Ωρες Αποκάλυψης

ΚΑΙ όλα αυτά, για να ξαναγυρίσει η Ελλάδα το 2020
... στο ίδιο ύψος χρέους που είχε το 2009,
προτού ξεκινήσει τη μαύρη περιπέτεια με την τρόικα...


Ωρες Αποκάλυψης

Από την ΚΥΡΑ ΑΔΑΜ


«Ωρες Αποκάλυψης» οι χθεσινές, στις Βρυξέλλες, για την τύχη της Ελλάδας μέχρι το 2020.

ΤΟ σκηνικό στήθηκε χθες το πρωί στο γερμανικό Κοινοβούλιο, όπου η καγκελάριος Μέρκελ έθεσε -και κέρδισε με πλειοψηφία- τα εξής για την τύχη της Ελλάδας: το ελληνικό χρέος θα φτάσει το 2020 το 120% του ΑΕΠ, αλλά επειδή αυτό δεν φτάνει από μόνο του να ξαναστήσει την Ελλάδα στα πόδια της, θα συνδυαστεί με την αυστηρή εφαρμογή διαρθρωτικών αλλαγών...
ΜΕ την ισχυρή αυτή απόφαση της γερμανικής Βουλής στην τσάντα της, η κ. Μέρκελ μπήκε χθες το βράδυ στο συμβούλιο κορυφής. Ουδείς έφερε αντίρρηση σ' αυτή τη γερμανική απόφαση-εντολή προς την Ε.Ε. Ούτε και η απολύτως ενδιαφερόμενη ελληνική κυβέρνηση.
ΟΙ «φρασούλες» αυτές της κ. Μέρκελ μεταφράστηκαν και «απλώθηκαν» στο Σχέδιο Συμπερασμάτων των χωρών-μελών της ευρωζώνης σχετικά με την Ελλάδα.
ΣΤΗΝ σχετική παράγραφο αναφέρεται χαρακτηριστικά, και πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι η Ελλάδα θα αποδεχθεί και νέο Μνημόνιο, που θα «κατασκευάσουν» η Ε.Ε. και το ΔΝΤ το επόμενο διάστημα. Αλλά για την τήρηση αυτού του νέου Μνημονίου -και αυτό ζητήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση- θα διαμορφωθεί ενός «εποπτικός μηχανισμός» Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων στις υπηρεσίες της Αθήνας, που «...θα αξιολογεί τη συμβατότητα των μέτρων που λαμβάνονται με τις δεσμεύσεις του προγράμματος...». Με άλλα λόγια, οι εταίροι-δανειστές-βασανιστές δεν θα επιτρέψουν την επανάληψη των πρόσφατων καθυστερήσεων, αλλαγών, παρερμηνειών της ελληνικής κυβέρνησης στα συμφωνημένα μέτρα...
ΟΥΔΕΙΣ γνωρίζει το νέο Μνημόνιο και τα νέα μέτρα του. Ομως η κ. Μέρκελ προχθές τα είχε περιγράψει επακριβώς: «...το τρίπτυχο της (ελληνικής) κυβέρνησης θα είναι: εσωτερική υποτίμηση - εξυγίανση του προ- υπολογισμού - αποκρατικοποιήσεις», είπε. Και έτσι θα γίνει.
ΑΠΟΜΕΝΕΙ να μάθουμε το ύψος του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους σε ό,τι αφορά τα ομόλογα του ιδιωτικού τομέα. Και εδώ τη λύση θα τη δώσει το δίδυμο Μέρκελ - Σαρκοζί, που ανέλαβε τη διαπραγμάτευση με τους δύστροπους τραπεζίτες.
ΤΗ μείωση του ελληνικού χρέους όμως, που θα προκύψει από αυτή τη διαπραγμάτευση, οι Ελληνες πολίτες θα την πληρώσουν και πάλι πολύ ακριβά.
ΚΑΙ όλα αυτά, για να ξαναγυρίσει η Ελλάδα το 2020... στο ίδιο ύψος χρέους που είχε το 2009, προτού ξεκινήσει τη μαύρη περιπέτεια με την τρόικα...
 
''Ελευθεροτυπία''
27 Οκτωβρίου 2011