ΓΑΠfasttrakοκυβέρνηση ...


Τι είδε ο κύριος Forbes στην Αθήνα

Του Νικολαου Α. Βερνικου*

Την αδυναμία συντονισμού της κυβέρνησης, αλλά και την αδιαφορία των επικεφαλής υπουργών που είναι επιφορτισμένοι με την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, καταδεικνύει το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα που επέλεξε για το οικονομικό της ένθετο την Πέμπτη 7 Ιουνίου, η «Καθημερινή», με τον τίτλο: «Οι ξένοι επενδυτές ήρθαν στην Αθήνα, αλλά η κυβέρνηση τους αγνόησε…».
Το άρθρο έχει ως αφορμή την εμπειρία που έζησε στην «εμπόλεμη ζώνη» του Συντάγματος ο Στιβ Φορμπς, ο εκδότης του ιστορικού και πιο αναγνωρισμένου οικονομικού περιοδικού της Αμερικής, που φέρει το όνομά του. Στο κείμενο καταγράφεται η απουσία των κυβερνητικών στελεχών από το συνέδριο Greek Power Summit 2011, το οποίο διοργανώθηκε στις 14 και 15 Ιουνίου και τελούσε υπό την αιγίδα του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC Hellas). Ο σκοπός του Greek Power Summit ήταν να προσφέρει ένα Road Show στην κυβέρνηση και στους επενδυτικούς φορείς του Δημοσίου εδώ στην Αθήνα. Αντί να πάνε αυτοί στο εξωτερικό, ήλθαν οι επενδυτές εδώ και μάλιστα επενδυτές ελληνικής καταγωγής, με αγάπη για τον τόπο καταγωγής τους. Πρέπει να σημειωθεί ότι πολλοί από αυτούς έχουν απογοητευθεί στο παρελθόν από εμπειρίες που είχαν με την ελληνική κυβέρνηση. Παρ’ όλα αυτά, αγνοώντας τις αντίξοες συνθήκες, έδωσαν το «παρών» και δήλωσαν πρόθυμοι να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση της χώρας καταγωγής τους.
Δυστυχώς, όμως, ούτε η παρουσία του κυρίου Φορμπς ούτε οι περίπου 40 πιθανοί επενδυτές, που βρέθηκαν στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία», κατάφεραν να πείσουν τους κυβερνητικούς παράγοντες για τη σημασία της διοργάνωσης, ασχέτως αν σε αυτή συμμετείχε και ο Πολωνός υπουργός Οικονομίας Κριστόφ Βάλεντσακ, ο οποίος έχει φέρει εις πέρας 500 αποκρατικοποιήσεις στη χώρα του, βάζοντάς την ξανά στην τροχιά της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας και ανοίγοντας τον δρόμο για την είσοδό της στο ευρώ.
Η κυβερνητική «αδιαφορία», όμως, είναι δυστυχώς μία συνηθισμένη κατάσταση που αντιμετωπίζει ο επιμελητηριακός κόσμος και το ICC Hellas, το οποίο είναι ο κατεξοχήν εξειδικευμένος φορέας στην ενημέρωση των ξένων επενδυτών, που θέλουν να ξεκινήσουν μία επιχειρηματική δράση στην Ελλάδα. Οι περισσότερες προσπάθειες καταλήγουν να προσκρούουν σε τοίχο συμβούλων και γραμματέων που βρίσκονται γύρω από υπουργούς, χωρίς στοιχειώδεις γνώσεις αξιολόγησης και εμπορικής πρακτικής. Υπουργούς που με τη σειρά τους έχουν αδυναμίες στη διαχείριση και αξιοποίηση του χρόνου τους. Κατατάσσουν τις εκδηλώσεις (όπως το Greek Power Summit 2011) όχι ανάλογα με τη σημασία τους για το καλό της Ελλάδας, αλλά με τη διεισδυτικότητα των οργανωτών στο περιβάλλον τους, τους κομματικούς μηχανισμούς και την κομματική τους προϊστορία.
Ετσι, ο κύριος Φορμπς και οι διάφοροι πιθανοί επενδυτές που βρέθηκαν στην Αθήνα εκείνες τις ημέρες δεν είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με κάποιον κυβερνητικό παράγοντα -όπως τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλο- καθώς έκρινε, μαζί με άλλους υπουργούς ως πιο σημαντική την παρουσία του λίγες μέρες αργότερα στο Divani Caravel, σε εκδήλωση που την τελευταία στιγμή έδωσε εντολή να διοργανωθεί χωρίς ξένους επενδυτές και χωρίς ενημέρωση επιχειρηματικών φορέων, αλλά με κομματικούς παρατρεχάμενους.
Ετσι, σύμφωνα πάντα με τον κύριο Φορμπς, η παρουσία του στην πλατεία Συντάγματος αντί να έχει επιχειρηματικά αποτελέσματα, μετατράπηκε σε μία πολεμική περιπέτεια, καθώς βρέθηκε να τελεί υπό την προστασία αστυνομικών που φυλούσαν την είσοδο του ξενοδοχείου για να το προσεγγίσουν όσοι ήθελαν να παρακολουθήσουν το συνέδριο, ένιωσε από πρώτο χέρι τις βόμβες κρότου-λάμψης της αστυνομίας που έπεφταν στους εξωτερικούς τοίχους του κτιρίου, ενώ, τέλος, φυγαδεύτηκε μαζί με άλλους συνέδρους από την πίσω πόρτα με βρεγμένες πετσέτες στο πρόσωπο, καθώς η ατμόσφαιρα στο λόμπι του ξενοδοχείου έγινε αποπνικτική λόγω των δακρυγόνων που έπεφταν βροχή.
Είναι, λοιπόν, απορία μου πώς θα τα καταφέρει η κυβέρνηση να πετύχει σχεδόν μία αποκρατικοποίηση ανά δεκαήμερο για το 2011, όταν δεν καταφέρνει να βρεθεί στους ίδιους χώρους που είναι οι επενδυτές. Αναρωτιέμαι ποιος σοβαρός επιχειρηματικός οργανισμός ή άτομα θα κάνουν επένδυση στη χώρα μας, όταν το περιβάλλον του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργού για προσέλκυσή τους, και συχνά οι ίδιοι οι επαρχιώτες υπουργοί εμφανίζονται ανίκανοι και/ή δεν έχουν την παιδεία να ενημερώσουν έστω και τελευταία στιγμή ότι κάτι τους έτυχε και δεν θα μπορέσουν να παρευρεθούν σε εκδήλωση που εγγράφως είχαν βεβαιώσει την εμφάνιση τους. Πώς είναι δυνατόν να μην προσεγγίζει τους εφοπλιστές, τη στιγμή που είναι μία από τις ελάχιστες κατηγορίες επιχειρηματιών που ιστορικά έχουν αποδείξει τη διάθεσή τους να τοποθετήσουν χρήματα στη χώρα τους, επενδύοντας και βοηθώντας να ξεπεραστεί αυτή η κρίση;
Αυτά τα ερωτήματα δεν χρειάζονται απαντήσεις. Αυτό που χρειάζεται είναι οργάνωση στην προσέγγιση των Ελλήνων και ξένων επενδυτών, ορθή διαχείριση του γραφείου των κυβερνητικών παραγόντων που έχουν επιφορτιστεί με τη προσέλκυση των επενδύσεων και τέλος «κυνήγι»! Κυνήγι των ευκαιριών που δίνουν πρωτοβουλίες, οι οποίες έφεραν στην Αθήνα τους κατάλληλους ανθρώπους, η κυβέρνηση όμως… έλειπε.

* Ο κ. Νικόλαος Α. Βερνίκος είναι πρόεδρος του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου - Ελλάς (ICC).