Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΨΗΦΙΣΕ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ...



Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΨΗΦΙΣΕ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Πυρηνικό τέλος;

Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΤΖΑΒΑΡΑ

Με μεγάλη πλειοψηφία το γερμανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε χθες τον νόμο ο οποίος καθιστά τη Γερμανία τη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη που εγκαταλείπει την πυρηνική ενέργεια, σφραγίζοντας την αναστροφή της πυρηνικής πολιτικής της χώρας, μετά τη μεγάλη καταστροφή στη Φουκουσίμα.
Πεντακόσιοι δεκατρείς βουλευτές από τον κυβερνητικό συνασπισμό, αλλά και την αντιπολίτευση, ψήφισαν υπέρ του νόμου που προβλέπει ότι ο τελευταίος από τους 17 γερμανικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες θα πάψει να λειτουργεί το αργότερο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2022. Κατά του νόμου ψήφισαν 79 βουλευτές ενώ 8 απείχαν.
Η Γερμανία πρέπει να συντονίσει με τους Ευρωπαίους εταίρους της την προγραμματισμένη έξοδό της από την πυρηνική ενέργεια, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας, Γκίντερ Ετινγκερ. Οπως εξήγησε, «αυτό αφορά κυρίως το χρόνο διακοπής λειτουργίας των εννέα πυρηνικών αντιδραστήρων της χώρας και την κατασκευή μονάδων παραγωγής ενέργειας που θα αντικαταστήσει την πυρηνική», ώστε να διασφαλιστεί η σταθερή παραγωγή ενέργειας και να περιοριστεί ο κίνδυνος μεγάλης αύξησης των τιμών για τους καταναλωτές.
Κάνοντας λόγο για «Βατερλό» της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι δήλωσαν πριν από την ψηφοφορία ότι η πορεία αυτή απομάκρυνσης από τα πυρηνικά δικαιώνει ουσιαστικά τρεις δεκαετίες σκληρότατων αντιπαραθέσεων για τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας στη Γερμανία.
Ομως η γερμανική βιομηχανία, όπως και οι γειτονικές χώρες, εκφράζουν έντονους φόβους μήπως αυτή η αλλαγή πορείας θέσει τελικά σε κίνδυνο την ενεργειακή επάρκεια της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.
Συνολικά χθες τέθηκαν προς ψήφιση οκτώ νόμοι, οι οποίοι αφορούν επίσης την ανάπτυξη των ηλεκτρικών δικτύων και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
«Είναι ένα πρόγραμμα εθνικής ενότητας», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Νόρμπερτ Ρέτγκεν.
Ο επικεφαλής των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, χαιρέτισε κι αυτός μια «ιστορική», όπως τη χαρακτήρισε, μέρα αν και επέκρινε την κυβέρνηση Μέρκελ τονίζοντας: «Εμείς υποστηρίζουμε την απόφαση αυτή από πεποίθηση, εσείς μόνο από καιροσκοπισμό».
«Το "ναι" που ψηφίζουμε σήμερα είναι ένα "ναι μεν αλλά..."», δήλωσε η επικεφαλής των Πρασίνων, Ρενάτε Κίναστ, υπογραμμίζοντας ότι είναι υπερήφανη και ταυτόχρονα συγκινημένη, βλέποντας τι κατάφερε τελικά ένα αντιπυρηνικό κίνημα που στο παρελθόν η δράση του είχε ακόμη και ποινικοποιηθεί.
Το άλλο Σώμα του γερμανικού Κοινοβουλίου (η Μπούντεσρατ) θα εξετάσει την ερχόμενη εβδομάδα τα νομοθετικά κείμενα, κάτι όμως που αποτελεί μια τυπική διαδικασία.

(Πηγές: Γαλλικό - Reuters - ΑΠΕ)