Καταργούν τους μεσάζοντες !

Κ.Πλακωτάρης
''Παραθαλάσσιο τοπίο''

Καταργούν τους μεσάζοντες
Σε μορφές συμμετοχικής οικονομίας, με τις οποίες αναπτύσσονται δίκτυα παραγωγών και καταναλωτών που «καταργούν» τους μεσάζοντες, αποσκοπούν οι συνεργασίες ομάδων πολιτών που άρχισαν να λειτουργούν και στην Ελλάδα.
Η βιολογική γεωργία και τα τοπικά δίκτυα είναι μια διέξοδος για παραγωγούς και καταναλωτές καθώς η σχέση συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ τους είναι πλέον ζητούμενο.
«Απέναντι στην ειδικευμένη μονοκαλλιέργεια προτάσσουμε την πολυκαλλιέργεια», λέει ο Γιώργος Δαουτόπουλος, καθηγητής αγροτικής κοινωνιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, «με έμφαση (στη διακίνηση αγροτικών προϊόντων) στην ποιότητα, την αυτάρκεια, την τοπική παραγωγή και κατανάλωση».
Πάνω σ' αυτό το πλαίσιο έγιναν οι «Ομοτράπεζοι», ένα δίκτυο νοικοκυριών που συστάθηκε στη Θεσσαλονίκη από άτομα που θέλησαν να επανακτήσουν την επαφή που είχαν οι παλαιότερες γενιές με την παραγωγή της τροφής τους, γι' αυτό επισκέπτονται αγροκτήματα παραγωγών που ενισχύουν την προσπάθειά τους με το να διακινούν και να καταναλώνουν τα προϊόντα που παράγουν.
Στην ίδια ρότα κινείται και η Συνεταιριστική Παράκαμψη Μεσαζόντων (ΣΠΑΜΕ) που θέλουν «να συμβάλουν με όποιον τρόπο μπορούν στη δημιουργία δικτύων αλληλοϋποστήριξης συνεταιριστικών προϊόντων, επιδιώκοντας τη διάθεσή τους σε συνεταιριστικά πρατήρια από τους ίδιους τους συνεταιρισμούς και παραγωγούς, παρακάμπτοντας έτσι το ρόλο των μεσαζόντων». Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και το δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης στην Κέρκυρα με στόχους, όπως «η πάταξη της κερδοσκοπίας, η αυτοπαραγωγή, ακόμα και η αχρήματη ανταλλαγή».
Η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων αλλά και η δικτύωση παραγωγών-καταναλωτών αποτελούν διέξοδο που μπορεί να δώσει νέα προοπτική στον αγροτικό τομέα και να φέρει τους καταναλωτές σε άμεση επαφή με τους παραγωγούς των προϊόντων εξασφαλίζοντας δίκαιες τιμές για όλους, τόνισε ο Μιχάλης Αναστασιάδης από τη θεματική ομάδα των Οικολόγων Πράσινων για τη γεωργία και τα τρόφιμα στο πλαίσιο της 4ης διεθνούς έκθεσης βιολογικών προϊόντων που έγινε προσφάτως στη Θεσσαλονίκη.
Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, ευρωβουλευτής των Πρασίνων, αναφέρθηκε στις αρχές της αλληλεγγύης και της συνεργασίας των δικτύων με παραδείγματα και από το εξωτερικό, όπως το Community-Supported agriculture μιας κοινότητας ατόμων (παραγωγών και καταναλωτών) που «μοιράζονται ρίσκα και ωφέλειες της παραγωγής τροφίμων με ένα σύστημα εβδομαδιαίας παράδοσης ή παραλαβής».
Είθε ανάλογες προσπάθειες-πρωτοβουλίες να βρουν προσφορότερο έδαφος στη χώρα μας, όπου ακόμα η κρατική γραφειοκρατία σκοτώνει ό,τι καλό...

Φ.Κ.
Ελευθεροτυπία,
28 Μαρτίου 2011