Πολιτική με όρους οπλικής ισχύος ...
(Δυστυχώς)
«Δίκαιο έχει όποιος έχει ίση δύναμη και όταν αυτό δεν συμβαίνει, ο ισχυρός επιβάλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμή του και ο αδύναμος υποχωρεί και προσαρμόζεται».
«Δίκαιο έχει όποιος έχει ίση δύναμη και όταν αυτό δεν συμβαίνει, ο ισχυρός επιβάλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμή του και ο αδύναμος υποχωρεί και προσαρμόζεται».
Θ Ο Υ Κ Ι Δ Ι Δ Η Σ
401 δισ. δολάρια για αμυντικές επενδύσεις το 2009 - Μόνο η Ελλάδα δεν αγόρασε ασφάλεια...
Οπλικά συστήματα και ανταλλακτικά για οπλικά συστήματα, αξίας 401 δισεκατομμύρια δολαρίων πούλησαν το 2009 οι 100 μεγαλύτεροι κατασκευαστές οπλικών συστημάτων παγκοσμίως, εκτός των κινεζικών, με τις ΗΠΑ να βρίσκονται για άλλη μια χρονιά στην ορυφή των πωλήσεων, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI). "Οι πωλήσεις όπλων των εκατό μεγαλύτερων εταιριών κατασκευής οπλικών συστημάτων αυξήθηκαν κατά 14,8 δισεκατομμύρια δολάρια" το 2009 σε σχέση με το 2008, δηλαδή μια αύξηση 8%, σύμφωνα με το SIPRI.
Την περασμένη χρονιά οι πωλήσεις όπλων των 100 μεγαλύτερων κατασκευαστών έφθασαν τα 401 δισεκατομμύρια δολάρια (295 δισεκατομμύρια ευρώ) εκ των οποίων τα 247 δισεκατομμύρια (61,5%) προς όφελος των 45 εταιριών του αμυντικού τομέα που έχουν την έδρα τους στις ΗΠΑ.
"Οι δαπάνες σε προϊόντα και στρατιωτικές υπηρεσίες της αμερικανικής κυβέρνησης είναι ένας καθοριστικής σημασίας τομέας για την αύξηση των όπλων των αμερικανικών εταιριών και των δυτικοευρωπαϊκών εταιριών που δραστηριοποιούνται στην αμερικανική αγορά", υπογραμμίζει η εμπειρογνώμων της αμυντικής βιομηχανίας στο SIPRI Σούζαν Τζάκσον.
Ο αμερικανικός όμιλος στον τομέα της άμυνας Lockheed Martin πήρε την πρωτιά από τον βρετανικό BAE Systems το 2009, με πωλήσεις 33,4 δισεκατομμυρίων έναντι 33,3 δισεκατομμυρίων αντίστοιχα. Ο κάθε όμιλος κατέχει ποσοστό 8,3% επί των συνολικών πωλήσεων.
Μόνο η αμερικανική πτέρυγα του ΒΑΕ πούλησε όπλα αξίας 19,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ποσό που την κατατάσσει στην 7η θέση παγκοσμίως, υπογραμμίζει η έκθεση.
Η Ευρώπη εκπροσωπείται στους εκατό μεγαλύτερους ομίλους με 33 που εδρεύουν σε εννέα χώρες (Γερμανία, Ισπανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ιταλία, Νορβηγία, Βρετανία, Σουηδία και Ελβετία) και των οποίων οι πωλήσεις συνολικά ανήλθαν σε 120 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή 30% επί του συνόλου των πωλήσεων.
Εκτός από τον όμιλο ΒΑΕ Systems, δεύτερο σε πωλήσεις παγκοσμίως, ο ευρωπαϊκός όμιλος EADS κατατάσσεται την 7η θέση με πωλήσεις 15,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων (4,0%) και ο ιταλικός Finmeccanica στην 8η θέση με 13,3 δισεκατομμύρια δολάρια (3%).
Μεταξύ των δέκα μεγαλύτερων πωλητών όπλων, οι επτά είναι οι αμερικανικές Lockheed Martin, Boeing, Northrop Grumman, General Dynamics, Raytheon, L-3 Communications, United Technologies.
To SIPRI δεν συμπεριέλαβε την Κίνα καθώς "αν και το γνωρίζουμε ότι αρκετές κινεζικές εταιρίες οπλικών συστημάτων είναι αρκετά σημαντικές για να περιλαμβάνονται στις εκατό μεγαλύτερες, είναι αδύνατο για εμάς να τις συμπεριλάβουμε λόγω των μη επακριβών δεδομένων και της έλλειψης συγκρίσιμων στοιχείων", εξήγησε η Τζάκσον.
Η Ασία εκπροσωπείται ωστόσο στην κατάταξη με 10 ομίλους (4 στην Ιαπωνία, 3 στην Ινδία, 2 στη Νότια Κορέα και μια στη Σιγκαπούρη) και η Μέση Ανατολή με 5 ομίλους (3 στο Ισραήλ, έναν στο Κουβέιτ και έναν στην Τουρκία). Οι δύο αυτές περιοχές κατέγραψαν πωλήσεις συνολικά 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2009, σύμφωνα με την έκθεση.
Η Ελλάδα δεν υπάρχει πλέον στον κατάλογο των πελατών των αμυντικών βιομηχανιών...
21-02-2011
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr