Horst Köhler:Συνυπεύθυνη η Γερμανία για τη δημοσιονομική κρίση χωρών της Ευρωζώνης ...


Χορστ Κέλερ:
Συνυπεύθυνη η Γερμανία για τη δημοσιονομική κρίση χωρών της Ευρωζώνης

Εκτενής συνέντευξη του πρώην γερμανού προέδρου Horst Köhler δημοσιεύεται στην εβδομαδιαία ε/φ DIE ZEIT με τίτλο «’Νόμιζα ότι μπορούσα να βοηθήσω’». Στη συνέντευξή του, όπου εξηγεί τους λόγους της παραίτησής του, ο Κέλερ αναφέρεται μεταξύ άλλων στο πρόβλημα των προσφύγων από την Αφρική, διαπιστώνοντας μια κοντόφθαλμη πολιτική της Ευρώπης, που κινδυνεύει να προδώσει τις αξίες του ανθρωπισμού και της αξιοπρέπειας.
Ο πρώην γερμανός πρόεδρος αναφέρεται όμως και στην ευρωπαϊκή χρηματοπιστωτική και δημοσιονομική κρίση και προτρέπει τους Γερμανούς να αναλογιστούν τις ευθύνες τους, ώστε να μην καταρρεύσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Παραθέτουμε το απόσπασμα για την οικονομική κρίση:

Ερ.: Πολλοί εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι χρειάζονται όλο και περισσότερα χρήματα, προκειμένου να βοηθηθούν άσωτες, υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης. Τι θα λέγατε σ’ αυτούς τους ανθρώπους για να τους καθησυχάσετε;
Απ.: Να τους καθησυχάσω; Δεν έχω διάθεση για κάτι τέτοιο όσον αφορά αυτό το ζήτημα. Το θέμα μάλλον είναι να ξυπνήσουν, για να καταλάβουν οι Γερμανοί ποιο είναι το διακύβευμα. Η Ευρωζώνη και ολόκληρο το ευρωπαϊκό εγχείρημα αντιμετωπίζουν, λόγω σοβαρών πολιτικών παραλείψεων του παρελθόντος, μια κρίσιμη δοκιμασία άνευ προηγουμένου και η γερμανική πολιτική είναι συνυπεύθυνη γι’ αυτή την εξέλιξη, π.χ. λόγω της ελαστικοποίησης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για κάποιο χρονικό διάστημα. Και αν κρίνω σωστά, σήμερα εκείνο που απομένει είναι να αναζητηθεί η λιγότερο κακή λύση. Σε κάθε περίπτωση, αυτή θα έχει μεγάλο πολιτικό και οικονομικό κόστος. Στη Γερμανία όμως θα κοστίσει περισσότερο, αν διαλυθεί η Ευρώπη. Μπορούν να δοθούν εξηγήσεις στους Γερμανούς ότι είναι προς το συμφέρον μας, εξυπηρετεί τη διασφάλιση θέσεων εργασίας και ευημερίας της χώρας μας, το να μην αποτύχει το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Αυτό το κοινό όραμα – που για μένα συνεχίζει να είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης – αποτελεί για τη Γερμανία την καλύτερη εγγύηση για ένα καλό μέλλον.

Ερ.: Αυτό περιλαμβάνει και την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία;
Απ.: Ναι, φυσικά. Χωρίς αυτές τις χώρες η Ευρώπη δεν θα ήταν Ευρώπη. Θα ήμασταν ανόητοι να μην το εκτιμήσουμε αυτό στις σωστές διαστάσεις του.
 
9-6-2011