Occupied ''Kuzey Kıbrıs'':Τurkish cypriots are demonstrating against Ankara. ...Again!

''Τake your hands off our collars ...''
 “No to being governed by instructions”
''End to the island’s 36-year division''

(1) 
Ηχηρό μήνυμα διαμαρτυρίας στην Άγκυρα έστειλαν οι Τουρκοκύπριοι
Με μεγάλο συλλαλητήριο στη Λευκωσία.
Το ποτήρι της αγανάκτησης των Τουρκοκυπρίων εναντίον της πολιτικής της Άγκυρας ξεχείλισε για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα. Αυτό έδειξε η μαζική συμμετοχή, ο παλμός και τα συνθήματα στο σημερινό συλλαλητήριο στην πλατεία Ινονού, στην «καρδιά» του κατεχόμενου τμήματος της Λευκωσίας. Πολλά από τα συνθήματα στρέφονταν ευθέως κατά του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο το 2003 οι Τουρκοκύπριοι θεωρούσαν ότι ήταν η ελπίδα τους για λύση του κυπριακού και για ένα καλύτερο μέλλον.
«Εμείς είμαστε Τουρκοκύπριοι, εσείς ποιός είστε κύριε», «Υπήρχαμε, υπάρχουμε και θα υπάρχουμε», «Πάρτε τα χέρια σας από πάνω μας», «Αυτή η χώρα είναι δική μας», «Εξω οι ξένοι, η Κύπρος ανήκει στους Κυπρίους», «πάρτε το πακέτο σας και ξεκουμπιστείτε» «ΟΧΙ στη διακυβέρνηση κατόπιν εντολών», «ΑΚΡ, πάρε το χέρι σου απ' το γιακά μας», ήταν μερικά από τα συνθήματα των Τουρκοκυπρίων.

Πηγή των φωτογραφιών είναι η ιστοσελίδα: 

Τα συνθήματα του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, που είναι το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, ήταν:
«Φτάνει πια!», «θέλουμε να αυτοδιοικούμαστε!», «Υπήρχαμε, υπάρχουμε και θα υπάρχουμε!», «οι λαοί της Κύπρου, της Τουρκίας και της Ελλάδας είναι αδέλφια!».
Το Δημοκρατικό Κόμμα συμμετείχε με τα συνθήματα
: «Μόνος μας στόχος, να είμαστε αφεντικά του οίκου μας», «η κυριαρχία ανήκει χωρίς όρους και προϋποθέσεις στο έθνος».
Συνθήματα από το Κόμμα Κοινωνικής Δικαιοσύνης:
«Θα γίνουμε αφέντες του σπιτιού μας!», «Ξεσηκωνόμαστε και ζητούμε τα δικαιώματά μας!».
Στο χώρο του συλλαλητηρίου εμφανίστηκαν και κάποιες σημαίες της Κυπριακής Δημοκρατίας . Σε μια από αυτές έγραφε: «Αυτή είναι η σημαία μας». Υπήρχαν επίσης πολλές σημαίες της Τουρκίας και μερικές της ούτω καλούμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου(ΤΔΒΚ)».
Η Συνδικαλιστική Πλατφόρμα, η οποία οργάνωσε και το σημερινό συλλαλητήριο, υποστήριξε ότι ήταν μεγαλύτερο από το προηγούμενο και ότι ο κόσμος που πήρε μέρος, ξεπέρασε τις 40 χιλιάδες.
Αίσθηση προκάλεσε ένα σύνθημα της πλατφόρμας των συνδικαλιστών, το οποίο έλεγε: «Το 1974 κινδυνέψαμε να σκοτωθούμε μια φορά, σήμερα όμως πεθαίνουμε κάθε μέρα», ενώ ένα άλλο έγραφε: «Ούτε όμηροι της Τουρκίας, ούτε παράρτημα των Ελληνοκυπρίων».
Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίμπρις Πόστασι» αναφέρει ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της «αστυνομίας», η συμμετοχή ήταν 54.000 άτομα και προσθέτει ότι σύμφωνα με πληροφορίες το παρακολούθησαν και «αρμόδιοι» της βρετανικής και αμερικανικής πρεσβείας. Ωστόσο, χωρίς να υποτιμάται η μαζική συμμετοχή, η εκτίμηση αυτή, σύμφωνα με άλλους παρατηρητές κρίνεται ως «υπερβολική».
Ο επικεφαλής των συντεχνιών Mehmet Ozkardas, στην ομιλία του μεταξύ άλλων επέκρινε το «κυβερνών» κόμμα Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) ότι εξαπάτησε τον τουρκοκυπριακό «λαό» και ότι, υπακούοντας στις οδηγίες του ΑΚΡ, τον έφθασε στο μη περαιτέρω, και κάλεσε την «κυβέρνηση» να παραιτηθεί.
Η τουρκική Hurriyet αναφέρει ότι ετοιμάστηκαν πάνω από 5.000 πανό με αιτήματα την αυτοδιοίκηση της «ΤΔΒΚ», τη διαφύλαξη της ταυτότητάς και της ύπαρξής των τουρκοκυπρίων της στο νησί, την καταγραφή του ανεξέλεγκτου πληθυσμού (έποικοι) και την απόσυρση του επιβληθέντος οικονομικού πακέτου.
Παρόντες στην κεντρική εξέδρα του συλλαλητηρίου, που είχε στηθεί απέναντι από την μεσαιωνική πύλη της Κερύνειας ήταν οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, Φερντί Σογιέρ του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού κόμματος, Σερντάρ Ντενκτάς του Δημοκρατικού κόμματος, Μεχμέτ Τσακιτζή του κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας, Ιζέτ Ιτζιάν του κόμματος Ενωμένη Κύπρος και Μουράτ Κανατλί του κόμματος Νέα Κύπρος. Παρούσα με τα μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος, ανάμεσα στο πλήθος, ήταν και η σύζυγος του πρώην ηγέτη των Τ/κ, Ραούφ Ντενκτάς και μητέρα του Σερντάρ, Αϊντίν.
Πολλοί τουρκοκύπριοι προσήλθαν στο συλλαλητήριο με νταούλια, ζουρνάδες και άλλα μουσικά όργανα.
Μέλη της συντεχνίας των ''δημοσίων υπαλλήλων'' κρατούσαν σημαίες της «ΤΔΒΚ» και της Τουρκίας, αλλά και πανό που έγραφε ''Ο αγώνας είναι για ψωμί, κυριαρχία και δημοκρατία''. Η συντεχνία των δασκάλων είχε και πάλι ως ένα από τα κεντρικά συνθήματα ''Αγκυρα, δεν θέλουμε ούτε τα λεφτά σου, ούτε το πακέτο σου, ούτε τους υπαλλήλους σου''. Μέλη των δασκάλων και των καθηγητών κρατούσαν μαύρα μπαλόνια και φορούσαν άσπρες μάσκες.
Το συλλαλητήριο έκλεισε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα και την απελευθέρωση στον αέρα πράσινων και μαύρων μπαλονιών.

ΠΗΓΗ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
www.kathimerini.gr 02/03/2011 
Ο αγωνιστής τουρκοκύπριος δημοσιογράφος Sener Levent

(2)
Η εφημερίδα «Αφρίκα» διατηρεί πανό κατά της Τουρκικής κατοχής
Μέχρι αργά το απόγευμα η εφημερίδα «Αφρίκα» και ο εκδότης της, δημοσιογράφος Σενέρ Λεβέντ αντιστέκονταν στις πιέσεις να αποκαθηλώσουν από το μπαλκόνι των γραφείων τους, που βρίσκονται απέναντι από την «Βουλή» της ούτω καλούμενης «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου (ΤΔΒΚ)» και την «πρεσβεία» της Τουρκίας δύο πανό, που γράφουν :
« Μας ελευθερώσατε; -Άντε στο καλό» και «Δεν θα μας φιμώσετε».
Το πρώτο πανό είναι γραμμένο με άσπρα γράμματα σε γαλάζιο φόντο και το δεύτερο με μαύρα γράμματα σε κόκκινο φόντο.Μετά το σημερινό μεγάλο συλλαλητήριο των Τουρκοκυπρίων άνδρες της «Αστυνομίας» και της «Ασφάλειας» του κατοχικού καθεστώτος πήγαν στην πολυκατοικία στην οποία στεγάζεται η «Αφρίκα» για να κατεβάσουν τα πανό. Ειδοποίησαν τον Σενέρ Λεβέντ, ο οποίος κατέβηκε από το γραφείο του στην είσοδο.
Ο αγωνιστής τουρκοκύπριος δημοσιογράφος δεν κάμφθηκε και μίλησε στον επικεφαλής με πολύ αυστηρή γλώσσα. Ανάμεσα σε άλλα τόνισε :
-Τους δράστες της επίθεσης με σφαίρες εναντίον των γραφείων μας την περασμένη Παρασκευή και του απειλητικού σημειώματος, που άφησαν δεν τους έχετε συλλάβει και ζητάτε να κατεβάσουμε τα πανό.
-Οι εχθροί μας οπλοφορούν . Αυτό δεν το βλέπετε; Αυτοί και ο Αρίντς κυκλοφορούν ελεύθερα.
-Δεν υπάρχουν ύβρεις, όπως ισχυρίζεστε, στα πανό.
- Κρατούμε την Κυπριακή Σημαία γιατί η Κύπρος είναι η πατρίδα μας. Είναι μια από τις 27 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί λοιπόν μας επιτίθενται η «αστυνομία» και οι «ειδικές δυνάμεις»;.
- Η αντίσταση μας είναι εναντίον της πολιτικής της Άγκυρας που εφαρμόζει στην Κύπρο. Η συμπεριφορά της είναι απαράδεκτη. Παίρνει αποφάσεις χωρίς να μας ρωτά .
- Δεν είμαστε εναντίον της Τουρκίας και του τουρκικού λαού, αλλά εναντίον της πολιτικής που εφαρμόζει εδώ η Άγκυρα.
Ο Σενέρ Λεβέντ έθεσε τρεις όρους για να κατέβουν τα πανό:
Α)
να βρεθούν οι ένοχοι της επίθεσης της περασμένης Παρασκευής,
β)
να εξιχνιαστεί η δολοφονία του δημοσιογράφου Κουτλού Ανταλί, που δολοφονήθηκε το 1996 έξω από το σπίτι του
γ)
να επιστραφούν στην πολιτική κίνηση «Γιασεμί» οι Κυπριακές σημαίες, τις οποίες πήρε με βία η «αστυνομία» σήμερα, όταν τα μέλη της πορεύονταν προς το συλλαλητήριο.
Επίσης, ο Σενέρ Λεβέντ σε δήλωση του εξέφρασε πικρία, γιατί όπως είπε, η Ευρωπαϊκή Ένωση
« είναι απαθής και ανέχεται να είναι διχοτομημένη μια χώρα-μέλος της και ο λαός της να υποφέρει».
Πριν από το σημερινό συλλαλητήριο μέλη πολλών συντεχνιών πέρασαν από τα γραφεία της «Αφρίκα» και χειροκροτούσαν τον Σενέρ Λεβέντ που έστεκε στην είσοδο του κτιρίου.
Στη συνέχεια ο Σενέρ Λεβέντ τέθηκε επικεφαλής πορείας μελών της κίνησης «Γιασεμί» προς το χώρο του συλλαλητηρίου.
Μαζί τους είχαν ένα κυπριακό γαϊδούρι, πάνω στο οποίο υπήρχε πανό που έγραφε : «Είμαστε οι τελευταίοι Κύπριοι, μην αφήσετε να εξαφανιστούμε». Το σύνθημα «υπενθύμιζε» δήλωση πριν από χρόνια του Ραούφ Ντενκτάς ότι «οι Κύπριοι είναι μόνο τα γαϊδούρια» .
Κοντά στο γραφείο της «προεδρίας» της «ΤΔΒΚ» οι διαδηλωτές βρήκαν
μπροστά τον δρόμο κλειστό από ειδικές δυνάμεις της «αστυνομίας».
Ζήτησαν να κατεβάσουν τα πανό και τις Κυπριακές σημαίες. Όταν δεν υπάκουσαν έγιναν συμπλοκές. Οι «αστυνομικοί» πήραν βίαια τις σημαίες και τα πανό και άφησαν τους διαδηλωτές να προχωρήσουν. Συνέλαβαν μόνο έναν, τον Κιαζίμ Ντενιζί. Μετά από μια δύο ώρες τον άφησαν ελεύθερο.

ΠΗΓΗ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
www.kathimerini.gr 02/03/2011

Several thousand Turkish Cypriots gather for a demonstration on Wednesday in northern Cyprus to protest belt-tightening economic measures.
AFP photo

(3)
Turkish Cypriots again defy Ankara  
Nicosia
Several thousand Turkish Cypriots took to the streets Wednesday to protest belt-tightening economic measures pressed by Turkey, following a similar demonstration in January that angered Ankara.
Members of Turkish Cypriot opposition parties and unions flocked to a square in the northern section of Nicosia, creating a large crowd for Turkish Cyprus, which has a population of 255,000.

AKP, take your hands off our collars,” read banners the protesters brandished, referring to Turkey’s ruling Justice and Development Party, or AKP. “No to being governed by instructions” and “Either take your [economic] package back or get packing,” other banners said, Agence France-Presse reported.

Some protesters called for an end to the island’s 36-year division and waved the Republic of Cyprus flag, used only by the Greek Cypriots, who hold the internationally recognized government in the south.

In a similar demonstration Jan. 28, Turkish Cypriot trade unions unfurled banners, urging Ankara “to get its hands off [Cypriot] shores.” The rally angered Turkish Prime Minister Recep Tayyip Erdoğan, who harshly criticized the protests targeting his government.

Erdoğan’s angry comment that the Turkish Cypriots were taking “handouts” from Turkey, followed by Deputy Prime Minister Cemil Çiçek’s statement that the protesters “swore at us ... and the next day we sent them money,” sparked a fierce counter-reaction from Turkish Cypriots, who castigated Ankara for describing them in a humiliating way.

Following the protests, the Turkish government replaced its ambassador to Turkish Cyprus and appointed Turkey’s fiscal grant-maker to northern Cyprus, Halil Akça, who had been among the targets of the demonstrations due to his work drafting tight fiscal policies for the island territory.

Turkey economically supports northern Cyprus, which has been suffering from embargoes for decades due to the lack of a solution for the divided island. The latest economic-measures package was concluded in late 2009 between then-Turkish Cypriot Prime Minister Derviş Eroğlu, the current president, and Turkey’s Çiçek. The package includes the privatization of some public institutions in northern Cyprus as well as wage cuts.

Turkey has contributed $860 million (622 million euros) to the Turkish Cyprus budget this year, or about a fourth of the total.

Turkish Cypriots are unhappy that an economic reform program, drawn up under Ankara’s guidance, calls for lower public spending, privatization and curbing the rights of trade unions, which often strike.

General living standards in Turkish Cyprus, especially public sector wages and pensions, are higher than those in Turkey, and Turkish Cypriots have come under fire from Ankara for their spending levels.

Cyprus was split into a Greek Cypriot south and a Turkish Cypriot north in 1974 when Turkey intervened after a coup by supporters of union with Greece. Reunification process negotiations are continuing between Greek and Turkish Cypriots
Wednesday, March 2, 2011

ΠΗΓΗ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: