«Κυμαινόμενη» κυριαρχία


 (1)
«Κυμαινόμενη» κυριαρχία
 Η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες επισήμως ότι «θυσιάζει» το κυριαρχικό της δικαίωμα να καθορίσει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας (Αιγαίο, Αν. Μεσόγειο και Ιόνιο) όσο διάστημα διαρκούν οι διμερείς διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, ώστε να «μην επιβαρύνει» τη διαδικασία αυτή.
ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ περί καινοφανούς τοποθέτησης, διότι η ΑΟΖ κάθε χώρας, όπως και η υφαλοκρηπίδα της αποτελούν εθνική κυριαρχία της χώρας, που δεν μπαίνει σε διαπραγμάτευση, ή «στην αναμονή» του τέλους των διαπραγματεύσεων.
ΜΕ ΤΗ δήλωση αυτή, στην πραγματικότητα η κυβέρνηση παραδέχεται ανοιχτά ότι στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία έχει θέσει στο τραπέζι το εύρος των ελληνικών χωρικών υδάτων, που κατά πάσα πιθανότητα στο Αιγαίο, τουλάχιστον, θα είναι «κυμαινόμενου εύρους».
ΟΠΩΣ είναι γνωστό, «η καρδιά» των προβλημάτων με την Τουρκία στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο (Καστελόριζο) είναι το εύρος των χωρικών υδάτων. Η ΑΟΖ εκτείνεται «πέραν των χωρικών υδάτων» μέχρι 200 ν.μ., επικαλύπτοντας και υφαλοκρηπίδα που καθορίζεται από τις ακτές μέχρι απόσταση 200 ν.μ. από αυτές.
ΕΠΟΜΕΝΩΣ, το εύρος των χωρικών υδάτων είναι αυτό που θα καθορίσει την τελική μορφή και της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ της Ελλάδας.

ΟΥΔΕΙΣ θα εμπόδιζε επομένως την Αθήνα, αυτή τη στιγμή, να καθορίσει την ΑΟΖ της με βάση τα υπάρχοντα 6 ν.μ. (όπως έχει ήδη κάνει με την υφαλοκρηπίδα) και όταν καθορίσει την τελική επέκταση των χωρικών υδάτων, να προσαρμόσει αναλόγως και την έκταση της ΑΟΖ της.


Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ όμως δείχνει καθαρά πλέον ότι διαπραγματεύεται με την Τουρκία μέρος της εθνικής κυριαρχίας της, με την ελπίδα ότι ο κ. Ερντογάν, αφού νικήσει στις επερχόμενες εκλογές, θα επιδείξει «καλή θέληση» για να λύσει τα προβλήματα με την Ελλάδα.
ΕΝΑ κυμαινόμενο εύρος, ωστόσο, στα ελληνικά χωρικά ύδατα, που θα τύχει της σύμφωνης γνώμης της Τουρκίας, δημιουργεί τον κίνδυνο να διασπαστεί η υπάρχουσα ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο, αλλά και να δημιουργηθούν πολλαπλά προβλήματα κυριαρχίας σε ένα μεγάλο αριθμό βραχονησίδων, οι οποίες, με τους νέους «υπολογισμούς» χωρικών υδάτων, μπορεί από τη μια στιγμή στην άλλη να... αλλάξουν εθνικότητα.
ΜΕ ΑΛΛΑ λόγια, να επιβεβαιώσει πλήρως και στην πράξη η Αθήνα τις απαιτήσεις των γκρίζων ζωνών της Τουρκίας στο Αιγαίο.
ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ -και δικαιολογημένα- θα πέσει πάνω στην τύχη που επιφυλάσσουν οι διαπραγματευτές για το Καστελόριζο, που αποτελεί τη «βάση» για τους υπολογισμούς τής ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στην Αν. Μεσόγειο και τους υδρογονάνθρακές της.
ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ αυτά είναι ιδιαιτέρως πολύπλοκα και απαιτούν χρονοβόρες διαπραγματεύσεις. Είναι επομένως άξιον απορίας πώς ο υπουργός Εξωτερικών θεωρεί ότι οι διμερείς διαπραγματεύσεις με την Τουρκία μπορεί να καταλήξουν σε «εύλογο χρόνο» μετά τις τουρκικές εκλογές.
ΚΑΤΙ θα ξέρει παραπάνω...

  ΚΥΡΑ ΑΔΑΜ
'' Ελευθεροτυπία ''
5 Μαΐου 2011

(2)
"ΑΟΖ, γιοκ"!
Η κυβέρνηση την εξομοίωσε με την υφαλοκρηπίδα!
«ΑΟΖ γιόκ»! Τουλάχιστον αυτή η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ανακηρύξει Αποκλειστική Οικονομική Zώνη δήλωσε σήμερα εμμέσως πλην σαφώς ο υπουργός Εξωτερικών Δ.Δρούτσας με την πρωτοφανή δικαιολογία ότι εξομοιώνεται με την ... υφαλοκρηπίδα! Περισσότερο σαφής για το θέμα δεν θα μπορούσε να ήταν σήμερα ο υπουργός, απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα του Ν.Χατζηνικολάου σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε ο πρώτος. Η ΑΟΖ χαρακτηρίστηκε απλά «μόδα» (!!!) και αυθαίρετα εξήγαγε το συμπέρασμα ότι «υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ είναι το ίδιο» που σημαίνει μα απλά λόγια ότι η κυβέρνηση δέχεται να παραπεμφθεί το θέμα της ΑΟΖ στην Χάγη, όπως έχει κάνει και με την υφαλοκρηπίδα! Ουσιαστικά παραιτείται του εθνικού δικαιώματος...
Λέει ότι η υφαλοκρηπίδα κατοχυρώνει τον ορυκτό πλούτο (προφανώς η ελληνική υφαλοκρηπίδα εννοεί ότι φτάνει στην μέση της Ανατολικής Μεσογείου;) και ξεκαθαρίζει ότι «αυτή είναι η προσπάθειά μας, οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας με την Τουρκία». Και είπε ότι η ΑΟΖ χρησιμοποιείται για πολιτικούς λόγους!
Ιδού ολόκληρο το απόσπασμα της συνέντευξης:
«Να μπω στην ουσία, με πολύ λίγα λόγια, διότι είναι και μία καλή ευκαιρία οι ακροατές μας να ακούσουν περί τίνος πρόκειται όταν γίνεται λόγος για ΑΟΖ. Εγώ απάντησα σε δύο βασικά επιχειρήματα, τα οποία χρησιμοποιούνται στον πολιτικό διάλογο και όπως είπα κάποιοι έχουν κάνει το θέμα της ΑΟΖ «μόδα». Εγώ απάντησα στο πρώτο επιχείρημα και λέω ότι δεν χρειάζεται η οριοθέτηση της ΑΟΖ για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τον ορυκτό πλούτο. Αυτό κατοχυρώνεται από την υφαλοκρηπίδα. Το δεύτερο επιχείρημα που κάποιοι χρησιμοποιούν είναι ότι με την ΑΟΖ θα μεγαλώσει το εύρος της θαλάσσιας περιοχής που δικαιούται να εκμεταλλευτεί η Ελλάδα και αυτό δεν ισχύει, διότι ιδιαίτερα σε μία θάλασσα όπως είναι η Μεσόγειος, το εύρος υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ είναι το ίδιο. Αυτά τα επιχειρήματα λοιπόν δεν ισχύουν και το πολιτικό επιχείρημα, αν μου επιτρέπετε και αυτό να το αναφέρω, γιατί λέω ότι ξαφνικά έγινε το θέμα της ΑΟΖ «μόδα». Κύριε Χατζηνικολάου, η Νέα Δημοκρατία η οποία...
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τί εννοείτε; Γιατί το λέτε αυτό, κύριε Υπουργέ; Με συγχωρείτε, μα...
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Θα σας πω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: όλες οι χώρες...
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Θα σας πω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όλες οι χώρες την περίοδο αυτή σπεύδουν να καθορίσουν Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες. Γιατί εμείς είμαστε μονίμως στο «Καλέστε αργότερα», όπως γράφει και εύστοχα η «Ελευθεροτυπία».
Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Θα σας πω, κύριε Χατζηνικολάου, το διευκρίνισα και χθες με αυτά που είπα, νομίζω με σαφή τρόπο. Δεν είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα δεν προχωράει με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Είπαμε ότι υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο γι’ αυτό το θέμα, έχουμε ήδη υπογράψει συμφωνία με την Αλβανία για την οριοθέτηση όλων των θαλασσίων ζωνών, απλώς υπάρχει, όπως γνωρίζουμε, στο εσωτερικό της Αλβανίας αυτό το κόλλημα το οποίο επεξεργαζόμαστε. Με τη Λιβύη έχουμε εδώ και καιρό ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, αντιλαμβάνεστε ότι οι εξελίξεις στη Λιβύη δεν επιτρέπουν αυτή τη στιγμή να προχωρήσουμε αυτό το θέμα. Το ίδιο ισχύει και για την Αίγυπτο. Και για την Τουρκία είπα το εξής ότι εμείς εδώ και αρκετά χρόνια τώρα διεξάγουμε τις λεγόμενες διερευνητικές επαφές. Στόχος των διερευνητικών επαφών είναι, ως γνωστόν, η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Εδώ έχω πει, με σαφήνεια, κι εγώ είμαι πάντα οπαδός των καθαρών λέξεων –να τα λέμε τα πράγματα με το όνομά τους– αυτή είναι η προσπάθειά μας, οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας με την Τουρκία.
Είμαστε τώρα σε ένα δρόμο, οι διερευνητικές επαφές ελπίζουμε να αποφέρουν κάποιο αποτέλεσμα και είπαμε ότι τη στιγμή που για τους λόγους που εξήγησα προηγουμένως η ΑΟΖ δεν μας δίνει επί της ουσίας κάτι παραπάνω - χωρίς να υποτιμώ ο ίδιος τη σημασία της ΑΟΖ, αλλά σε σχέση με την υφαλοκρηπίδα αυτή τη στιγμή δε μας δίνει κάτι παραπάνω - είπα ότι δε βλέπω το λόγο, δε θα ήταν ωφέλιμο αυτή τη στιγμή να επιβαρύνουμε τις διερευνητικές επαφές, οι οποίες έχουν ξεκινήσει με μία άλλη βάση, δηλαδή οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, με το να φέρνουμε νέους όρους. Αυτό ήταν που είπα και αυτή είναι η αλήθεια και νομίζω ότι είναι και πάρα πολύ λογικό αυτό.
Τώρα, ότι κάποιοι χρησιμοποιούν το θέμα της ΑΟΖ και για πολιτικούς λόγους, όπως σας είπα, για να δημιουργήσουν πολιτικό κλίμα αυτό είναι για εμένα σαφές. Για τον εξής λόγο: η Νέα Δημοκρατία η οποία ανεβάζει αυτό το θέμα εδώ και κάποιους μήνες, αναρωτιέμαι, εφόσον το θέμα της ΑΟΖ είναι τόσο σημαντικό και τόσο επείγον, κύριε Χατζηνικολάου, γιατί τα τελευταία πεντέμισι χρόνια, όταν η ίδια ήταν Κυβέρνηση, δεν προχώρησε άμεσα σε αυτό το βήμα και αυτοί οι οποίοι σχολιάζουν ή υψώνουν τη φωνή τους για αυτό το θέμα σήμερα, τα τελευταία πεντέμισι χρόνια γιατί δεν ύψωναν τη φωνή τους; Άρα, καταλήγω ακριβώς σε αυτό το συμπέρασμα ότι για πολιτικούς λόγους, απλώς για να δημιουργήσουμε κάποιο αρνητικό κλίμα, χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή αυτό το θέμα της ΑΟΖ».

Αμέσως πήρε απάντηση από τον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά: «Μας προκαλεί ανησυχία. Η κυβέρνηση αρνείται να ενεργοποιήσει ένα διεθνώς κατοχυρωμένο δικαίωμα της Πατρίδας μας. Στέλνει λάθος μηνύματα στην απέναντι όχθη που έχουν αρνητικές επιπτώσεις.. Απορρίπτουμε κατηγορηματικά την αξίωση της Τουρκίας για μοιρασιά στην μέση. Επιμένουμε ότι ανακήρυξη της ΑΟΖ κατοχυρώνει πλήρως τα εθνικά μας συμφέροντα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου γραμμές από τις οποίες δεν κάνουμε βήμα πίσω αλλά και με γαλάζιες γραμμές στην Κύπρο,στο Αιγαίο στο Σκοπιανό και στα δικαιώματα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού».
---------------------------------------------------------------------------------------------
(Ανανέωση 19.01)
 Προσπάθεια να "μαζέψει" τις δηλώσεις του έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Δ.Δρούτσας, αλλά το κακό έχει γίνει.
Μετά τον θόρυβο και το δημσίευμα του defencenet.gr, δήλωσε σχετικά: "Η Ελλάδα διατηρεί όλα τα δικαιώματα της που απορρέουν και κατοχυρώνονται από το Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα το Δίκαιο της Θάλασσας" ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, σε εξηγήσεις του για τη συνομιλία που είχε δημοσιογράφους και το δημοσίευμα από το protothema.gr.
"Και αυτό αφορά βεβαίως και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ)",
διευκρίνισε ο κ. Δρούτσας, προσθέτοντας ότι η χώρα μας
"αποφασίζει ως κυρίαρχο κράτος πότε και πώς θα τα εξασκήσει. Να είμαστε σαφείς και να μην το αμφισβητεί κανείς αυτό".

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
05-05-2011