Αδιόρθωτοι θλιβεροί Πολιτικάντηδες ...



 Πρωτοφανής και προκλητική απαξίωση θεσμών

Του ΜΑΝΟΛΗ Γ. ΔΡΕΤΤΑΚΗ*

Θλίψη και οργή προκάλεσαν οι δηλώσεις και οι ενέργειες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών για την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, στην οποία, ανάμεσα στα άλλα, γινόταν η εκτίμηση ότι η πορεία του δημόσιου ελλείμματος και του δημόσιου χρέους βρίσκεται εκτός των στόχων του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, μια πορεία που είναι πλέον προφανής και στον πιο απλό πολίτη.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, με τις προκλητικές δηλώσεις του τόσο για το Γραφείο της Βουλής όσο και για το περιεχόμενο της έκθεσης και τους συντάκτες της, υπέπεσε σε δύο βαρύτατα ολισθήματα. Κατά τρόπο πρωτοφανή:
α) Ως μέλος της εκτελεστικής εξουσίας επιτέθηκε, με ανεπίτρεπτες εκφράσεις και παράσταση στον πρόεδρο της Βουλής, σε όργανο της νομοθετικής εξουσίας για μια επιστημονική του έκθεση, το περιεχόμενο της οποίας δεν ήταν της αρεσκείας του. Με τη ενέργειά του αυτή συνέχισε τη συστηματική απαξίωση των θεσμών, στην οποία έχουν επιδοθεί όλες οι κυβερνήσεις, τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Ν.Δ., και η οποία, μαζί με την έκπτωση των αξιών, αποτελούν την «καρδιά» των προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας. Και
β) Παρόλο ότι η ειδικότητά του δεν έχει καμία σχέση με τα οικονομικά (καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), με απαξιωτικές και προσβλητικές φράσεις επιτέθηκε στους συντάκτες της έκθεσης του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, δύο από τους οποίους είναι καθηγητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Συμβαίνει να γνωρίζω προσωπικά τον έναν από αυτούς, ο οποίος ήταν ήδη καταξιωμένος διεθνώς καθηγητής σε Πανεπιστήμιο της Αγγλίας, και ο οποίος εγκατέλειψε τη θέση του για να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην Ελλάδα.
Ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών μοιάζει, δυστυχώς, με τον ασθενή που το θερμόμετρο δείχνει ότι έχει 40 πυρετό και, αντί να ενδιαφερθεί με ποιο τρόπο θα του πέσει ο πυρετός, σπάει το θερμόμετρο...

* Ο Μανόλης Γ. Δρεττάκης είναι πρώην:
αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ

''ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ''
5-9-2011