TURKEY: "No Nuke" ...

TÜRKİYE-NO NÜKLEER

 
Human chain from Mersin to Akkuyu to say no to government nuclear plant plans

(1)
 People in Mersin began joining No Nuke Demo 
Everything is ready in Mersin for the human chain that today will link Mersin to Akkuyu, the site where the Turkish government is planning to build one of the three nuclear plants by the next few years. A human chain 180 Km long to say no to this plan. Organized by Mersin Anti-Nuclear Platform, the demonstration has been prepared for weeks.

We do not want to witness any new Chernobyl disasters that will bring us debts to be paid for generations, disabled children, cancer, death and a fatal heritage. We do want and ask for clean, cheap and eco-friendly renewable energy without a risk of massive deaths and disasters. Nuclear energy is imposed as a political choice. No energy is more valuable than the lives of people, animals and plants” says the Anti-Nuclear Platform who calls people not to remain silent and so not to be a party to the crime. Today's chain was anticipated by many actions around the city. Theatrical acts and performances aimed to rise awareness about the risks and dangers of the nuclear choice. Musicians and artists supported the protests by going in the streets early in the morning and singing against nuclear power. The platform ,which includes 30 institutions and institutions, is also supported by locals, trade bodies, civil society organizations, artists and civilians young and old alike who demand the government to stop the preparations and to think of the people. Under the slogan "No Nuke" the people today will meet at 30 meeting points to form the long human chain.

ANF / MERSIN

ANF NEWS AGENCY

17-4-2011

ΣΧΕΤΙΚΑ:
TURKEY:
Τo Kίνημα
''The Great March of Anatolia''
(Büyük Anadolu Yürüyüşü)

  Video:


 
 
  
(2)
ΤΟΥΡΚΙΑ:
«Εχουν ανατραπεί όλοι οι ακριβείς υπολογισμοί της πυρηνικής ασφάλειας»

 '' Ελευθεροτυπία ''
17 Απριλίου 2011
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ  TOLGA YARMAN
 (καθηγητή πυρηνικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Οκάν της Κωνσταντινούπολης)
στη ΡΟΥΛΑ ΠΑΠΠΑ-ΣΟΥΛΟΥΝΙΑ  


 Απτόητη η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας μετά τις τραγικές εξελίξεις στην Ιαπωνία αφήνει να διαρρεύσει στα μέσα ενημέρωσης η πληροφορία για κατασκευή και τρίτου πυρηνικού σταθμού μετά το Ακούγιου και τη Σινώπη, στο ευρωπαϊκό τμήμα της χώρας, στο Κιρκλαρελί (Σαράντα Εκκλησιές), 120 χιλιόμετρα από τα ελληνικά σύνορα.
Ο Tolga Yarman, καθηγητής του Πανεπιστημίου Οκάν της Κωνσταντινούπολης και διδάκτωρ πυρηνικής επιστήμης και μηχανικής στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, μιλάει στην «Κ.Ε.» γι' αυτόν τον τρίτο πυρηνικό σταθμό, τις πυρηνικές εμμονές της τουρκικής κυβέρνησης και για το Ακούγιου. Ελπιδοφόρα είναι η άποψή του ότι μετά τα γεγονότα της Φουκουσίμα το 70% του τουρκικού λαού είναι κατά των εγκαταστάσεων πυρηνικών σταθμών και ότι ο Ερντογάν εάν επιμείνει θα «πληρώσει» με ψήφους την πυρηνική φιλοδοξία του.

Ε Εάν γινόταν τώρα ένα δημοψήφισμα (μετά δηλαδή το ατύχημα στη Φουκουσίμα) για την πυρηνική ενέργεια, ποια θα ήταν τα αποτελέσματα;
Α Κατά την εκτίμησή μου, εάν ψήφιζαν τώρα, στην περιφέρεια της Μεσογείου το ποσοστό που θα ψήφιζε υπέρ της πυρηνικής ενέργειας δεν θα ξεπερνούσε το 10%. Εάν διεξαγόταν δημοψήφισμα σε ολόκληρη τη χώρα, ούτε το 30% θα ψήφιζε υπέρ. Η κυβέρνηση πρέπει να το σκεφθεί πολύ πριν καταλήξει και αν δεν λάβει σοβαρά υπόψη της τις αντιδράσεις του κόσμου τότε προβλέπεται να χάσει πολλές ψήφους.

Ε Ισχύει η φημολογία για κατασκευή αντιδραστήρα στο Κιρκλαρελί;
Α Πράγματι, υφίσταται, και είναι μία ακόμη λανθασμένη κίνηση, που θα έβλαπτε τον τουρισμό στην Κωνσταντινούπολη και στα γειτονικά μέρη. Οφείλουμε να προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε την κατασκευή.

Ε Αλλαξαν οι απόψεις σας για την πυρηνική ενέργεια;
Α Εμείς οι καθηγητές της πυρηνικής επιστήμης πιστεύαμε μέχρι τώρα ότι η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας είναι πολύ ασφαλής. Προσωπικά πάντα με γοήτευε και συνεχίζει να με γοητεύει η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας από ένα κομμάτι μεγέθους περίπου ενός τρισεκατομμυριοστού του χιλιοστού (διάσταση πυρήνα). Τα τρία πυρηνικά ατυχήματα (Three Miles Island στην Αμερική, Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία, Φουκουσίμα στην Ιαπωνία) ωστόσο μας διδάσκουν ότι περίπου 4.000 MW θα μπορούσαν να «σκάσουν» από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες που βρίσκονται εν ενεργεία, αντιδραστήρες συνολικής ισχύος 400.000 MW σε μια περίοδο περίπου τριάντα χρόνων. Αυτό συνιστά πιθανότητα αποτυχίας της τάξεως του 1% που υπάρχει στην «γκρίζα άγνωστη ζώνη». Το «απρόβλεπτο» στη ζώνη ασφαλείας έχει γιγαντωθεί και έχει ανατρέψει όλους τους ακριβείς υπολογισμούς πυρηνικής ασφάλειας.

Ε Ποιοι είναι οι βασικοί κίνδυνοι και ποιες οι επιπτώσεις στην περιοχή του Ακούγιου;
Α Ακόμη κι αν δεν συμβεί κάτι άσχημο, θα χάσουμε τουρισμό, επίσης θα επηρεαστούν αρνητικά οι εξαγωγές των φρούτων και των λαχανικών της περιοχής. Οσον αφορά τους κινδύνους, είναι απαγορευτικό να κατασκευαστεί πυρηνικός σταθμός σε σεισμογενή περιοχή. Επίσης, το οικονομικό κέρδος περιορίζεται στο συγκεκριμένο σημείο. Το νερό της θάλασσας είναι τόσο ζεστό που θα μείωνε τη θερμοδυναμική απόδοση του εργοστασίου περίπου κατά 10% σε σχέση με την απόδοση που θα υπήρχε εάν η κατασκευή του εργοστασίου γινόταν στη Μαύρη Θάλασσα. Λόγω της θερμοδυναμικής απόδοσης τα κέρδη θα περιορίζονταν, π.χ. στα 5 δισ. δολάρια τα 500 εκατ. δολ θα «χάνονταν» αμέσως στη Μεσόγειο. Αυτά τα επιχειρήματα τα είχα θέση υπόψη του Ετσεβίτ το 1999, κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης που είχε ζητήσει. Η κυβέρνηση τότε έκανε πίσω στην εγκατάσταση πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου.

Ε Γιατί δεν επιλέγουν μια άλλη περιοχή;
Α Τους υποδείξαμε εναλλακτικές περιοχές, όπως το Yozgat, το Beypazarin, το Nallihan, που βρίσκονται κοντά στην Αγκυρα, οι οποίες δεν θεωρούνται ιδιαίτερα σεισμογενείς και δεν θα βλάψουν τουρισμό και εξαγωγές. Σας θυμίζω ότι πολλοί αντιδραστήρες στον κόσμο ψύχονται με τον αέρα, και σε αυτές τις τοποθεσίες αυτό πρέπει να γίνει, καθώς δεν έχουμε καθόλου νερό για να ψύξουμε τον πυρηνικό σταθμό. Το να προκαλέσουμε ψύξη μέσω του αέρα θα είναι κάτι που θα αυξήσει το κόστος του πυρηνικού ηλεκτρισμού, αλλά είναι προτιμότερο το κόστος από το ενδεχόμενο ατύχημα σε σεισμογενή περιοχή.

Ε Τι κερδίζει σε ενεργειακό επίπεδο η Τουρκία με την ανέγερση πυρηνικών σταθμών;
Α Ειλικρινά δεν νομίζω ότι έχουμε να κερδίσουμε κάτι. Η πυρηνική ενέργεια δεν αποτελεί πλέον αναγκαιότητα, ούτε για την Τουρκία αλλά ούτε για κανένα άλλο μέρος στο κόσμο.

Ε Οι πυρηνικοί σταθμοί είναι απαραίτητοι για την ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας;
Α Δεν το νομίζω. Πιστεύω ότι υπάρχει μια εσφαλμένη άποψη, ότι εάν κάποιος παράγει πυρηνική ενέργεια μπορεί να κατέχει και την πυρηνική τεχνολογία. Εάν βρεθώ στη Ζυρίχη και αγοράσω ένα ρολόι Zenith από το αεροδρόμιο δεν θα μεταφέρω στην Κωνσταντινούπολη την τεχνολογία του ρολογιού, απλά θα φοράω ένα ωραίο ρολόι στο χέρι μου και αυτό είναι όλο. Είναι σαν να κατέχεις ένα αεροπλάνο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κατέχεις και την αεροπορική τεχνολογία. Οπως φαίνεται, όμως, η άποψη που επικρατεί είναι αρκετά διαφορετική.