Το μαύρο μας το χάλι ...


Θεσσαλονίκη:
 Ανεξέλεγκτη χωματερή το Σέιχ Σου

Σε μαύρο χάλι είναι γι' ακόμη μια φορά το Σέιχ Σου. Στη... γνωστή πλέον χωματερή της νότιας πλευράς του (Φιλίππειο, Αγιος Παύλος, ΔΕΗ) φαίνεται πως έχει δοθεί το... ελευθέρας για την απόρριψη μπαζών, σκουπιδιών και πάσης φύσεως απορριμμάτων, αφού οι έλεγχοι, οι καθαρισμοί και οι προσπάθειες που είχαν γίνει πριν από μόλις πέντε μήνες ατόνησαν και πάλι. Σήμερα η κατάσταση στο Σέιχ Σου είναι απερίγραπτη και εν όψει της αντιπυρικής περιόδου οι δασικοί υπάλληλοι απλώς κάνουν το... σταυρό τους.
Οι εικόνες από διάφορα σημεία του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης είναι τραγικές. Δεν πέρασε ούτε χρόνος από τότε που η εκστρατεία της πρώην Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και ορισμένων δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος είχε ως αποτέλεσμα να καθαρίσει στο μεγαλύτερό του ποσοστό το δάσος. Τότε απομακρύνθηκαν 180 τόνοι απορριμμάτων με φορτηγά κυρίως των δήμων και αφού κινητοποιήθηκαν οι συναρμόδιοι φορείς. Πλέον, το Σέιχ Σου μπορεί να λογίζεται ως άλλη μια απέραντη ανεξέλεγκτη χωματερή.

Το ξέρουν, αλλά...
Η κατάσταση είναι σε γνώση του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης και των δήμων, όμως με την κρίση κι αυτοί έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά. Ο καθένας αδειάζει μπάζα και σκουπίδια όπου θέλει, όποτε θέλει. Η φύλαξη είναι επιεικώς ανεπαρκής. Πώς θα μπορούσε να μην είναι όταν υπάρχει ένας δασοφύλακας για το περιαστικό δάσος, ένας για το δάσος Χορτιάτη και ένας για την περιοχή Ασβεστοχωρίου - Φιλύρου - Εξοχής; Με τρεις υπαλλήλους και μάλιστα πεζούς(!), διότι δεν υπάρχουν καύσιμα για να κινηθούν τα υπηρεσιακά οχήματα προσπαθούν οι αρμόδιοι να φυλάξουν έκταση το λιγότερο 30.000 στρεμμάτων. «Οι άνθρωποι πηγαίνουν με τα πόδια και μόνοι τους να αντιμετωπίσουν παραβάτες. Είναι αδιανόητο και επικίνδυνο, αφού δέχονται και επιθέσεις ακόμη κι από άτομα που οπλοφορούν. Προσπαθούμε να προστατεύσουμε το δάσος με το προσωπικό και τα μέσα που διαθέτουμε», είπε ο δασάρχης Θεσσαλονίκης, Απόστολος Αϊναλής.

Απροστάτευτο
Το δάσος είναι απροστάτευτο, οι πιστώσεις είναι απειροελάχιστες λόγω οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα οι δασικές υπηρεσίες να έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά. Οι τρεις δήμοι που έχουν όρια με το Σέιχ Σου (Θεσσαλονίκης, Πυλαίας - Χορτιάτη και Νεάπολης - Συκεών) έχουν υποσχεθεί ότι θα βοηθήσουν, αφού όμως αντιμετωπίσουν τα προβλήματα εντός αστικού ιστού με τα σκουπίδια. «Μόνο μέσω των δήμων θα κάνουμε κάτι. Εν όψει της αντιπυρικής περιόδου δεν έχουμε ακόμη ούτε τις πιστώσεις για τους καθαρισμούς στους δασικούς δρόμους. Μακάρι να έρθουν γρήγορα. Τα προβλήματα είναι σε γνώση μας, προσπαθούμε, αλλά δεν έχουμε ούτε αυτοκίνητα, ούτε προσωπικό, ούτε πιστώσεις. Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους δήμους, που τουλάχιστον εν όψει της αντιπυρικής περιόδου θα μας βοηθήσουν, ενώ μεγάλη βοήθεια περιμένουμε κι από τους εθελοντές, που θα μπουν στο δάσος και θα κάνουν και ελέγχους», τόνισε ο κ. Αϊναλής.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ- ΤΑΣΟΣ ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ- ΦΩΤΗΣ ΦΙΛΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

16 Απριλίου 2011
 ΠΗΓΗ: