Αθήνα,διαμαντόπετρα στη Γης το δακτυλίδι ...

Ηλίας Πασσίσης
(1944-2002)
-''ΠΟΛΗ''

Η Αθήνα της... Υπατίας


Το περιοδικό «Εconοmist» διεξάγει κάθε χρόνο έρευνα για τις συνθήκες διαβίωσης σε 140 πόλεις του κόσμου. Η Αθήνα μας- η διαμαντόπετρα στη Γης το δακτυλίδι, κατά τον ποιητή μας Κωστή Παλαμά- κατετάγη το 2010 στην 63η θέση. Με βαθμολογία 81,3% και άριστα το 100 φιγουράρει μία θέση πάνω από το Σαντιάγο της Χιλής!


Οσοι ζουν στο άλλοτε «κλεινόν άστυ» δύσκολα μπορούν να διαψεύσουν τα αποτελέσματα της έρευνας του αγγλικού περιοδικού. Οι συνεχείς διαδηλώσεις και πορείες, που συχνά καταλήγουν σε συγκρούσεις με την Αστυνομία και αιματηρά επεισόδια, καταστροφές καταστημάτων και αυτοκινήτων, και η γκετοποίηση από μετανάστες κεντρικών συνοικιών έχουν απαξιώσει το κέντρο της πόλης. Τα πρώτα θύματα οι κάτοικοί της και οι επαγγελματίες. Θύματα και ο τουρισμός και η ανάπτυξη. Διότι οι εικόνες της αναρχίας και των βιαιοτήτων μεταδίδονται συχνά σε όλον τον κόσμο και ταυτίζονται με όλη τη χώρα.


Η πλειοψηφία των Αθηναίων στις τελευταίες δημοτικές εκλογές τόλμησε την πρώτη, στα τελευταία χρόνια, κομματική υπέρβαση. Εσπασε την «παράδοση» ανάδειξης στη δημαρχία προβεβλημένων κομματικών στελεχών.


Η εκλογή του κ. Καμίνη και του συνδυασμού του, στο οποίο μετείχαν αξιόλογοι πολίτες, ενέπνευσε στους Αθηναίους- και όχι μόνο- την ελπίδα ότι η Αθήνα θα καταστεί και πάλι βιώσιμη πόλη. Οτι θα αντιμετωπισθούν ριζικά και αποτελεσματικά όλα εκείνα τα προβλήματα τα οποία έχουν καταντήσει την πρωτεύουσά μας αφιλόξενη και απωθητική.
Η ελπίδα όμως αυτή φαίνεται να «θάφτηκε», την περασμένη Δευτέρα, στο Μέγαρο της Υπατίας, στο οποίο έχουν μεταφερθεί οι μετανάστες που είχαν, με τη συνδρομή διαφόρων ακτιβιστών, καταλάβει τη Νομική Σχολή και έχουν κηρύξει απεργία πείνας με αίτημα τη νομιμοποίησή τους. Ο δήμαρχος κ. Καμίνης, σε συνεννόηση με μέλη του συνδυασμού του, πρότεινε στο Δημοτικό Συμβούλιο ένα ψήφισμα με το οποίο απευθύνονταν «έκκληση στους μετανάστες του Μεγάρου Υπατία να αναστείλουν την απεργία πείνας για να αρχίσει διάλογος με την Πολιτεία μόλις η υγεία τους το επιτρέψει» και έκκληση προς την κυβέρνηση για διάλογο και «ταχύρρυθμη εξέταση των αιτημάτων παροχής ασύλου». Ενα ισόρροπο ψήφισμα για ένα πολύπλοκο πρόβλημα, που διχάζει την ελληνική κοινωνία και για το οποίο λύσεις εύκολες δεν υπάρχουν.


Τρεις αντιδήμαρχοι και τρεις δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού του κ. Καμίνη διαφώνησαν, ψήφισαν «παρών», το ψήφισμα δεν πέρασε και οι αντιδήμαρχοι παραιτήθηκαν. Ζητούσαν πιο «μαχητικό» κείμενο, το οποίο να ανταποκρίνεται στο αίτημα των μεταναστών για άμεση παροχή ασύλου, το οποίο διετύπωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο εκπρόσωπός τους.


Είναι ιδιαίτερα σοβαρό το πρόβλημα. Για δύο λόγους. Πρώτον, διότι η ρήξη στην πλειοψηφούσα παράταξη πιθανόν να έχει συνέχεια και σε άλλα θέματα και να υπονομεύσει την εφαρμογή του προγράμματος ανάταξης του κέντρου της Αθήνας, με το οποίο ο συνδυασμός του κ. Καμίνη απέσπασε την εμπιστοσύνη των αθηναίων πολιτών. Και δεύτερον και σημαντικότερο, φαίνεται ότι οι διαφωνήσαντες δεν έχουν συνειδητοποιήσει τις επιπτώσεις που θα έχει η ικανοποίηση του αιτήματος των μεταναστών για άμεση παροχή ασύλου.


Είναι βέβαιον ότι την επομένη ημέρα όλοι οι παράνομοι μετανάστες σε όλη τη χώρα θα σπεύσουν να καταλάβουν δημόσια ή ιδιωτικά κτίρια. Θα κηρύξουν απεργία πείνας και θα ζητήσουν ίση μεταχείριση. Και ακόμη θα μεταδοθεί και ένα μήνυμα προς τις χώρες προέλευσης μεταναστών, στις οποίες προστέθηκαν τώρα και οι επαναστατημένες αραβικές χώρες, ότι στην Ελλάδα με καταλήψεις και απεργία πείνας εξασφαλίζονται αμέσως άσυλο και νόμιμη παραμονή.


Κατανοητή η ευαισθησία των δημοτικών συμβούλων για την ανθρωπιστική πτυχή των μεταναστών. Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο ανθρωπιστικό. Ούτε λύνεται με ψηφίσματα «αλληλεγγύης» και αριστερές ιδεοληψίες.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΩΜΑΙΟΣ
 27 Φεβρουαρίου 2011