Dick Marty:Ο Ελβετός που ξεσκέπασε τη φρίκη στο Kosovo


ΝΤΙΚ ΜΑΡΤΙ Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒ. ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
Ο Ελβετός που ξεσκέπασε τη φρίκη

  Τέλος του μήνα θα συζητηθεί στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Ευρώπης η έκθεση του ειδικού εισηγητή Ντικ Μαρτί, που εμπλέκει τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι σε λαθρεμπόριο ανθρώπινων οργάνων.
Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, που είδε το φως της δημοσιότητας στο τέλος του περασμένου Δεκέμβρη και έχει προκαλέσει ήδη πολλές συζητήσεις διεθνώς, ο Θάτσι ηγούνταν τμήματος Κοσοβάρων του UCK που είχε υπό τον έλεγχό του μυστικά κέντρα κράτησης στην Αλβανία, όπου μεταφέρονταν αιχμάλωτοι Σέρβοι, με στόχο να αφαιρεθούν ζωτικά τους όργανα και να αποτελέσουν αντικείμενο λαθρεμπορίου. Η έκθεση αναφέρεται λεπτομερώς σε πρόσωπα και γεγονότα και εμπεριέχει ανατριχιαστικές λεπτομέρειες.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Ευρώπης, αφού έγινε δεκτή από πολλούς η έκθεση με επιφύλαξη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από το Συμβούλιο της Ευρώπης περισσότερες διευκρινίσεις για τις κατηγορίες του ειδικού εισηγητή, ενώ για κατάχρηση εξουσίας εκ μέρους το Συμβουλίου της Ευρώπης μίλησε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σάλι Μπερίσα, και κατηγόρησε τον Μαρτί για ρατσιστική συμπεριφορά.

 


Ολοι γνώριζαν
Από την πλευρά, του ο Ελβετός ειδικός εισηγητής του Συμβουλίου της Ευρώπης, που κρατά ερμητικά κλειστά τα χαρτιά του, στις ελάχιστες δημόσιες τοποθετήσεις του δηλώνει ιδιαίτερα σοκαρισμένος από το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των ερευνών του -που είχαν διάρκεια δύο χρόνια- διαπίστωσε ότι μεγάλος αριθμός προσώπων και οργανώσεων, ακόμη και μυστικών υπηρεσιών κρατών, γνώριζαν για τα αποτρόπαια αυτά εγκλήματα, διατηρούσαν όμως το στόμα τους κλειστό...
Στόχος των ερευνών που προηγήθηκαν της έκθεσης σύμφωνα πάντα με τον Ντικ Μαρτί, ήταν να επιβεβαιωθούν τα γεγονότα που περιγράφονται σε ένα βιβλίο της εισαγγελέως του Διεθνούς Δικαστηρίου, για τα εγκλήματα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας, Κάρλα ντελ Πόντε, που πρώτη στις αρχές του 2008 αναφέρθηκε στο λαθρεμπόριο οργάνων Σέρβων αιχμαλώτων του UCK.
Το εγχείρημα αυτό δυσχέραινε, κατά τον ειδικό εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης, η άρνηση των περισσότερων να μιλήσουν για το γεγονότα με τον ίδιο ή τους συνεργάτες του. «Η έκθεση απλώς επιβεβαιώνει ότι ενοχλητικά πράγματα συνέβησαν, ότι τα εγκλήματα διαπράχτηκαν από μέλη το UCK και παρέμειναν ατιμώρητα». Ισχυρίζεται ο Μαρτί.

Ποιος είναι
Ο Ελβετός ειδικός εισηγητής του Συμβουλίου της Ευρώπης και μέλος του ελβετικού Συμβουλίου του Κράτους Ντικ Μαρτί χαίρει μεγάλης εκτίμησης στα ευρωπαϊκά λόμπι. Ο Μαρτί, που από το 1975 ώς το 1995 διετέλεσε γενικός εισαγγελέας του καντονίου του Τιτσίνο, έγινε ιδιαίτερα γνωστός για τους αγώνες του εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος και του εμπορίου ναρκωτικών. Από το 1998 είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Το 2005 το Συμβούλιο της Ευρώπης του ανέθεσε να διεξαγάγει μια έρευνα για τις παράνομες φυλακές της CIA στην Ευρώπη. Το 2006 δημοσιεύτηκαν τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών του, σύμφωνα με τα οποία 14 ευρωπαϊκά κράτη παραβίασαν βάναυσα τα ανθρώπινα δικαιώματα, βασανίζοντας κρατουμένους.
Τον Ιούνιο του 2007 δημοσίευσε το δεύτερο μέρος της έρευνάς του με τίτλο «Μυστικές κρατήσεις και παράνομες μεταφορές κρατούμενων με την εμπλοκή κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης».
Το Δεκέμβριο του 2010 ο Μαρτί έθεσε την έκθεσή του για απάνθρωπη μεταχείριση αιχμαλώτων πόλεμου και λαθρεμπορία των οργάνων τους στο Κόσοβο, με την εμπλοκή και του πρωθυπουργού Χασίμ Θάτσι, προς έγκριση από το Συμβούλιο της Ευρώπης. *

 ΕΛΙΖΑΜΠΕΤΤΑ ΚΑΖΑΛΟΤΤΙ
'' Ελευθεροτυπία ''