FT Deutschland:Σταγόνα στον ωκεανό η προτεινόμενη επενδυτική βοήθεια από την Κομισιόν στην Ελλάδα ...

FT Deutschland:
Σταγόνα στον ωκεανό η προτεινόμενη επενδυτική βοήθεια από την Κομισιόν στην Ελλάδα
Επιφανείς οικονομολόγοι επικρίνουν την πρόταση της Κομισιόν για ένα πρόγραμμα επενδύσεων στην Ελλάδα


Βερολίνο
Άρθρο στους Financial Times Deutschland, με τίτλο 
«Ηλιόλουστες υποσχέσεις από τις Βρυξέλλες» και υπότιτλο «Οι οικονομολόγοι θεωρούν τη συζητούμενη από την Κομισιόν επενδυτική βοήθεια για την Ελλάδα πολύ μικρή», αναφέρει:

Οικονομολόγοι επέκριναν αυστηρά την πρόταση της Κομισιόν για ένα πρόγραμμα επενδύσεων στην Ελλάδα, λέγοντας ότι η πρόταση δείχνει πως ο πρόεδρος Μπαρόζο δεν έχει καταλάβει την κατάσταση της Ελλάδας, δήλωσε ο διάσημος καθηγητής Οικονομίας Charles Wyplosz (Graduate Institute in Genf) στους FTD.


Αλλά και ο Daniel Gros (διευθυντής του Brüsseler Centre for European Policy Studies) χαρακτήρισε την προτεινόμενη βοήθεια „peanuts", τη στιγμή μάλιστα που δεν μπορεί κανείς να βρει και να κάνει αξιόλογες επενδύσεις από τη μια μέρα στην άλλη.


Αντίθετα, ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank, δήλωσε: «Και το παραμικρό βοηθάει. Επειδή η Ελλάδα έχει πολύ χαμηλές δυνατότητες πλέον, δεν θα υπάρξουν φαινόμενα απώθησης». Αν τα χρήματα εκταμιευτούν μέσα σε ένα χρόνο, το ετήσιο ΑΕΠ θα αυξηθεί.


Ωστόσο, πολλοί οικονομολόγοι και πολιτικοί απαιτούν ένα μεγαλύτερο ποσό επιδότησης. Για παράδειγμα, η Κ.Ο. των Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο είχε ζητήσει πρόσφατα να υιοθετηθεί ένα «ηράκλειο» πρόγραμμα για την Ελλάδα, σύμφωνα με το οποίο η χώρα, εκτός των ήδη προγραμματισμένων 20 δισ. μέχρι το 2013, να λάβει αμέσως έναντι 10 δισ. ευρώ από το επόμενο πακέτο χρηματοδότησης, που δεν έχει προγραμματιστεί ακόμα.
«Με 1 δισ. ευρώ δεν μπορεί να κάνει κανείς πολλά πράγματα στον τομέα των έργων υποδομών», επεσήμανε ο Michael Heise, επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz. «Με ένα τέτοιο μικρό ποσό ίσως είναι προτιμότερο λοιπόν να ενισχυθεί η ίδρυση επιχειρήσεων και να προετοιμαστεί το πλαίσιο για ένα ευρύτερο στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο για την Ελλάδα».
''ΒΗΜΑ''
15-6-2011