Χιλιάδες διαδηλωτές διαμαρτύρονται κατά της αύξησης των διδάκτρων στα πανεπιστήμια ...

«Ο κόσμος είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένος από όσα συμβαίνουν σ’ αυτή τη χώρα, ξέρει πως θα μπορούσαν να είναι καλύτερα και θέλει να συζητήσει γι’ αυτό. Ολοι μαζί έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε τα πράγματα»


Υπό στενό κλοιό η πορεία των φοιτητών στο Λονδίνο

Χιλιάδες διαδηλωτές διαμαρτύρονται κατά της αύξησης των διδάκτρων στα πανεπιστήμια

The Guardian

Χιλιάδες φοιτητές και διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας κατά της αύξησης των διδάκτρων στα πανεπιστήμια και της «ιδιωτικοποίησης» της ανώτατης εκπαίδευσης –την Τετάρτη– στο Λονδίνο, υπό το βλέμμα μιας τεράστιας αστυνομικής παρουσίας, αποφασισμένης να διασφαλίσει ότι δεν θα επαναληφθούν οι περυσινές βιαιότητες.
Εκπληρώνοντας την υπόσχεσή τους για «καθολική αστυνόμευση», 4.000 αστυνομικοί βγήκαν στους δρόμους και απέκλεισαν ολόκληρες περιοχές της πρωτεύουσας. Διαδηλωτές του κινήματος Occupy (των καταλήψεων) –που παραμένουν έξω από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου από τα μέσα Οκτωβρίου– άρχισαν να κατασκηνώνουν στην Τραφάλγκαρ Σκουέαρ, με στόχο να παραμείνουν μέχρι την πανεργατική απεργία της 30ής Νοεμβρίου, αλλά γρήγορα απωθήθηκαν από την αστυνομία. Πενήντα διαδηλωτές που είχαν στήσει σκηνές αρνήθηκαν να φύγουν και συνελήφθησαν για παραβίαση του νόμου περί δημοσίας τάξεως, σύμφωνα με την αστυνομία. Μικρής έκτασης συμπλοκές ξέσπασαν κατά τη διάρκεια της πορείας, αλλά καλά οργανωμένες αστυνομικές ομάδες ενήργησαν γρήγορα και διέλυσαν τις γραμμές των διαδηλωτών, αποκλείοντας τις περιοχές των επεισοδίων.

Επιστολές σε ακτιβιστές
Παρά τις 24 συλλήψεις και τις περιορισμένες επιθέσεις εναντίον αστυνομικών με μπουκάλια και ξύλα, η πορεία ήταν σε γενικές γραμμές ειρηνική. Πέρυσι, έγιναν 153 συλλήψεις όταν οι διαμαρτυρίες βγήκαν εκτός ελέγχου και κατέλαβαν το κτίριο όπου στεγάζονται τα γραφεία του Συντηρητικού Κόμματος.
Πριν από την πορεία, η αστυνομία προειδοποίησε ότι θα κάνει χρήση κλομπς και πλαστικών σφαιρών, για να αποφευχθούν έκτροπα και επιπλέον έστειλε εκατοντάδες επιστολές σε ακτιβιστές οι οποίοι είχαν συλληφθεί σε προηγούμενα επεισόδια, προειδοποιώντας για τις συνέπειες αν παραστούν στη φοιτητική διαδήλωση. Πολλοί στην πορεία, που ξεκίνησε έξω από το University College του Λονδίνου το μεσημέρι και πριν φθάσουν στην Τραφάλγκαρ Σκουέαρ και εν συνεχεία στο Σίτι, παραπονούνταν για «εκφοβιστική» τακτική της αστυνομίας.
Δυο ώρες αφότου είχε αρχίσει η πορεία, η αστυνομία ανακοίνωσε στους διαδηλωτές ότι έπρεπε να περιοριστούν στον δρόμο και τους απαγόρευσε να εισέλθουν σε επτά σημεία της πόλης. Εκπρόσωπος της αστυνομίας κατέστησε σαφές στους διαδηλωτές ότι όποιος δεν συμμορφωνόταν θα εθεωρείτο ότι διαπράττει αδίκημα και θα συλλαμβανόταν.
Καθώς η πορεία προχωρούσε μέσα από τους στενότερους δρόμους του Λονδίνου, υπήρξε ένταση μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, η οποία συνόδευε σε στενό κλοιό και δεν αποφεύχθηκαν οι αψιμαχίες, έως ότου η πορεία έφθασε στον προορισμό της, στο Σίτι του Λονδίνου.
Η 17χρονη Γιασμίν είπε ότι η «εκφοβιστική τακτική» της αστυνομίας δεν πρόκειται να αποτρέψει τους διαδηλωτές. «Δεν πρόκειται για βίαιη επανάσταση, αλλά για επανάσταση ιδεών. Η πλειοψηφία του κόσμου είναι εδώ, για να ασκήσει το δικαίωμά της στην ειρηνική διαμαρτυρία, όχι για να πολεμήσει».
Οπως και πολλοί άλλοι που μετείχαν στην πορεία, ταυτίζεται με το παγκόσμιο κίνημα Occupy, που οδήγησε στην κατάληψη του Αγίου Παύλου και δεκάδων πόλεων ανά τον κόσμο. «Ο κόσμος είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένος από όσα συμβαίνουν σ’ αυτή τη χώρα, ξέρει πως θα μπορούσαν να είναι καλύτερα και θέλει να συζητήσει γι’ αυτό. Ολοι μαζί έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε τα πράγματα», είπε ο Μοχάμεντ, 21 ετών, φοιτητής Ιστορίας.