Λεονταρισμοί ...

Υπουργείο Εξωτερικών:
«Δεν ανεχόμαστε αμφισβήτηση και δεν υπάρχει αμφιβολία ούτε για σπιθαμή ελληνικής γης»


 
Σε χρώμα... "βαθύ γκρίζο"  Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι

Οι διαρροές του Wilikleaks και οι λεονταρισμοί του τουρκικού Δημοκρατικού Κόμματος αποκαλύπτουν το σκηνικό που στήνει η Άγκυρα. "Όλα τα θέματα στο Αιγαίο είναι αλληλένδετα" διαμηνύει το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Θα μπορούσε να είναι απλώς προεκλογικό πυροτέχνημα από μέρους ενός μικρού δεξιού κεμαλικού κόμματος, προκειμένου να αναδείξει την παρουσία και την ατζέντα του ενόψει της αναμέτρησης της 12ης Ιουνίου. Όμως τα όσα προηγήθηκαν και τα όσα ακολούθησαν της οιονεί απόβασης στελεχών του τουρκικού Demokrat Parti στο Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι περισσότερο παραπέμπουν σε «λαγό» επίσημων τοποθετήσεων της γείτονος, που χρωματίζουν τα δύο νησιά με όλο και πιο βαθύ «γκρίζο».
Το Demokrat Parti ιδρύθηκε το 2007 με τη συγχώνευση των (υπολειμμάτων των) άλλοτε κραταιών κεντροδεξιών κομμάτων του Ορθού Δρόμου και της Μητέρας Πατρίδας, αναβιώνοντας το όνομα του ιστορικού πολιτικού σχηματισμού που υπό τον Αντνάν Μεντερές κυβέρνησε την Τουρκία τη δεκαετία του’50. Πρώτος πρόεδρος του νέου κόμματος υπήρξε μάλιστα ο Μεχμέτ Αγάρ, πρώην στέλεχος των υπηρεσιών ασφαλείας και υπουργός, ο οποίος τερμάτισε την κυβερνητική του σταδιοδρομία το 1996 λόγω του «σκανδάλου Σουσουρλούκ» που έβαλε σε όλα τα στόματα τη φράση «βαθύ κράτος» (μετά από ένα τροχαίο δυστύχημα με θύματα έναν αστυνομικό διευθυντή, έναν κουρδικής καταγωγής βουλευτή και έναν «καταζητουμένο» επαγγελματία εκτελεστή των Γκρίζων Λύκων).
Ο τωρινός πρόεδρος του DP Ναμίκ Κεμάλ Ζεϊμπέκ έβαλε στο στόχαστρο το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι από την περασμένη εβδομάδα δηλώνοντας σε προεκλογική του ομιλία (όπως αυτή αναπαρήχθη από την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Hurriet») ότι τα δύο νησιά «τελούν από το 2004 υπό ελληνική κατοχή».
Η συνέχεια δόθηκε την Τετάρτη το πρωί όταν ο απόστρατος συνταγματάρχης και υποψήφιος βουλευτής Ουμίτ Γιαλίμ συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της Νομαρχιακής Επιτροπής του DP στα Δίδυμα (στην αντικρινή των νησιών τουρκική ακτή), Γκιουνάι Τικίμ και τον τοπικό ανταποκριτή της εφημερίδας Haber Turk, Μεχμέτ Ιμέζ ξεκίνησαν με το μήκους δέκα μέτρων σκάφος Poseidon, που έφερε ελληνική σημαία, για το Αγαθονήσι, όπου πέρασαν από έλεγχο διαβατηρίων αλλά δεν μπόρεσαν να παραμείνουν εφόσον δεν είχαν θεώρηση εισόδου. Αντίστοιχη προσπάθειά τους να αποβιβασθούν στο Φαρμακονήσι παρεμποδίσθηκε από τους στρατιώτες του εκεί ελληνικού φυλακίου.
Επιστρέφοντας στα Δίδυμα ο Γιαλίμ κατήγγειλε το γεγονός ότι χρειάσθηκε να επιδείξει διαβατήριο για να επισκεφθεί «τουρκικό έδαφος» όπως «κατά τους διεθνείς χάρτες είναι οι νήσοι Esek και Bulamac» και απηύθυνε έκκληση στην τουρκική κυβέρνηση «να εμποδίσει αμέσως αυτήν την κατοχή». «Εκεί μας έχει φθάσει η πολιτική των μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες, που έχει ξεκινήσει το(κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) κατέληξε ο απόστρατος συνταγματάρχης, υποσχόμενος να φέρει στο κοινοβούλιο το θέμα της επιστροφής των δύο νησιών στην τουρκική κυριαρχία. (Οι ελπίδες του βέβαια για κάτι τέτοιο είναι περιορισμένες εφόσον, με ποσοστό 6% στις προηγούμενες εκλογές του 2007, το DP παρέμεινε χωρίς κοινοβουλευτική εκπροσώπηση).
Η επίσημη κάλυψη αυτών των ενεργειών ήρθε με την ανακοίνωση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Σελτσούκ Ουνάλ ότι «μέχρι να λυθούν τα προβλήματα πρέπει να αποφεύγονται μονόπλευρες ενέργειες που μπορεί να βλάψουν την θετική ατμόσφαιρα μεταξύ των δύο χωρών». «Στο Αιγαίο υπάρχουν αλληλένδετα θέματα. Είναι σαφής η προσέγγιση της χώρας μας στη θάλασσα του Αιγαίου και αυτό το γνωρίζουν από κοντά όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, αφήνοντας ανοικτή όλη τη φιλολογία περί «γκρίζων ζωνών» και συναρτώντας την εμμέσως με τις διερευνητικές επαφές που από ελληνικής πλευράς δηλώνεται ότι έχουν ως αποκλειστικό αντικείμενο την υφαλοκρηπίδα. Αντίστοιχη σκιά στις διερευνητικές επαφές είχαν ρίξει προηγούμενες διαρροές της τουρκικής διπλωματίας προς τον Τύπο, σε σχολιασμό των αρχικών δηλώσεων Ζεϊμπέκ.
Άλλωστε αυτό το «σκηνικό Ιμίων», με στόχο πλέον κατοικημένη περιοχή, δεν προέκυψε από το πουθενά αν κρίνουμε από το ότι το Αγαθονήσι αποτελεί τα τελευταία χρόνια αντικείμενο επανειλημμένων υπερπτήσεων των τουρκικών μαχητικών. Η «αντιμετώπιση των θεμάτων του Αιγαίου με σφαιρικό τρόπο» ήταν εξάλλου η συνταγή που πρότεινε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου όταν σε συνάντησή του στις 23 Ιουνίου 2009 με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Άγκυρα απέρριψε τις αμερικανικές συστάσεις για αποφυγή υπερπτήσεων στο Αγαθονήσι και στο Φαρμακονήσι, υποστηρίζοντας ακριβώς ότι αυτά αποτελούν... «γκρίζες ζώνες», όπως προέκυψε από πρόσφατη διαρροή του Wikileaks. To μέχρι πρότινος χρησιμοποιούμενο επιχείρημα ότι οι υπερπτήσεις οφείλονται απλώς σε ελιγμούς των τουρκικών μαχητικών λόγω της αναχαίτισής τους από τα ελληνικά, καταρρέει.
«Δεν ανεχόμαστε αμφισβήτηση και δεν υπάρχει αμφιβολία ούτε για σπιθαμή ελληνικής γης» απάντησαν τόσο ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας όσο και ο εκπρόσωπός του Γρηγόρης Δελαβέκουρας απευθύνοντας εκκλήσεις για επίδειξη υπευθυνότητας από την άλλη πλευρά. Ωστόσο, η προσδοκία της ελληνικής διπλωματίας για ενταντικοποίηση και ουσιαστικοποίηση των ελληνοτουρκικών συνομιλιών μετά τη λήξη της εξ αντικειμένου «πολιτικά νεκρής» προεκλογικής περιόδου στη γείτονα, είναι πολύ πιθανό να προσκρούσει σε δυσάρεστες εκπλήξεις.
Tου Κώστα Ράπτη
 20 Μαΐου 2011 
Πηγή:
www.capital.gr