Ζήτημα σχολαζουσών γαιών: ''Zωή να 'χουμε'' ...

Σκίτσο του Ρoger Mac Phail

Ζήτημα σχολαζουσών γαιών

Ακούγεται επίσημο: Ζήτημα σχολαζουσών γαιών. Δημόσιες εκτάσεις καλλιεργήσιμες που υπάγονται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και σήμερα σχολάζουν (αναπαύονται, τεμπελιάζουν).
Προ πολλών ετών, όταν η χώρα ήταν αγροτική, οι περισσότερες ήταν χωράφια· λιγότερες δεν καλλιεργήθηκαν ποτέ. Σήμερα, που η χώρα είναι παραγωγικά νεφελώδης: ούτε αγροτική ούτε βιομηχανική, αλλά και τριτογενώς ...ημιυπαίθρια. Σήμερα που περνάμε τα μεγαλύτερα μεταπολεμικά ζόρια και από τα μεγαλύτερα στη νεότερη ιστορία μας, ανακύπτει και το ζήτημα: Τι θα γίνει (και) με τις σχολάζουσες γαίες; Ενα στα πολλά ζητήματα (εκκρεμείς υποθέσεις) που κάθε τόσο, υπό την ασφυκτική πίεση των πραγμάτων, βγαίνουν στο φως και τα υποδεχόμαστε με τη μονότονη απορία: «Μα ούτε γι' αυτό είχε γίνει κάτι;».
Πράγματι, ούτε γι' αυτό (ακόμα και όταν ήμασταν αγροτική χώρα) είχε γίνει κάτι. Διαβάζω σε δημοσίευμα («Ε» 22/8) της Αννας Στεργίου ότι: «Το ζήτημα των σχολαστικών γαιών αναμένεται να περάσει, από την ερχόμενη εβδομάδα ώς τις αρχές Σεπτεμβρίου, από υπουργικό συμβούλιο για πρώτη φορά»! Εάν αξιοποιηθούν, υπολογίζεται ότι θα έχουμε: αύξηση γεωργικής παραγωγής 17%, μείωση εισαγωγής ζωοτροφών, ενοποίηση τεμαχισμένου κλήρου και άλλα καλά. Επίσης, θα ωφεληθούν ακτήμονες, νέοι αγρότες, αλλά και παλαιότεροι με κτήματα κοντά σε σχολάζουσες γαίες. Ενώ θα δοθεί έμφαση σε ποιοτικές καλλιέργειες και θα αναδειχθούν τοπικά προϊόντα.
Εως εδώ, τα καλά (επί χάρτου...).
Τα δύσκολα (επί εδάφους...) είναι στην «πίσω αυλή».
Καθώς:
Από τα συνολικά 12,3 εκατομμύρια στρέμματα σχολαζουσών γαιών, αξιοποιήσιμα είναι μόλις τα 3 εκατομμύρια· τα πολλά: έχουν καταπατηθεί, διαιρεθεί από δημόσιους δρόμους, είναι αρχαιολογικοί χώροι, ανήκουν σε περιοχές προστασίας (Natura), είτε (δεν αναφέρεται στο ρεπορτάζ, αλλά συμβαίνει) έχουν «αρμαγκώσει» (στο πηλιορείτικο ιδίωμα: έχουν γίνει ρουμάνια). Ενώ, «εφόσον το νομοσχέδιο ψηφιστεί, μετά το φθινόπωρο η σκυτάλη αναμένεται να περάσει στους περιφερειάρχες»! Που σημαίνει, ζωή να 'χουμε...
ΥΓ. Μετά τα στημένα στοιχήματα, οι στοιχημένοι οπαδοί. Υποβάθμιση!

ΜΑΝΤΑΙΟΣ

'' Ελευθεροτυπία ''
25 Αυγούστου 2011

 Έργο του  Κ.Πλακωτάρη


'' Ο τίτλος,οι ''υπογραμμίσεις'' - χρώμα,μέγεθος γραμματοσειράς και οι εικονογραφήσεις - με εικόνες από το World Wide Web-στις αναρτήσεις γίνονται με ευθύνη του blogger '')