Εφιάλτης ...

ΥΓ. Κάθε φορά που κάποιος με ρωτά για την τύχη της σημερινής κυβέρνησης, χωρίς να ξέρω γιατί, μου έρχονται στο νου εικόνες από την εγκατάλειψη της Σαϊγκόν. Με τα ελικόπτερα να πετούν από την πρεσβεία των ΗΠΑ στα αεροπλανοφόρα και από κάτω κάποιοι να σημαδεύουν με τα τουφέκια τους...




Εφιάλτης

 ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΥΡΙΓΟΣ

Χίλια-δυο πράγματα (σχεδόν όλα σωστά) έχουν γραφτεί αυτές τις μέρες σε σχέση με το χαράτσι που επιβάλλει στα ακίνητα η κυβέρνηση, μέσω ΔΕΗ. Νομίζω, όμως, ότι δύο πολύ σημαντικές παράμετροι έχουν περάσει ντούκου ή έστω δεν έχουν αναδειχθεί με τον τρόπο που τους αξίζει.
ΠΟΥ οδηγεί, λοιπόν, εκτός των άλλων, αυτό το ακραίο μέτρο της κυβέρνησης στο πλαίσιο της συγκεκριμένης συγκυρίας;
1 Στο αναγκαστικό ξεπούλημα μικρών ή και μεγαλύτερων ιδιοκτησιών, από πολίτες οι οποίοι δεν μπορούν, γενικώς, να αντιμετωπίσουν την κατάσταση και... ξεπερνούν τα όρια της απελπισίας με το νέο αυτό χαράτσι.
2 Στο ακόμη μεγαλύτερο «πάγωμα» της οικοδομικής δραστηριότητας, η οποία, έτσι κι αλλιώς, από την ημέρα που μπήκαμε στην κρίση, πάει από το κακό στο χειρότερο.
ΑΣ κάνουμε μια υπόθεση εργασίας, που μόνο υπόθεση δεν είναι, αλλά τέλος πάντων... Σε μια οικογένεια που διαθέτει ένα μικροαστικό σπίτι, ο σύζυγος και πατέρας είναι άνεργος, η σύζυγος και μητέρα παίρνει ένα μικρό μισθό, που δεν ξέρει αν θα τον έχει και αύριο, και τα πράγματα είναι, σίγουρα, πάρα πολύ δύσκολα.
ΕΡΧΕΤΑΙ, λοιπόν, το χαράτσι και φυσικά η οικογένεια, στα οικονομικά χάλια που είναι, δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Τι κάνει λοιπόν; Απλά δεν πληρώνει και μένει χωρίς ρεύμα, με όλες τις συνέπειες που συνεπάγεται αυτό, ή προχωράει σε πιο δραστικές αποφάσεις, που για ένα διάστημα θα της επιτρέψουν να ανασάνει κάπως;
ΕΙΝΑΙ βέβαιο ότι μπροστά σ' αυτό το αδιέξοδο, πολλοί οικογενειάρχες θα αναγκαστούν να πουλήσουν το σπίτι τους! Σε εξευτελιστική, φυσικά, τιμή, γεγονός που προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες στους έχοντες να πλουτίσουν ακόμη περισσότερο, εκμεταλλευόμενοι τις ανυπέρβλητες δυσκολίες των ανθρώπων που πλήττονται από την κρίση και τα τραγικά μέτρα της κυβέρνησης.
ΤΟ χαράτσι, λοιπόν, μείωσε γενικώς τις αξίες των ακινήτων, πράγμα που -κάτω από τις σημερινές συνθήκες- λειτουργεί υπέρ των ολίγων και σε βάρος των πολλών. Και φυσικά εξαφανίζει από το χάρτη την ήδη «πεθαμένη» οικοδομική δραστηριότητα, που μέχρι πριν από λίγο αποτελούσε πηγή σοβαρής απασχόλησης, ανάπτυξης και ευημερίας για πάρα πολλούς ανθρώπους.
ΓΙΑΤΙ, λοιπόν, ένα νέο ζευγάρι να αγοράσει σπίτι; Γιατί μια οικογένεια που -όσο κι αν φαίνεται απίστευτο- μπορεί να έχει ένα μικρό περίσσευμα, να το διαθέσει για να χτίσει το οικοπεδάκι στο χωριό ή τον «αέρα» του οικογενειακού σπιτιού, για να μείνει το κορίτσι που παντρεύεται;
ΥΓ. Κάθε φορά που κάποιος με ρωτά για την τύχη της σημερινής κυβέρνησης, χωρίς να ξέρω γιατί, μου έρχονται στο νου εικόνες από την εγκατάλειψη της Σαϊγκόν. Με τα ελικόπτερα να πετούν από την πρεσβεία των ΗΠΑ στα αεροπλανοφόρα και από κάτω κάποιοι να σημαδεύουν με τα τουφέκια τους...
 
'' Ελευθεροτυπία ''
 27 Σεπτεμβρίου 2011