Η Γαλλία σπεύδει να εκμεταλλευθεί την ελληνική αναδιάρθρωση...

Η Γαλλία σπεύδει να εκμεταλλευθεί την ελληνική αναδιάρθρωση...

ZEZA ZHKOY

Στη σπουδαία ανάλυσή του στους New York Times, ο Jack Ewing επισήμανε πως η συμφωνία των Βρυξελλών, της περασμένης Πέμπτης, για το ελληνικό χρέος «ευνοεί με σαφή και καθαρό τρόπο τις τράπεζες της Γαλλίας και της Γερμανίας, καθώς παρκάρει τα τοξικά ελληνικά ομόλογα που κατέχουν στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης»! Η Γαλλία έσπευσε χθες να δηλώσει πως επιδιώκει την άμεση εφαρμογή του σχεδίου για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, με τον υπουργό Οικονομικών να ανακοινώνει τη συμμετοχή των γαλλικών τραπεζών. Η σπουδή αυτή δεν είναι τυχαία... Αντίθετα, θα δοκιμαστούν οι ελληνικές τράπεζες. Πρόκειται για μια καίρια επισήμανση για όσους Ελληνες θριαμβολογούν.
Οι εξελίξεις δείχνουν να επιβεβαιώνουν παρόμοιες απόψεις. Το κόστος το οποίο θα αναλάβουν οι ελληνικές τράπεζες με τη συμμετοχή τους στο σχέδιο αναδιάρθρωσης, τρομάζει, πυροδοτώντας το συνεχές ξεπούλημα των μετοχών τους. Και για τις κυπριακές τράπεζες, όπου η έκθεση σε ελληνικά ομόλογα είναι μεγάλη, οι κίνδυνοι είναι υψηλοί. Μεγάλη πτώση σημείωσαν και χθες οι μετοχές της MIG (-5,88%), της Κύπρου (-5,39%), της Εθνικής (-4,23%) και της Πειραιώς (-3,23%). Οι πέντε μεγάλες ελληνικές τράπεζες κατείχαν στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2011 ελληνικά κρατικά ομόλογα αξίας περίπου 45 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν περίπου στο 160% του συνόλου των ιδίων κεφαλαίων τους. Η έκθεσή τους κυμαίνεται από 80% για την Alpha Bank και φτάνει το 525% για την ΑΤΕBank, κατά συνέπεια οι επιπτώσεις ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης θα διαφέρουν σημαντικά από τράπεζα σε τράπεζα.
Περιορισμένες θα είναι οι συνέπειες για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, εκτιμά ο οίκος Fitch Ratings. Ο διεθνής οίκος επισημαίνει ότι, σε αντίθεση με τις ελληνικές τράπεζες, η έκθεση των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα είναι μικρή, κοντά στα 37 δισ. ευρώ. Παράλληλα, εκτιμά ότι εάν «οι κίνδυνοι μετάδοσης μπορέσουν να συγκρατηθούν σχετικά γρήγορα, τότε η πλειοψηφία των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών θα είναι σε θέση να απορροφήσει τις συνέπειες που απορρέουν από μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, με ελάχιστες, αν όχι μηδενικές, υποβαθμίσεις». Ο οίκος αναγνωρίζει ότι ο κίνδυνος υποβάθμισης της αξιολόγησης θα περιοριζόταν πιθανότατα στις αδύναμες τράπεζες σε άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, όπου ο κίνδυνος αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να δημιουργήσει επιπλέον πιέσεις στις αγορές ομολόγων. Πάντως, οι ανησυχίες των αγορών για το ενδεχόμενο πτώχευσης της Ελλάδας ήδη «έπληξαν» τη δημόσια εγγραφή της Bankia, της μεγαλύτερης σε ενεργητικό περιφερειακής τράπεζας της Ισπανίας. Η ικανότητα της Bankia να προσελκύσει το απαραίτητο επενδυτικό ενδιαφέρον, προκειμένου να πραγματοποιήσει την προγραμματισμένη δημόσια εγγραφή τον Ιούλιο, θα αποτελέσει ένα τεστ για το πόσο επιτυχημένη θα είναι η μεταρρύθμιση του ισπανικού τραπεζικού κλάδου. Η τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει κανονικά στη δημόσια εγγραφή της, βασιζόμενη όμως κυρίως στην εσωτερική προσφορά. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι μια αποτυχία διάθεσης των μετοχών της Bankia θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες στην εικόνα της Ισπανίας στις διεθνείς αγορές, σε μια περίοδο που οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της κυμαίνονται σε επίπεδα-ρεκόρ.
Κραδασμούς προκάλεσε η συνέντευξη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που δημοσιεύεται στη γερμανική εφημερίδα Neue Passauer Presse. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υπογραμμίζει για την αντιμετώπιση της ευρωκρίσης πως δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στα πακέτα βοήθειας. «Η απραξία περιέχει περισσότερους κινδύνους και κοστίζει εν τέλει περισσότερα», τόνισε ο Γερμανός υπουργός αναφερόμενος στο παράδειγμα της κατάρρευσης της Lehman Brothers, η οποία οδήγησε σε συρρίκνωση του γερμανικού ΑΕΠ κατά 4,7%, δηλαδή κατά περίπου 100 δισ. ευρώ. Απαντώντας στις επικρίσεις εις βάρος των ιδιωτικών τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών για απροθυμία να συμμετάσχουν στο δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε ότι οι τράπεζες αποδέχθηκαν ένα «κούρεμα» 21% και δεσμεύθηκαν για 30 χρόνια δραστηριότητας στην Ελλάδα. «Αυτό είναι μια σημαντική συμβολή» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός.
Ο Σόιμπλε επανέλαβε ότι σε περίπτωση που μια χώρα ζητήσει βοήθεια σε αντάλλαγμα θα πρέπει να παραχωρήσει τμήμα των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην Ε.Ε.
 
Η ΔIEΘNHΣ AΓOPA



(Οι''υπογραμμίσεις'' -χρώμα,μέγεθος γραμματοσειράς και οι εικονογραφήσεις - με εικόνες από το World Wide Web-στις αναρτήσεις γίνονται με ευθύνη του blogger '')