Turkish State Massacre : ''Mass Graves'' - ΦΡΙΚΗ ΒΡΩΜΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ…

Αndrea Wolf

ΤΗΝ ΕΙΧΑΝ ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΕΙ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΓΕΝΝΗΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ¨
Γερμανίδα αντάρτισσα στον ομαδικό τάφο

Η Αντρέα Βολφ ήταν κοινωνιολόγος και υπερασπιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στα τέλη της δεκαετίας του 90 εντάχθηκε στο ΠΚΚ για να καταγράψει την ζωή των ανταρτών. Η Βολφ που ήταν άοπλη κατά την διάρκεια σύγκρουσης, συνελήφθη υγιής και εκτελέστηκε.
Oμαδικοί τάφοι  δολοφονηθέντων κούρδων

Το τουρκικό κράτος σχετικά με αυτό το περιστατικό που είχε προκαλέσει κρίση με την Γερμανία, ισχυρίστηκε πως δεν διέθετε καμία σχετική πληροφορία. Μη λέγοντας μάλιστα τον χώρο του τάφου, έκρυψε την δολοφονία της. Τα ίχνη όμως της Βολφ βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο 41 ανταρτών που βρέθηκε στο Τσατάκ της πόλης Βαν. Στα έγγραφα που βγήκαν από τα αρχεία του ΠΚΚ παρουσιάζονται λεπτομέρειες για το πώς εκτελέστηκε η Βολφ, από τις μαρτυρίες των ανταρτών που σώθηκαν από τη σύγκρουση και από τις μαρτυρίες χωρικών.
Στα τέλη της δεκαετίας του 90 η Γερμανίδα υπερασπίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κοινωνιολόγος Αντρέ Βολφ που είχε ενταχθεί στο ΠΚΚ για να γράψει βιβλίο, συνελήφθη σώα στην διάρκεια σύγκρουσης στο Τσατάκ της πόλης Βαν και εκτελέστηκε. Το τουρκικό κράτος σχετικά με αυτό το περιστατικό που προκάλεσε κρίση ανάμεσα σε Τουρκία και Γερμανία, και παρά τις δηλώσεις των ανταρτών που είχαν διασωθεί και τις περιγραφές των αυτοπτών μαρτύρων –των οποίων τα ονόματα κρατήθηκαν κρυφά-, διέψευδε ότι η Βολφ δολοφονήθηκε και έκρυψε το γεγονός μη λέγοντας που ήταν ο τάφος.

¨Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΡΝΗΘΗΚΕ, ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΕΔΑΔ¨
Παρά τον επίμονο αγώνα της δικηγόρου Ερέν Κεσκίν και Γερμανών δικηγόρων, το τουρκικό κράτος ισχυρίστηκε πως στην συγκεκριμένη σύγκρουση δεν υπήρχε η Βολφ. Το τότε Δικαστήριο Εθνικής Ασφάλειας (DGM), τα στρατοδικεία, το υπουργείο Εσωτερικών, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το στρατιωτικό προσωπικό στην πόλη Βαν, όλοι υποβάθμισαν το περιστατικό. Στο ΕΔΑΔ όμως στην δίκη για την Βολφ η Τουρκία καταδικάστηκε σε βαριά αποζημίωση.
Oμαδικοί τάφοι δολοφονηθέντων κούρδων

¨ΦΡΙΚΗ ΒΡΩΜΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ…¨
Το τουρκικό κράτος μέχρι σήμερα δεν παραδέχτηκε το περιστατικό. Το HPG (στρατιωτικό σκέλος του ΠΚΚ) μετά την ανακάλυψη του ομαδικού τάφου στο Τσατάκ ερεύνησε σχετικά στα αρχεία του. Μετά από την έρευνα στα αρχεία του αποκαλύφθηκε ότι ανάμεσα στους 41 αντάρτες που είναι στον ομαδικό τάφο στο χωριό Ντοκμετάς του Τσατάκ-νομού Βαν είναι και η Βολφ.
Μάρτυρες για τη εκτέλεση της Βολφ ήταν η αντάρτισσα φίλη της Νουμπαχάρ Χανού, ο Χασίμ Κατσάν, ο Αμπουζέρ Αρσλάνογλου και ο Σελαχατίν Ελτσισέκ. Αυτά που περιγράφουν αντανακλούνε για μια ακόμη φορά τη φρίκη του βρώμικου πολέμου.

ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΌ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΩΣ ΤΟ ΤΣΑΤΑΚ
Αυτή είναι λοιπόν η ιστορία της εκτέλεσης της Αντρέα Βολφ(Ρόναχι), τα ίχνη της οποίας βρέθηκαν στον ομαδικό τάφο στην περιοχή του Κουρδιστάν :
Στις 15 Οκτωβρίου 1998 αρχίζει στρατιωτική επιχείρηση στο τρίγωνο Χακκάρι-Σιρνάκ-Βαν με την συμμετοχή 17 μονάδων της περιοχής. Την επιχείρηση στηρίζουν ελικόπτερα τύπου Κόμπρα και θωρακισμένα οχήματα. Η επιχείρηση σχηματίζει ένα κλοιό που αργότερα κλίνει γύρω από το χωριό Κελές. Εδώ έρχονται ενισχύσεις στην μονάδα των ανταρτών από τις περιοχές του Χακκάρι και του Μπεϊτουσεμπέπ. Η αντίσταση των ανταρτών αρχίζει να σπάει μετά από μέρες, λόγω εξάντλησης εξοπλισμού και της παράδοσης τους.

¨ΣΦΟΔΡΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΥΠΗΡΞΑΝ¨
Ο Σελαχατίν Ελτσί που διασώθηκε από τη σύγκρουση περιγράφει ως εξής εκείνη τη μέρα : ¨Στις 21 Οκτωβρίου ο εχθρός άρχισε επιχειρήσεις από την περιοχή Μπεϊτουσεμπάπ. Στις 22 του μηνός η περιοχή Μασίρο-Ταχταρές στην οποία βρισκόμασταν χτυπήθηκαν από τα Κόμπρα, ενώ αποβιβάστηκαν και στρατιώτες από ελικόπτερα σε περιοχές γύρω μας. Οι στρατιώτες του εχθρού προχωρούσαν από πολλές πλευρές. 15 μεταφορικά μας ζώα θανατώθηκαν. Μονάδα που προσπαθούσε να μας φτάσει καταστράφηκε. Αμέσως επενέβησαν τα Κόμπρα και αργότερα εκμεταλλευόμενοι το σκοτάδι αλλάξαμε θέσεις. Την 23η Οκτωβρίου νέα σύγκρουση άρχισε κοντά στο χωριό Κελές. Όταν άρχισαν να πυροβολούνε τα Κόμπρα, 12-13 σύντροφοι κατέφυγαν κάτω από ένα μεγάλο βράχο. Οι στρατιώτες του εχθρού πήγαν εκεί και σκότωσαν τους περισσότερους από τους συντρόφους¨
Ο Ελτσί περιγράφοντας πως η σύγκρουση συνεχίστηκε αργότερα με πολύ σφοδρό τρόπο είπε : ¨Ο εχθρός άρχισε να μας καλεί να παραδοθούμε μιλώντας στα κουρδικά. Κάποιοι παραδόθηκαν. Επειδή εκεί που ήμασταν ήταν πολύ σκοτεινά δεν μπορούσα να δω ποιος βγήκε πρώτα και ποιος αργότερα. Ο εχθρός καλούσε αυτούς που έβγαιναν έξω και αυτούς που έμεναν μέσα να παραδοθούνε. Τότε βγήκε έξω και η Γερμανίδα σύντροφος Ρονάχι (κωδική ονομασία). Στο τέλος μείναμε μέσα εγώ, η Ζεϊνέπ και η Σιλάβ. Αργότερα είδαμε ότι και ο Βελάτ ήταν εκεί¨.

¨ΕΙΜΑΙ ΜΙΑ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΡΙΑ¨
Όταν εξαντλήθηκαν τα όπλα και τα πυρομαχικά, και η σπηλιά περικυκλώθηκε πλήρως, αναγκαστικά η Αντρέα Βολφ βγήκε μαζί με την ομάδα των ανταρτών και έκανε μια ιδιαίτερα ψύχραιμη έκκληση. Με βάση της αναφορά του Βελάτ και των άλλων τριών ανταρτών η Ρόναχι μόλις βγήκε έξω είπε στους στρατιώτες : ¨Είμαι μια σοσιαλίστρια. Εντάχθηκα στο ΠΚΚ χάριν της ελευθερίας όλων των ανθρώπων¨. Καθώς κάποια άτομα στην σπηλιά δεν είχαν παραδοθεί, συνεχίστηκε έντονος βομβαρδισμός της σπηλιάς.

ΔΙΠΛΑ ΔΙΠΛΑ ΕΒΑΛΑΝ ΤΑ ΠΤΩΜΑΤΑ
Ο αντάρτης Χουρσίτ που διασώθηκε περιγράφει ως εξής : ¨Οι κορουτζούδες μιλούσαν για τα πράματα που είχε η Ρόναχι στην τσάντα της. Ακουγόταν οι φωνές τους. Πέταξαν 8 χειροβομβίδες προς το μέρος όπου βρισκόμασταν. Καθώς εκεί που έσκασαν ήταν έξι μέτρα μακριά από εμάς και το μέρος όπου βρισκόμασταν ήταν προστατευμένο δεν μας επηρέασε. Μισή ώρα μετά από τα λόγια που είχε πει η Ρόναχι ακούστηκε μια ριπή όπλου. Ο εχθρός εκείνη την νύχτα έστησε ενέδρα και περίμενε. Εμείς δεν βγήκαμε από το μέρος όπου βρισκόμασταν. Συνεχίσαμε να περιμένουμε μέχρι τις 12.00 της επομένης μέρας (24 Οκτωβρίου). Μετά το μεσημέρι οι εχθρικές μονάδες αποτραβήχτηκαν από την περιοχή. Εμείς εκείνη την νύχτα βγήκαμε έξω. Ο εχθρός είχε συγκεντρώσει τα πτώματα των συντρόφων μας σε ένα σημείο. Κάποιοι ήταν ξεχωριστά. Το πτώμα του συντρόφου Καμουράν το είχαν κάψει. Το πτώμα της Ρόναχι ήταν ξεχωριστά από τα άλλα και γυμνό. Οι εχθροί είχαν ¨παίξει¨ με το πτώμα της συντρόφου αυτής.¨

¨ΕΚΟΨΑΝ ΤΑ ΣΤΗΘΗ ΤΗΣ¨
Με βάση τις αναφορές και των 4 ανταρτών, οι στρατιώτες βασάνισαν το πτώμα της Αντρέα Βολφ. Ο Βελάτ Γιλμάζ στην αναφορά του, περιγράφει ως εξής τα βασανιστήρια που έγιναν στην Ρόναχι : Όταν βγήκα έξω ήταν μια ώρα πριν το βράδυ. Ο εχθρός είχε κάψει το πτώμα του συντρόφου Καμουράν. Είχαν κόψει το κεφάλι του συντρόφου Αγκίρι. 10 μέτρα πιο πέρα κείτονταν το γυμνό πτώμα της συντρόφου Ρονάχι (Αντρέα Βολφ) από το οποίο είχαν κόψει τα στήθη. Την είχαν πυροβολήσει στο κεφάλι και στα γεννητικά της όργανα. Εκείνη τη στιγμή ακουγόταν η φωνή ενός τραυματισμένου συντρόφου¨.

¨ΕΣΕΙΣ ΕΙΣΤΕ ΖΩΑ¨
Ο αντάρτης Βελάτ περιγράφει ως εξής τις τελευταίες στιγμές της Βολφ : Όταν βγήκε έξω η Ρόναχι ακούστηκε η ειρηνική φωνή ενός διοικητή που έλεγε : ¨ Υπάρχει εδώ μια ξανθιά πουτάνα. Πείτε ποιανού κράτους πολίτης είναι αυτή η πουτάνα. ¨ Τότε η σύντροφος Ρόναχι άρχισε να μιλάει : ¨Είμαι μια διεθνίστρια, μια σοσιαλίστρια. Και είμαι εδώ επειδή αυτά είδα στο ΠΚΚ. Είμαι μια Γερμανίδα πολίτης που εντάχθηκε στο ΠΚΚ¨. Ο αξιωματικός της απάντησε λέγοντας πως «Στην Γερμανία έχει πολλές πουτάνες και εσύ είσαι μια από αυτές¨. Η Ρόναχι αντέδρασε λέγοντας του : ¨Εσείς είστε ζώα¨. Μετά από σύντομο διάστημα ακούστηκε μια ριπή, και μετά δεν ακούστηκε ξανά η φωνή της Ρόναχι¨.
Η εκτελεσθείσα Γερμανίδα σοσιαλίστρια Αντρέα Βολφ ανακηρύχτηκε ομόφωνα στο 6ο συνέδριο του ΠΚΚ (Φεβρουάριος 99) ως σύμβολο αγωνίστριας του διεθνισμού.

ΟΙ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ
Από τους 41 αντάρτες που βρίσκονται στον ομαδικό τάφο του Τσατάκ, ένα τμήμα τους πέθαναν κατά την σύγκρουση, ενώ άλλοι όπως η Ρόναχι, συνελήφθησαν ζωντανοί και εκτελέστηκαν. Τις προηγούμενες μέρες μετά την ανακοίνωση από το ANF για το την τοποθεσία αυτού του ομαδικού τάφου, υπήρξε αίτημα προς την εισαγγελία για να ανοίξει.
 Κουρδικό Πρακτορείο Φιράτ 25-3-2011

ΠΗΓΗ:



ΣΧΕΤΙΚΑ:
MEYA-DER association listed 31 new mass graves in the district of Hakkari: