Γιατί επιμένουν να μας οδηγούν στον γκρεμό;

(...)   
η απάντηση, τελικά, είναι προφανής.
Υψιστη προτεραιότητα της κυβέρνησης αυτής είναι να μας κάνει να συνηθίσουμε στη φτώχεια.
 Το σημαντικότερο γι' αυτούς είναι να συνηθίσει ο λαός την «αργεντινοποίηση».
Ετσι, νομίζουν, πως και το ξεπούλημα της χώρας θα είναι ευκολότερο και τα Μνημόνια θα περνάνε ευκολότερα.


 

Ασκήσεις φτώχειας

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Με κίνηση ματ απάντησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην απαγόρευση του Ηλία Ανδριόπουλου να χρησιμοποιούν το τραγούδι του «Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες 3 του Σεπτέμβρη να περνάς».
Απαγόρευσε τους μπαξέδες!
Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου, επεκτείνεται η επιβολή ΦΠΑ σε όλες τις παροχές νερού και αποχέτευσης από τους δήμους, καθώς και στο αγροτικό νερό.
Η κυβέρνηση, συνεχίζοντας την καταστροφική και ισοπεδωτική πολιτική της, αποφάσισε να φορολογήσει και τα... αγγουράκια. Το ήδη ακριβό νερό των δήμων γίνεται πανάκριβο.
Πολλοί από τους πέριξ της πλατείας Κολωνακίου θαμώνες θα σπεύσουν να υποστηρίξουν πως πρόκειται για μια δίκαιη απόφαση. Ο συνταξιούχος αγρότης των 400 ευρώ, ο παππούς και η γιαγιά, που οι συντάξεις τους δεν φτάνουν ούτε για τα φάρμακά τους, θα πρέπει να συνεισφέρουν και αυτοί στην αναμόρφωση της χώρας!
Στα χωριά, μπουχτισμένοι από την περιθωριοποίηση και το συνεχή εμπαιγμό, δηλώνουν πως θα καταργήσουν τους κήπους, καθώς πια η καλλιέργεια της τομάτας, ακόμα και για οικιακή κατανάλωση, παύει να είναι συμφέρουσα. Στο μανάβη θα κοστίζει φτηνότερα.
Το πολυνομοσχέδιο δεν πλήττει όμως μόνο τους μπαξέδες. Η επιβολή ΦΠΑ στο αγροτικό νερό χτυπάει κατ'ευθείαν στην καρδιά της καλλιέργειας. Τώρα που η άρδευση πολλών αγροτικών εκτάσεων γίνεται από δημοτικά και κοινοτικά δίκτυα, η νέα επιβάρυνση αφορά μεγάλο μέρος της παραγωγής.
Το ήδη υψηλό κόστος καλλιέργειας θα εκτοξευτεί στα ουράνια, τα ελληνικά προϊόντα θα γίνουν ακόμη ακριβότερα και άρα λιγότερο ανταγωνιστικά και ο στραγγαλισμός και η συρρίκνωση της πολύπαθης ελληνικής γεωργίας θα συνεχιστούν. Κι αν πέρσι οι εισαγωγές αγροτικών προϊόντων έφτασαν τα 6 δισ. ευρώ και οι εξαγωγές μόλις τα 3 δισ., τα επόμενα χρόνια το αρνητικό αυτό ισοζύγιο αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο.
Οι πολιτικές του ΠΑΣΟΚ -και της Ν.Δ., για να μην ξεχνιόμαστε- τώρα δικαιώνονται. Η Ελλάδα, που λίγες δεκαετίες πριν «πνιγόταν» από την παραγωγή των αγροτών, γίνεται επιτέλους Ευρωπαία. Θα τρώει πια μόνο αγγουράκια Βρυξελλών.
Δεν είναι βέβαια απορίας άξιον γιατί ορισμένοι εκ των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, που προέρχονται από αγροτικές περιοχές και ξέρουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει η νέα επιβάρυνση, όπως για παράδειγμα ο κατά τα άλλα λαλίστατος γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Βασίλης Εξαρχος, ποιούν την νήσσαν.
Οπως δεν είναι απορίας άξιο γιατί η κυβέρνηση Παπανδρέου ακολουθεί αυτή την καταστρεπτική και σίγουρα αντιαναπτυξιακή πολιτική στη γεωργία. Την ίδια στρατηγική έχει επιλέξει και εφαρμόζει σε όλους τους τομείς.
Σε μια χώρα που αιμορραγεί, σε μια χώρα που περισσότερα από 350.000 υπερχρεωμένα νοικοκυριά έχουν προχωρήσει σε αιτήσεις διακανονισμού για ρύθμιση στεγαστικών δανείων και καρτών, σε μια χώρα που οι άνεργοι πολύ σύντομα θα φτάσουν το 1 εκατομμύριο, αυτοί δίνουν τη χαριστική βολή.
Βλέπουν, για παράδειγμα, ότι οι εισπράξεις από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων είναι μειωμένες σε σχέση με πέρσι σχεδόν κατά 19%, μείωση που αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση της ανεργίας- και αυτοί απαντούν με νέες απολύσεις και νέες μειώσεις μισθών.
Βλέπουν ότι η μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού μεγαλώνει, μπορεί να έχει φτάσει ήδη τα 5 δισ. ευρώ, μια μαύρη τρύπα που οφείλεται κατά ένα μεγάλο μέρος στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών προς τα Ταμεία και στην αύξηση των επιδομάτων ανεργίας, που στο τέλος του έτους αναμένεται να έχουν ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ- και αυτοί δίνουν «κίνητρα» για νέες απολύσεις.
Βλέπουν ότι τα έσοδα από τους φόρους κατανάλωσης, παρά τις συνεχείς αυξήσεις των φόρων, είναι μειωμένα κατά 22%, βλέπουν την αγορά να ψυχορραγεί και η μείωση του τζίρου να φτάνει σε περίοδο εκπτώσεων σε πολλές περιπτώσεις στο 30% και 35%- και αυτοί εισάγουν νέους φόρους και σχεδιάζουν νέες εισφορές.
Εκτόξευσαν τις τιμές των καυσίμων και οι εισπράξεις από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, αντί να αυξηθούν, μειώθηκαν περισσότερο από 18%, σύμφωνα με τα στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του 2011. Και η εξήγηση, απλή. Οι Ελληνες σταμάτησαν να χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο.
Δεν τους έγινε μάθημα όταν στην προηγούμενη αύξηση των τελών κυκλοφορίας των Ι.Χ. δεκάδες χιλιάδες κατέθεσαν τις πινακίδες και αντί τα έσοδα του κράτους να αυξηθούν, μειώθηκαν, και προχωρούν ξανά σε νέες αυξήσεις, αδιαφορώντας που, και πάλι, χιλιάδες Ελληνες είναι με τις πινακίδες στο χέρι.
Τα αδιάψευστα στοιχεία της καταστρεπτικής για τη χώρα πολιτικής τους, πολλά. Το ερώτημα όμως παραμένει. Γιατί άραγε επιμένουν σε πολιτικές που ούτε τα ταμεία της χώρας γεμίζουν και πιο βαθιά στην ύφεση μας σπρώχνουν; Γιατί επιμένουν να μας οδηγούν στον γκρεμό;
Νομίζω πως η απάντηση, τελικά, είναι προφανής. Υψιστη προτεραιότητα της κυβέρνησης αυτής είναι να μας κάνει να συνηθίσουμε στη φτώχεια. Το σημαντικότερο γι' αυτούς είναι να συνηθίσει ο λαός την «αργεντινοποίηση». Ετσι, νομίζουν, πως και το ξεπούλημα της χώρας θα είναι ευκολότερο και τα Μνημόνια θα περνάνε ευκολότερα. Ασκήσεις φτώχειας είναι λοιπόν και τίποτα άλλο.
 
''Ελευθεροτυπία''
1 Αυγούστου 2011