδός της «διαφάνειας παντού», καταζητούμενος για τον βιασμό δύο γυναικών που ο ίδιος λέει ότι ήταν μια σεξουαλική σχέση μεταξύ συναινούντων ενηλίκων. Και σήμερα «αγνώστου διαμονής». Ο
δημιουργός του WikiLeaks, ο 39χρονος Αυστραλός Τζούλιαν Ασάνζ, είναι αυτή τη στιγμή ο πιο διάσημος φυγόδικος στον πλανήτη, έχοντας ξεπεράσει σε φήμη ακόμη και τον Οσάμα μπιν Λάντεν. Ομως ο άνθρωπος που βγάζει στη φόρα τα μυστικά κυβερνήσεων, εταιρειών και τραπεζιτών έχει και αυτός τη δική του μυστική ζωή.
Για τους υποστηρικτές του είναι ένας ρομαντικός κυνηγός της αλήθειας, ένας πρωτοπόρος που μας οδηγεί στη δημοσιογραφία του μέλλοντος. Για τους επικριτές του είναι ένα «ψώνιο» με μανία αυτοπροβολής που βάζει σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων με τη δημοσιοποίηση απόρρητων και ευαίσθητων στοιχείων.
Από μικρός ο Ασάνζ έχει μάθει να βρίσκεται διαρκώς σε κίνηση, όπως ακριβώς συμβαίνει και τώρα, και πολλές κυβερνήσεις- και κυρίως η αμερικανική- θα ήθελαν το κεφάλι του. Ξέρει να κρύβεται, όπως ξέρει να κρύβει και τις πηγές του. Εχει δημιουργήσει γύρω του μια ατμόσφαιρα μυστηρίου και ένα απρόσβλητο- για την ώρα- δίκτυο από δεκάδες σέρβερ και εκατοντάδες διαφορετικά domain names μέσω των οποίων τροφοδοτεί το WikiLeaks.
Γεννημένος στην Αυστραλία το 1971 και γιος καλλιτεχνών που έκαναν συνεχώς περιοδείες, ξέρει πολύ καλά τι σημαίνει να αλλάζεις τόπο κάθε λίγο και λιγάκι, όπως κάνει και ο ίδιος σήμερα. Την περασμένη Πέμπτη ο «Ιndependent» έγραψε ότι βρίσκεται κάπου στη Βρετανία και ότι η Σκότλαντ Γιαρντ γνωρίζει διεύθυνση και τηλέφωνο, αλλά περιμένει εντολή «άνωθεν» για την ενδεχόμενη σύλληψή του.
Το διαζύγιο των γονιών του αλλά πολύ περισσότερο ο δεύτερος γάμος της μητέρας του με έναν μουσικό στιγμάτισαν τον μικρό Τζούλιαν. Και αυτό γιατί η μητέρα του πήρε τον ίδιο και τον μικρότερο ετεροθαλή αδελφό του και ζούσαν μισοκυνηγημένοι επί πέντε ολόκληρα χρόνια εν μέσω μιας σαρωτικής δικαστικής κόντρας για την επιμέλεια των παιδιών.
Η πρώτη επαφή του Τζούλιαν με τα κομπιούτερ έγινε τη δεκαετία του ΄80 με ένα «πρωτόγονο» Commodore 64 σε ένα κατάστημα ηλεκτρονικών απέναντι από ένα από τα πολλά σπίτια του. Πήγαινε εκεί κάθε μέρα και «σκάλιζε» διάφορα προγράμματα. Στο τέλος του το αγόρασε η μητέρα του και αυτός... χάθηκε στην οθόνη. Στα 16 του ήταν σε θέση να «σπάει» γνωστά προγράμματα της εποχής. Οταν απέκτησε το πρώτο του μόντεμ, ένας καινούργιος κόσμος άνοιξε μπροστά του και γρήγορα απέκτησε τη φήμη του πιτσιρικά που μπορεί να μπαίνει και στα πιο απρόσιτα δίκτυα.
Εχοντας αποκτήσει τη ρετσινιά του χάκερ, αποφάσισε να εγκαταλείψει την παρανομία. Το 1993 δημιούργησε στην Αυστραλία μια από τις πρώτες εταιρείες παροχής υπηρεσιών Ιnternet και παράλληλα έφτιαχνε ελεύθερο λογισμικό, έχοντας την ακλόνητη πεποίθηση ότι όλα στο Διαδίκτυο πρέπει να είναι ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς. Την ίδια περίοδο σπούδασε Φυσική και Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης. Με τη δημιουργία του WikiLeaks το 2006 ξεκίνησε κάτι που κανείς άλ λος δεν είχε σκεφτεί ως τότε: να φτιάξει ένα ηλεκτρονικό «γραμματοκιβώτιο» στο οποίο θα καταλήγουν οι διαρροές από ολόκληρο τον κόσμο.
«Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι το WikiLeaks είναι αναμφίβολα η πιο αξιόπιστη πηγή πληροφοριών που υπάρχει επειδή δημοσιεύουμε υλικό από πρωτογενείς πηγές και αναλύσεις βασισμένες σε αυτές» είχε δηλώσει στο CΝΝ πριν από λίγο καιρό. Ο κατάλογος των αποκαλύψεών του δεν έχει τελειωμό. Από τα τεκταινόμενα στο Γκουαντάναμο ως το περιεχόμενο του λογαριασμού της Σάρα Πέιλιν στο Υahoo και από τα μυστικά έγγραφα του πολέμου στο Ιράκ και το Αφγανιστάν ως τον σημερινό πακτωλό αποκαλύψεων από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Το 2008 το WikiLeaks δημοσίευσε απόρρητα εγχειρίδια της Εκκλησίας της Σαϊεντολογίας και οι δικηγόροι της απαίτησαν την άμεση αφαίρεσή τους από το Ιnternet. Ο Ασάνζ απάντησε βγάζοντας περισσότερα στοιχεία και δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να υποκύψει σε οποιαδήποτε πίεση, είτε αυτή προέρχεται από ελβετικές τράπεζες είτε από αφρικανούς ηγέτες που έχουν κατακλέψει τα ταμεία της χώρας τους.
Οταν οι δικηγόροι της τράπεζας Νorthern Rock τον απείλησαν με αγωγές για τη δημοσίευση ενός ενοχλητικού μέμο, ο Ασάνζ τους αγνόησε και στο τέλος τον παρακαλούσαν να το αποσύρει- πράγμα που δεν έκανε. «Θέλω να δημιουργήσω ένα νέο πρότυπο:την “επιστημονική δημοσιογραφία”» είχε τονίσει σε μια από τις λίγες συνεντεύξεις του (στο περιοδικό «Τhe Νew Υorker»). «Οταν δημοσιεύεις μια εργασία για το DΝΑ σε ένα επιστημονικό περιοδικό είσαι υποχρεωμένος να συνυποβάλλεις όλα τα στοιχεία της έρευνάς σου.Το ίδιο πρέπει να γίνει και με τη δημοσιογραφία.Να έχει ως πρότυπο την απόλυτη ακαδημαϊκή διαφάνεια των επιστημονικών ερευνών».
31 κατηγορίες για ηλεκτρονικό έγκλημα στον «φιλοπερίεργο» νεαρό
Η βαριά (και ύποπτη) σκιά ενός διπλού βιασμού
Τα πράγματα είναι σκούρα σήμερα για τον καταζητούμενο Ασάνζ μετά το διεθνές ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε στις 30 Νοεμβρίου η Ιnterpol ύστερα από αίτημα των σουηδικών Αρχών.Ο Ασάνζ θεωρείται ύποπτος για τον βιασμό δύο γυναικών στη Σουηδία,όπου είχε πάει το περασμένο καλοκαίρι για ένα σεμινάριο.Εκεί φαίνεται ότι είχε σεξουαλική επαφή με δύο γυναίκες οι οποίες αργότερα τον κατήγγειλαν στην αστυνομία για κακομεταχείριση.Ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι κατηγορίες εντάσσονται στο πλαίσιο μιας εκστρατείας για τη δυσφήμησή του.Ο δικηγόρος του λέει ότι οι επαφές ήταν συναινετικές και ότι δεν έγινε χρήση βίας.Αφήνει δε να εννοηθεί ότι δεν είναι τυχαίο ότι το ένταλμα συνέπεσε με την τελευταία διαρροή των 240.000 χιλιάδων εγγράφων τού Στέιτ Ντιπάρτμεντ.Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο εισαγγελέας είχε βάλει την υπόθεση στο συρτάρι αμέσως μετά τις καταγγελίες και ότι ο φάκελος ξανάνοιξε ένα μήνα αργότερα.Η υπόθεση εκκρεμεί ενώπιον της σουηδικής δικαιοσύνης.
«Αν με σκοτώσουν θα πλημμυρίσει η Γη έγγραφα των ΗΠΑ»
Απειλές κατά της ζωής του «από μια υπερδύναμη» υποστήριξε ότι δέχεται ο Τζούλιαν Ασάνζ. Και προειδοποίησε: αν του συμβεί κάτι κακό, όλοι οι κωδικοί που «ξεκλειδώνουν» τα επίμαχα αρχεία από τις πρεσβείες και τα προξενεία των ΗΠΑ θα δοθούν στη δημοσιότητα και ο πλανήτης θα πλημμυρίσει σε μια στιγμή από εκατοντάδες χιλιάδες έγγραφα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Απαντώντας σε ερωτήσεις αναγνωστών στην ιστοσελίδα της βρετανικής εφημερίδας «Τhe Guardian», ο ιδρυτής του περιβόητου ιστότοπου, που με τις αποκαλύψεις του έχει κάνει κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο να «χάσουν τον ύπνο τους», δήλωσε ότι προσφάτως ο ίδιος και οι συνεργάτες του αναγκάστηκαν να λάβουν μέτρα προστασίας διότι κινδυνεύει η ζωή τους. «Οι απειλές κατά της ζωής μας είναι γνωστές στο κοινό.Παίρνουμε ωστόσο τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα στον βαθμό που μπορούμε,δεδομένου ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια υπερδύναμη» έγραψε, «φωτογραφίζοντας» τις Ηνωμένες Πολιτείες. Απαίτησε μάλιστα εκείνοι που τον απειλούν «να συλληφθούν με την κατηγορία της υποκίνησης δολοφονίας».
Ο Ασάνζ στην online συνέντευξη, η οποία δόθηκε την Παρασκευή, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συλληφθεί. Δια βεβαίωσε όμως ότι η σύλληψή του δεν θα σταματήσει τη δημοσιοποίηση των εγγράφων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ «και άλλων προγραμματισμένων αποκαλύψεων». Και κατέληξε απευθυνόμενος στους αναγνώστες του «Guardian»: «Η Ιστορία θα νικήσει.Ο κόσμος θα γίνει καλύτερος. Θα επιβιώσουμε; Αυτό εξαρτάται από εσάς».
ΣΠΥΡΟΣ ΦΡΑΓΚΟΣ
5 Δεκεμβρίου 2010
www.tovima.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ:
Το 1991, σε ηλικία 20 ετών,δημιούργησε τους Ιnternational Subversives, μια ομάδα από χάκερ που μπαινόβγαινε με την άνεσή της στα κομπιούτερ εταιρειών και οργανισμών σε Ευρώπη και Αμερική και έφτασε στο σημείο να μπει στο δίκτυο του αμερικανικού Πενταγώνου. Αφορμή όμως για να την πατήσει στάθηκε η επίσκεψή του στο δίκτυο της καναδικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών Νortel.Συνήθως έμπαινε νύχτα,την ώρα που τα συστήματα βρίσκονταν σε ύπνωση, αλλά τη μοιραία φορά έτυχε να είναι μέσα και ένας διαχειριστής της εταιρείας που τον «τσίμπησε» και ειδοποίησε τις Αρχές.Του απαγγέλθηκαν 31 κατηγορίες σχετικές με το ηλεκτρονικό έγκλημα και κινδύνευε με κάθειρξη δέκα ετών.Στο τέλος όμως το δικαστήριο έκρινε ότι πίσω από τη δράση του δεν βρισκόταν τίποτε άλλο από τη φιλοπεριέργειά του και την ευχαρίστηση που του έδινε το χάκινγκ.Γλίτωσε τη φυλακή με ένα μικρό πρόστιμο.
Η βαριά (και ύποπτη) σκιά ενός διπλού βιασμού
Τα πράγματα είναι σκούρα σήμερα για τον καταζητούμενο Ασάνζ μετά το διεθνές ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε στις 30 Νοεμβρίου η Ιnterpol ύστερα από αίτημα των σουηδικών Αρχών.Ο Ασάνζ θεωρείται ύποπτος για τον βιασμό δύο γυναικών στη Σουηδία,όπου είχε πάει το περασμένο καλοκαίρι για ένα σεμινάριο.Εκεί φαίνεται ότι είχε σεξουαλική επαφή με δύο γυναίκες οι οποίες αργότερα τον κατήγγειλαν στην αστυνομία για κακομεταχείριση.Ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι κατηγορίες εντάσσονται στο πλαίσιο μιας εκστρατείας για τη δυσφήμησή του.Ο δικηγόρος του λέει ότι οι επαφές ήταν συναινετικές και ότι δεν έγινε χρήση βίας.Αφήνει δε να εννοηθεί ότι δεν είναι τυχαίο ότι το ένταλμα συνέπεσε με την τελευταία διαρροή των 240.000 χιλιάδων εγγράφων τού Στέιτ Ντιπάρτμεντ.Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο εισαγγελέας είχε βάλει την υπόθεση στο συρτάρι αμέσως μετά τις καταγγελίες και ότι ο φάκελος ξανάνοιξε ένα μήνα αργότερα.Η υπόθεση εκκρεμεί ενώπιον της σουηδικής δικαιοσύνης.
«Αν με σκοτώσουν θα πλημμυρίσει η Γη έγγραφα των ΗΠΑ»
Απειλές κατά της ζωής του «από μια υπερδύναμη» υποστήριξε ότι δέχεται ο Τζούλιαν Ασάνζ. Και προειδοποίησε: αν του συμβεί κάτι κακό, όλοι οι κωδικοί που «ξεκλειδώνουν» τα επίμαχα αρχεία από τις πρεσβείες και τα προξενεία των ΗΠΑ θα δοθούν στη δημοσιότητα και ο πλανήτης θα πλημμυρίσει σε μια στιγμή από εκατοντάδες χιλιάδες έγγραφα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Απαντώντας σε ερωτήσεις αναγνωστών στην ιστοσελίδα της βρετανικής εφημερίδας «Τhe Guardian», ο ιδρυτής του περιβόητου ιστότοπου, που με τις αποκαλύψεις του έχει κάνει κυβερνήσεις σε όλον τον κόσμο να «χάσουν τον ύπνο τους», δήλωσε ότι προσφάτως ο ίδιος και οι συνεργάτες του αναγκάστηκαν να λάβουν μέτρα προστασίας διότι κινδυνεύει η ζωή τους. «Οι απειλές κατά της ζωής μας είναι γνωστές στο κοινό.Παίρνουμε ωστόσο τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα στον βαθμό που μπορούμε,δεδομένου ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια υπερδύναμη» έγραψε, «φωτογραφίζοντας» τις Ηνωμένες Πολιτείες. Απαίτησε μάλιστα εκείνοι που τον απειλούν «να συλληφθούν με την κατηγορία της υποκίνησης δολοφονίας».
Ο Ασάνζ στην online συνέντευξη, η οποία δόθηκε την Παρασκευή, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συλληφθεί. Δια βεβαίωσε όμως ότι η σύλληψή του δεν θα σταματήσει τη δημοσιοποίηση των εγγράφων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ «και άλλων προγραμματισμένων αποκαλύψεων». Και κατέληξε απευθυνόμενος στους αναγνώστες του «Guardian»: «Η Ιστορία θα νικήσει.Ο κόσμος θα γίνει καλύτερος. Θα επιβιώσουμε; Αυτό εξαρτάται από εσάς».
ΣΠΥΡΟΣ ΦΡΑΓΚΟΣ
5 Δεκεμβρίου 2010
www.tovima.gr
ΣΧΕΤΙΚΑ: