ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕ ...


  ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΞΕΧΕΙΛΗ ΑΠΟ ΟΡΓΗ
«Χρεοκόπησε το πολιτικό σύστημα»
Στην κατάμεστη από κόσμο (κυρίως μέσης ηλικίας και άνω) αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου της Αθήνας, που ξεχείλιζε από οργή κατά του πολιτικού συστήματος, έγκριτοι νομικοί, καθηγητές Πανεπιστημίου, επιχείρησαν να δώσουν χθες τις δικές τους απαντήσεις στο ελληνικό πρόβλημα.
Προτάσεις για ριζική αναθεώρηση του Συντάγματος, σκληρές αναφορές κατά της κληρονομικής πολιτικής οικογενειοκρατίας, ευθείες βολές κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού και του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια (ότι είναι κατώτερος της αποστολής του) αλλά και σοβαρές ενστάσεις κατά του μαζικού λιθοβολισμού της πολιτικής τάξης, καθώς ενέχει σοβαρούς κινδύνους για το δημοκρατικό πολίτευμα, ήταν τα κύρια σημεία του έντονα φορτισμένου δημόσιου διαλόγου που αναπτύχθηκε.
Οι απόψεις κατατέθηκαν στην επιστημονική ημερίδα που συνδιοργάνωσαν το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Κέντρο Δικανικών Μελετών Κ. Μπέη και το Ιδρυμα Διεθνών Νομικών Μελετών με θέμα «Η ελληνική κρίση. Για μια νέα θεσμική μεταπολίτευση». Ηταν η καθυστερημένη απάντηση της πνευματικής ηγεσίας στην πολύπλευρη κρίση που βιώνουμε, είπαν οι ομιλητές.

Αντιδράσεις του κοινού
Το φορτισμένο κλίμα που επικρατούσε στο ακροατήριο δεν άφηνε ωστόσο πολλά περιθώρια αυτοκριτικής, καθώς απαιτούσε επιτακτικά την άμεση απόδοση συλλογικής ευθύνης στο μεταπολιτευτικό πολιτικό προσωπικό. Οι συχνές και έντονες αντιδράσεις-παρεμβάσεις του κοινού θύμιζαν μάλλον καζάνι «αγανακτισμένων πολιτών» που βράζει, παρά ένα φόρουμ νηφάλιας αναζήτησης της αλήθειας και της εξόδου από το καθολικό αδιέξοδο.

«Η χώρα χρειάζεται Σύνταγμα σύγχρονο και λιτό», επισήμανε ο Απ. Γεωργιάδης, πρόεδρος της Ακαδημίας και ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πρότεινε, μεταξύ άλλων, μείωση σε 200 του αριθμού των βουλευτών, άμεση εκλογή από το λαό του Προέδρου της Δημοκρατίας και αναβάθμιση των ρυθμιστικών αρμοδιοτήτων του, σταθερό εκλογικό σύστημα, κατάργηση του άρθρου περί ευθύνης υπουργών, θέσπιση ανταγωνιστικής φορολογίας για προσέλκυση επενδύσεων. Τάχτηκε ακόμη υπέρ της καθιέρωσης ιδιωτικής ανώτατης εκπαίδευσης.

«Αγανάκτηση»
«Βιώνουμε εφιαλτικά δεινά», σημείωσε ο καθηγητής Κ. Μπέης, αναφερόμενος στην «ντροπή της λεηλασίας που σκιάζει τα 36 μεταπολιτευτικά χρόνια». «Αργήσαμε» είπε, «όντως άργησα και μάλιστα πολύ να πλημμυρίσω από την οφειλόμενη αγανάκτηση».
Ζήτησε κατάργηση της κληρονομικής οικογενειοκρατίας, περιορισμό των βουλευτών (έως 100), τερματισμό του διακοσμητικού χαρακτήρα του Προέδρου
της Δημοκρατίας.
 «
Αποβαίνει κατώτερος της αποστολής του όταν βλέπει ότι δεν τηρείται η συνταγματική τάξη, αλλά προσποιείται τον ουδέτερο», είπε. Απέδωσε στον «κατά τ' άλλα σεβαστό πρόεδρο ότι για λόγους που εκείνος γνωρίζει, αλλά δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να εξηγήσει στον ελληνικό λαό, έστειλε στο τυπογραφείο το νόμο που δεν κυρώθηκε από τα 3/5 της Βουλής», κατά παράβαση των υπηρεσιακών του καθηκόντων.
Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Γ. Κασιμάτης καυτηρίασε τις πρωτοφανείς, λεόντειες διατάξεις της σύμβασης δανεισμού (παραίτηση από ασυλία, εθνική κυριαρχία και φυσικό πλούτο) τονίζοντας: «Η εξουσία που ασκείται στην Ελλάδα κινείται εκτός Συντάγματος, εκτός ευρωπαϊκής νομιμότητας, εκτός διεθνούς δικαίου. Είναι πραξικοπηματική. Η μη κύρωση και επικύρωση της δανειακής σύμβασης κατήργησε το Σύνταγμα». Δήλωσε την αντίθεσή του στην πολιτική του «Ηγεμόνα» του Μακιαβέλι που, όπως είπε, ακολουθείται σήμερα, ζητώντας να εφαρμοστεί το ακροτελεύτιο άρθρο του Συντάγματος!
Αντίθετος στην ολομέτωπη επίθεση κατά του πολιτικού συστήματος δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Ξ. Κοντιάδης, πρόεδρος του κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου. «Φοβάμαι ότι δεν φταίει το Σύνταγμα, το οποίο δεν εφαρμόζεται και δεν έχει μαγικές ιδιότητες» υπογράμμισε. «Υπάρχουν σήμερα οι δυνάμεις που θα οδηγήσουν σε αναμόρφωση; Αν περιμένουμε την αναθεώρηση του Συντάγματος για να βγούμε από την κρίση, ας ομολογήσουμε καλύτερα τη χρεοκοπία μας», κατέληξε.

«Ιδιοκτήτες της εξουσίας»
Δώδεκα αναλυτικές προτάσεις αναθεώρησης κατέθεσε ο συνταγματολόγος Κων. Χρυσόγονος, που μίλησε για χρεοκοπία του μεταπολιτευτικού μοντέλου και «ημίκλειστη τάξη επαγγελματιών της πολιτικής, που συμπεριφέρονται ως ιδιοκτήτες της εξουσίας». Πρότεινε, μεταξύ άλλων, θέσπιση ανώτατου ορίου βουλευτικής θητείας (10-15 χρόνια), κατάργηση εξωκοινοβουλευτικών υπουργών και βουλευτών επικρατείας, αποτελεσματικό έλεγχο εκλογικών δαπανών και διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων, ενίσχυση δημοψηφισμάτων, ίδρυση συνταγματικού δικαστηρίου.
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θράκης Γ. Κατρούγκαλος επισήμανε ότι η πολιτική αλλαγή προηγείται των θεσμικών αλλαγών, υποστήριξε ότι το κράτος υποχρεούται να προστατέψει τους πολίτες του και τάχτηκε υπέρ της αναδιάρθωσης λέγοντας ότι χρειάζεται πολιτική ηγεσία με πυγμή, που να έχει τη θέληση να διαπραγματευτεί. «Η ατιμωρησία διευκόλυνε ίσως κάποιους, βύθισε όμως στην ανυποληψία όλο τον πολιτικό κόσμο, που έχει απαξιωθεί σε οριακό βαθμό», υποστήριξε ο επίτιμος πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Κ. Ρίζος.
Σε σύντομο χαιρετισμό του ο Μίκης Θεοδωράκης τόνισε ότι ουδέποτε υπέστησαν τόσο σοβαρό πλήγμα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και τα δίκαια των πολιτών. «Ο αγώνας για μια νέα θεσμική μεταπολίτευση, με νέο πολιτικό ήθος, ο αγώνας για την πατρίδα είναι ενιαίος», κατέληξε.

  ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΕΡΒΑΣ
13 Απριλίου 2011