Eμπορικές σχέσεις KINAΣ- Ε.Ε.. Παράπονα και αψιμαχίες ...


 Προειδοποιητικές βολές ανταλλάσσουν Ε.Ε.-Κίνα

  ΚΑΛΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΕΝΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ στην τεράστια σκακιέρα του διεθνούς εμπορίου παρά απαρχές ενός εμπορικού πολέμου αποτελούν οι τελευταίες αψιμαχίες μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Κίνας, σύμφωνα με αναλυτές.

Παραμονές της επίσκεψης του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι στην Κίνα το προπερασμένο Σάββατο, η Ε.Ε. τάραξε τα νερά στις ιδιαίτερα θερμές τα τελευταία χρόνια εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών, ανακοινώνοντας αύξηση των δασμών στις εισαγωγές χαρτιού πολυτελείας από την Κίνα για την επόμενη πενταετία. Ηταν η πρώτη φορά που η Ε.Ε. -με στόχο την αντιμετώπιση των κινεζικών κρατικών επιχορηγήσεων- ελάμβανε τέτοιου είδους μέτρα.
Δύο ημέρες μετά η Κίνα απάντησε, ανακοινώνοντας την επιβολή δασμών στις εισαγωγές αμύλου πατάτας από την Ε.Ε. με στόχο -πρώτη φορά- τις επιχορηγήσεις που απολαμβάνουν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.
Αρκετοί έσπευσαν να προεξοφλήσουν ότι οι δύο πλευρές ξέθαψαν το τσεκούρι του πολέμου στο διμερές τους εμπόριο. Τα εκατέρωθεν παράπονα ήταν άλλωστε αρκετά. Η Ε.Ε. κατηγορεί μεταξύ άλλων την Κίνα για άδικους και άνισους φραγμούς απέναντι στα ευρωπαϊκά αγαθά και υπηρεσίες, περιορισμούς στην πρόσβαση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στις κρατικές προμήθειες του κινεζικού Δημοσίου, για την πολιτική του υποτιμημένου γουάν και την παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων. Από την άλλη η Κίνα διαμαρτύρεται κυρίως για τα αντιντάμπινγκ μέτρα που κατά καιρούς αποφασίζουν οι Ευρωπαίοι.
Ωστόσο οι ειδικοί τονίζουν ότι οι παραπάνω αποφάσεις αποτελούν προσεκτικά υπολογισμένες κινήσεις των δύο πλευρών, οι οποίες -ακόμη και αν έχουν ως κίνητρο την ανταπόδοση- δεν θα οδηγήσουν σε έναν εκτός ελέγχου εμπορικό πόλεμο. Και αυτό, γιατί κατά πρώτο λόγο τα μέτρα που ελήφθησαν αφορούν μόλις ένα μικρό τμήμα των εμπορικών σχέσεων των δύο πλευρών. Οι δασμοί που επέβαλε για παράδειγμα η Ε.Ε. στο εισαγόμενο χαρτί από την Κίνα αφορούν ετήσιες εισαγωγές μόλις 130 εκατ. ευρώ. Ποσότητα αμελητέα δηλαδή μπροστά στα 400 δισ. ευρώ που ήταν η συνολική αξία του εμπορίου που πραγματοποιήθηκε πέρυσι μεταξύ Κίνας και Ε.Ε.

Ισχυροί εταίροι
Η τελευταία ήταν και παραμένει ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας. Οι εξαγωγές της Κίνας προς την Ε.Ε. έφθασαν πέρυσι τα 281,9 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 18,9% σε σχέση με το 2009. Από την πλευρά της η Κίνα αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο εταίρο της Ε.Ε. μετά τις ΗΠΑ και τη μεγαλύτερη πηγή των ευρωπαϊκών εισαγωγών. Παράλληλα η Κίνα απορροφά ένα τεράστιο κομμάτι από τα αγαθά που παράγουν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Οι εξαγωγές των χωρών της Ε.Ε. προς αυτήν έφθασαν πέρυσι τα 113,1 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 8,4% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.
Ο τεράστιος όγκος του διμερούς εμπορίου δεν είναι όμως ο μοναδικός λόγος που καθιστά τα πρόσφατα εμπορικά αντίμετρα πυροτέχνημα στις εμπορικές τους σχέσεις. Σε μια προσπάθεια διαφοροποίησης των συναλλαγματικών της αποθεμάτων η Κίνα έχει επανειλημμένα αγοράσει κρατικά ομόλογα των αδύναμων χωρών της ευρωζώνης. Σήμερα περίπου το 25% των ύψους 3 τρισ. δολαρίων συναλλαγματικών αποθεμάτων της Κίνας είναι επενδυμένο σε ευρώ. Οι υποσχέσεις της ότι θα συνεχίσει να αγοράζει κρατικά ομόλογα της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και των υπολοίπων υπερχρεωμένων οικονομιών της ευρωζώνης προσέφεραν αρκετές φορές στους προηγούμενους μήνες ανακούφιση στις ισχυρές οικονομίες της Ε.Ε., που φοβούνται κλιμάκωση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

Του ΜΠΑΜΠΗ ΜΙΧΑΛΗ