Και είπεν ο ΣΕΒ !!!

Κρατικοδίαιτων   κηφήνων ''λόγος''  ...



«Σύμπτωμα του κρατικού προστατευτισμού»
Αναγκαίο το άνοιγμα των επαγγελμάτων, αλλά όχι και «μαγικό κλειδί» για ανάπτυξη λέει ο ΣΕΒ 


Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος Επίθεση στις «συντεχνιακές ηγεσίες» -όπως τις χαρακτηρίζει- για τις αντιδράσεις τους σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων εξαπολύει ο ΣΕΒ, τονίζοντας ότι αυτό «δεν θα φέρει την καταστροφή, όπως προσπαθούν να πείσουν την κοινή γνώμη».
Άλλωστε ο ΣΕΒ τονίζει ότι η ύπαρξη 150 και πλέον κλειστών επαγγελμάτων αποτελεί «μοναδικό παράδοξο για μία χώρα-μέλος της σύγχρονης Ευρώπης» ενώ την ύπαρξη του φαινομένου αυτού θεωρεί «βασικό σύμπτωμα του πελατειακού κρατικού προστατευτισμού που έφερε τον τόπο μας στο χείλος της χρεοκοπίας».
Ωστόσο, μάλλον υπερβολική θεωρεί και την θέση της κυβέρνησης ότι η απελευθέρωση των αγορών θα φέρει ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα, συμπληρώνοντας ότι «ούτε αποτελεί, βέβαια, το μαγικό κλειδί για την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι».
 
Ειδικότερα στην ανακοίνωσή του ο ΣΕΒ αναφέρει: «Η ύπαρξη 150 και πλέον κλειστών επαγγελμάτων σε μία κατ’ όνομα ανοιχτή οικονομία, αποτελεί μοναδικό παράδοξο για μία χώρα-μέλος της σύγχρονης Ευρώπης. Είναι βασικό σύμπτωμα του πελατειακού κρατικού προστατευτισμού που έφερε τον τόπο μας στο χείλος της χρεοκοπίας.»
»Η απελευθέρωση των αγορών και των ευκαιριών, είναι αναγκαία συνθήκη οικονομικού και κοινωνικού εκσυγχρονισμού.»

»Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων προφανώς δεν φέρνει την καταστροφή, όπως προσπαθούν να πείσουν την κοινή γνώμη και τα ίδια τους τα μέλη, οι συντεχνιακές ηγεσίες. Ούτε αποτελεί, βέβαια, το μαγικό κλειδί για την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι».
«Θα διαμορφώσει ωστόσο πεδία νέων ευκαιριών και δυνατοτήτων, ιδιαίτερα στους νέους που διψούν για δημιουργική δράση. Και θα συμβάλει καθοριστικά στη δημιουργία εργασιακής νοοτροπίας και αντίληψης βασισμένης στην τόλμη και την πρωτοβουλία» προσθέτει.
«Έχει έρθει εξ ανάγκης η ώρα να απαλλαγούμε από τον ιδιότυπο επαγγελματικό-εργασιακό ''μεσαίωνα'', τον οποίον μέχρι σήμερα καμία κυβέρνηση δεν τολμούσε να θίξει» καταλήγει ο ΣΕΒ. 

ΠΗΓΗ: