Burgas - Alexandroupolis pipeline...

 
...
Πίσω από
 το στύλωμα των ποδιών του Μπορίσοφ κρύβεται
ο αμερικανικός δάκτυλος
...

Ο αγωγός στην εντατική
Εχει εξελιχθεί σε σίριαλ το θέμα του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης. Δεκαεφτά χρόνια συζητάμε με τους Ρώσους και τους Βούλγαρους, ξοδέψαμε λεφτά, επενδύσαμε εθνικά, με την ελπίδα ότι ο αγωγός θα μας δέσει στο πανίσχυρο άρμα των ενεργειακών διαδρόμων και έτσι, πέραν των οικονομικών οφελών, θα θωρακίσουμε τα ανατολικά μας σύνορα.
Σήμερα, εξακολουθούμε να βρισκόμαστε στο σημείο «μηδέν». Δεν έχει μπει ούτε μια πέτρα, δεν έχει διανοιχθεί ούτε ένα μέτρο αυλακιού, για να τοποθετηθεί έστω ένα κομματάκι σωλήνα. Ο λόγος; Η σημερινή κυβέρνηση της Σόφιας επιμένει ότι δεν θέλει τον πετρελαιαγωγό, επισείοντας περιβαλλοντικούς κινδύνους. Υποστηρίζει, ακόμη, ότι κανένα ουσιαστικό όφελος δεν θα έχει από τη διέλευση του πετρελαιαγωγού, πλην κάποιων διοδίων, τα οποία θεωρεί μηδαμινά. Η σοσιαλιστική αντιπολίτευση που σχεδίασε και υπόγραψε τις συμφωνίες για την κατασκευή του έργου κατηγορεί τον πρωθυπουργό, Μπόικο Μπορίσοφ, ότι υποκύπτει στις πιέσεις ξένων συμφερόντων, υπονοώντας τον αμερικανικό παράγοντα, εις βάρος των εθνικών συμφερόντων. Ο απρόβλεπτος πρωθυπουργός, όμως, με σημαία την εκπεφρασμένη με κάποιο, αμφισβητούμενο ως προς τη μαζικότητά του, δημοψήφισμα των κατοίκων της περιοχής του Μπουργκάς, μεταθέτει διαρκώς την οριστική απόφαση της κυβέρνησής του, αναμένοντας, όπως δηλώνει, τα αποτελέσματα μιας περιβαλλοντικής μελέτης, η οποία είναι αμφίβολο εάν θα ολοκληρωθεί και πότε.
Μ’ αυτά και μ’ αυτά, η ρωσική πλευρά, που βάζει και το πετρέλαιο, αρχίζει να χάνει την υπομονή της με τα καμώματα της Σόφιας. Ούσα πεπεισμένη ότι πίσω από το στύλωμα των ποδιών του Μπορίσοφ κρύβεται αμερικανικός δάκτυλος, εξετάζει ήδη και άλλες εναλλακτικές διαδρομές, με πρώτη βέβαια αυτή του πετρελαιαγωγού Τραπεζούντας-Τσεϊχάν, για την οποία Πούτιν και Ερντογάν έχουν συμφωνήσει. Αυτό δεν σημαίνει βεβαίως ότι θα εγκαταλείψει την διαδρομή Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, καθώς, δεν θα ήθελε να καταστήσει την Τουρκία ρυθμιστικό παράγοντα στη μεταφορά των ρωσικών πετρελαίων προς τη Δύση. Ούτε όμως και η Σόφια θα βγει αλώβητη από ένα ενδεχόμενο οριστικό ναυάγιο του έργου. Ο υπουργός Ενέργειας, Σεργκέι Σματκό, διαμήνυσε πρόσφατα στον Μπορίσοφ ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να αποσυρθεί, εφόσον λάβει τις αποζημιώσεις, τις οποίες, όπως τόνισε, θα αξιώσει από τη βουλγαρική πλευρά, ως υπεύθυνης για τη ματαίωση του έργου και υπολογίζονται σε πολλά εκατομμύρια δολάρια.
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Οτι ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, τον οποίο τόσο είχαμε διαφημίσει, προσδοκώντας σημαντικά οφέλη, βρίσκεται «διασωληνωμένος» στην εντατική, με ελάχιστες έως μηδαμινές ελπίδες να ανανήψει. Μπορεί η Αθήνα, ως τρίτος παίκτης, να του δώσει το «φιλί της ζωής»; Μάλλον απίθανο και ας λέει η κυβέρνηση ότι η πρόοδος και η ολοκλήρωση (!) του έργου παραμένει προτεραιότητά της.

Tου Σταυρου Tζιμα