Δικαστική δικαίωση για Δίστομο




Δικαστική δικαίωση για Δίστομο

Μία ακόμη μεγάλη δικαστική νίκη, κατά του γερμανικού Δημοσίου στην Ιταλία, πέτυχαν οι συγγενείς των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας του Διστόμου. Ο ιταλικός Αρειος Πάγος, σύμφωνα με πληροφορίες, επικύρωσε απόφαση του Εφετείου της Φλωρεντίας, η οποία έκανε δεκτή την προσφυγή 120 συγγενών της σφαγής για καταβολή αποζημίωσης περίπου 30 εκατ. ευρώ, από το γερμανικό Δημόσιο.
Η απόφαση αυτή έρχεται να συμπληρώσει προηγούμενη επίσης θετική για τους συγγενείς των θυμάτων απόφαση του ιταλικού Αρείου Πάγου, που αφορούσε όμως μόνο τη διεκδίκηση των δικαστικών εξόδων της υπόθεσης, δηλαδή ποσού 3.000 ευρώ.
Και οι δύο αποφάσεις του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου της Ιταλίας απέρριψαν τις αιτήσεις αναίρεσης του γερμανικού Δημοσίου, με τις οποίες ζητούσε να του αναγνωριστεί το προνόμιο της ετεροδικίας για τα εγκλήματα αυτά, κάτι που θα ισοδυναμούσε με δικαστική ασυλία όλων των πράξεων βίας και θηριωδίας των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής στην Ελλάδα.
Ωστόσο, το θέμα αυτό παραμένει ακόμη άλυτο. Ετσι, οι δικαιωμένοι συγγενείς, πριν προχωρήσουν σε εκτέλεση της απόφασης αυτής κατά ακινήτων του γερμανικού Δημοσίου στην Ιταλία, πρέπει να περιμένουν την έκδοση και της απόφασης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, στο οποίο έχει προσφύγει το γερμανικό κράτος, μετά την πρώτη αρνητική γι' αυτό απόφαση του ιταλικού Ανώτατου Δικαστηρίου. Στο Δικαστήριο της Χάγης έχει ασκήσει παρέμβαση και το ελληνικό Δημόσιο.
Οι συγγενείς της θηριωδίας του Διστόμου, είναι οι μόνοι, έπειτα από δικαστικές πρωτοβουλίες του αείμνηστου Ι. Σταμούλη, που δικαιώθηκαν στα ελληνικά δικαστήρια (Αρειος Πάγος). Ομως δεν μπορούν να εκτελέσουν αυτή την απόφαση στην Ελλάδα, καθώς οι υπουργοί Δικαιοσύνης αρνούνται να δώσουν την άδεια για την εκτέλεση κατά αλλοδαπού Δημοσίου που απαιτεί ο νόμος.
Με επίκληση της ετεροδικίας έχουν παγώσει εξάλλου στην Ελλάδα (έπειτα από σχετική απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου) όλες οι άλλες δικαστικές προσφυγές αποζημίωσης για ανάλογες πράξεις εγκλημάτων πολέμου (π.χ. Καλάβρυτα, Κάνδανος κ.α.).