ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ:Υψηλή δημοφιλία, φέτος, του ελληνικού προορισμού στις ξένες αγορές ...


Ανακάμπτει η τουριστική κίνηση από το εξωτερικό

Αχτίδα αισιοδοξίας έρχεται από τον τουρισμό. Οι ξενοδόχοι προβλέπουν φέτος αύξηση στις αφίξεις ξένων τουριστών κατά 10%. Η υψηλή δημοφιλία των ελληνικών προορισμών στις ξένες αγορές επιβεβαιώνεται και από έρευνα της ιστοσελίδας hotel. info, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα κατέλαβε την τρίτη θέση στις προτιμήσεις των Γάλλων, των Ιταλών, των Ισπανών και των Γερμανών. Με δεδομένες τις χαμηλές τιμές, μία αύξηση της τάξης του 10% στις αφίξεις θα σημάνει και άνοδο στις εισπράξεις κατά περίπου 5%. Βάσει αυτής της εκτίμησης, η φετινή αύξηση στα έσοδα δεν θα μπορέσει να καλύψει τις απώλειες των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ των τουριστικών εισπράξεων της τελευταίας διετίας.


Θετικά μηνύματα από τον τουρισμό
Οι ξενοδόχοι προβλέπουν για φέτος αύξηση στις αφίξεων ξένων επισκεπτών κατά 10%
Την εκτίμηση ότι κατά τη φετινή τουριστική σεζόν η αύξηση των αφίξεων των ξένων επισκεπτών στη χώρα μας θα φθάσει σε ποσοστό 10%, εξαιτίας κυρίως των χαμηλών τιμών που έδωσαν οι ξενοδόχοι, διατυπώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) κ. Γιάννης Ρέτσος.
Η υψηλή δημοφιλία, φέτος, του ελληνικού προορισμού στις ξένες αγορές επιβεβαιώνεται και από έρευνα του hotel. info, σύμφωνα με την οποία, η Ελλάδα κατέλαβε την τρίτη θέση στις προτιμήσεις των Γάλλων, των Ιταλών, των Ισπανών και των Γερμανών.
Οπως εξηγεί ο κ. Ρέτσος, απ’ όλες τις βασικές αγορές, όπως η Αγγλία, η Σκανδιναβία, η Ρωσία κ. ά., οι κρατήσεις κινούνται ανοδικά σε διψήφιο ποσοστό αύξησης, ενώ και από τη Γερμανία κινούνται οριακά θετικά. Επίσης, προβλέπει ότι το ποσοστό αύξησης στο σύνολο της σεζόν θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα των τελευταίων ετών, χωρίς, ωστόσο, σε απόλυτους αριθμούς να ξεπεράσουμε την καλύτερη χρονιά του ελληνικού τουρισμού, που ήταν το 2008.

Αφίξεις και εισπράξεις
Παρά τα θετικά μηνύματα, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων σημειώνει ότι «δεν θριαμβολογούμε γιατί πρέπει να συνυπολογίσουμε την τεράστια πτώση της κίνησης την τελευταία διετία από τις βασικές αγορές μας, αλλά και των τιμών που βρίσκονται σε προ του 2008 επίπεδα».
Παράλληλα, σημειώνει ότι με δεδομένες τις χαμηλές τιμές, μία αύξηση της τάξης του 10% στις αφίξεις θα σημάνει και άνοδο στις εισπράξεις κατά περίπου 5%. Βάσει αυτής της εκτίμησης, η φετινή αύξηση στα έσοδα δεν θα μπορέσει να καλύψει τις απώλειες των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ των τουριστικών εισπράξεων της τελευταίας διετίας.
Επίσης, υποστηρίζει ότι, φέτος, δεν υπάρχει πανικός στους ξενοδόχους όπως πέρυσι σε ό, τι αφορά την παροχή εκπτώσεων και προσφορών στις ξένες αγορές. Οι πολύ χαμηλές τιμές έχουν οδηγήσει ήδη ορισμένα ξενοδοχεία σε κάποιες περιοχές να σταματήσουν τις πωλήσεις τους, καθώς έχουν πληρότητα 100% τον Μάιο και τον Ιούνιο. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρείται σε κάποιες μονάδες και τον Αύγουστο, που έχουν πωλήσει σε καλύτερο επίπεδο τιμών.
Σχολιάζοντας το γεγονός ότι, ήδη, ξενοδόχοι έχουν ξεκινήσει την υπογραφή συμβολαίων για το 2012 με tour operators σε αυξημένες τιμές σε σχέση με τις φετινές, τονίζει ότι «δεν έχουμε βγει από τη δύσκολη κατάσταση. Oμως, το προϊόν είναι ανταγωνιστικό, οι τιμές έχουν συρρικνωθεί πολύ και σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν περιθώρια λελογισμένων αυξήσεων των τιμών». Επιπροσθέτως, υποστηρίζει ότι κερδίζουν συνεχώς έδαφος οι κρατήσεις μέσω Διαδικτύου. Για την Αθήνα εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένος, καθώς οι κρατήσεις το πρώτο τρίμηνο του έτους παρέμειναν σε πτωτικά επίπεδα σε σχέση με την ήδη μειωμένη κίνηση των αντίστοιχων μηνών του 2010. Αν και τον Μάιο και τον Ιούνιο οι κρατήσεις εξελίσσονται πολύ καλά, σημειώνει ότι «ο αθηναϊκός προορισμός δεν μπορεί να ποντάρει σε δύο μήνες προκειμένου να ρεφάρει για όλο τον χρόνο».
Στο μεταξύ, σε έρευνα που πραγματοποίησε το hotel. infoη δωρεάν υπηρεσία online ξενοδοχειακών κρατήσεων για περισσότερα από 210.000 ξενοδοχεία παγκοσμίωςγια τις ταξιδιωτικές προτιμήσεις των Γάλλων των Ιταλών των Ισπανών και των Γερμανών (χωρίς αυτούς που ταξιδεύουν στην πατρίδα τους) το 2011 η Ελλάδα κατέλαβε την τρίτη θέση. Την πρώτη θέση κατέλαβε η Ισπανία και τη δεύτερη η Ιταλία. Σε ό, τι αφορά τις προτιμήσεις για όλους τους προορισμούς των διακοπών όλων των ταξιδιωτών από τις τέσσερις αυτές χώρες, η Ελλάδα κατέλαβε την πέμπτη θέση. Την πρώτη θέση κατέλαβε η Γαλλία, τη δεύτερη η Ιταλία, την τρίτη η Ισπανία και την τέταρτη η Γερμανία. Για τους Γάλλους, η Ελλάδα βρίσκεται στην πέμπτη θέση των προτιμήσεων, για τους Ιταλούς στην τρίτη θέση, για τους Γερμανούς στην έβδομη θέση και για τους Ισπανούς στη δέκατη θέση.
H έρευνα διεξήχθη στα τέλη Μαρτίου, μεταξύ περίπου 11.000 πελατών για κρατήσεις στις χώρες Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Γερμανία.

  Σταθης Κουσουνης



ΣΧΕΤΙΚΑ: