EUROPEAN ...UNION(!!!): ''FRANCE, ESPAGNE ,PORTUGAL ΕT LUXEMBOURG STATISTICS''
LA GRECE EST LE NOM
MAIS FRANCE, ESPAGNE ,PORTUGAL ΕT LUXEMBOURG
Grece le bouc-émissaire
Εκ των υστέρων δικαίωση για τα «Greek statistics»
Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ΤΩΡΑ ΟΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΞΙΖΕ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΟ ΕΥΡΩ - ΜΕ ΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΑΛΧΗΜΕΙΕΣ ΜΠΗΚΑΝ ΓΑΛΛΙΑ, ΙΣΠΑΝΙΑ, ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ, ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Του ΔΗΜ. ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ
Η ΕΛΛΑΔΑ έχει το όνομα στην Ευρώπη και διεθνώς ότι μαγείρεψε τα στατιστικά στοιχεία της για να εμφανίσει μικρότερο δημοσιονομικό έλλειμμα το 1999, όταν κρίθηκε η συμμετοχή της στην ευρωζώνη, αλλά η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, το Λουξεμβούργο και πιθανόν η Γερμανία έχουν τη χάρη.
Η βάση δεδομένων AMECO της γενικής διεύθυνσης οικονομικών και χρηματοοικονομικών υποθέσεων (DG ECFIN) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνει ότι η Ελλάδα είχε έλλειμμα γενικής κυβέρνησης ίσο με 3,07% του ΑΕΠ το 1999, οπότε κρίθηκε η συμμετοχή της στην ΟΝΕ για να εισέλθει δύο χρόνια αργότερα. Η υπέρβαση οφείλεται στην αλλαγή του τρόπου λογιστικής εγγραφής των στρατιωτικών εξοπλισμών κατά τη διάρκεια της δημοσιονομικής απογραφής του 2004 με υπουργό οικονομικών τον κ. Αλογοσκούφη.
Αμυντικές δαπάνες
Μέχρι το 2004, οι ανωτέρω δαπάνες εγγράφονταν στον προϋπολογισμό όταν γινόταν παραλαβή του στρατιωτικού εξοπλισμού. Ομως, η απογραφή άλλαξε τον τρόπο λογιστικής εγγραφής, καταχωρίζοντάς τες τη χρονιά που υπογράφονταν τα συμβόλαια με αποτέλεσμα να μεταφερθούν δαπάνες προς τα πίσω και να υπερβεί το έλλειμμα του 1999 το 3% του ΑΕΠ.
Η ειρωνεία είναι ότι η Eurostat χρησιμοποιεί πλέον την μέθοδο της παραλαβής για την καταγραφή των δαπανών στρατιωτικού εξοπλισμού στον προϋπολογισμό, σύμφωνα με οικονομολόγο που γνωρίζει το θέμα.
Αδράνεια
Ομως, η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει να υπάρξει καταγραφή των ανωτέρω δαπανών με την ίδια μέθοδο όλη την περίοδο για να της φύγει η ρετσινιά της χώρας που εξαπάτησε τους άλλους για να μπει στην ΟΝΕ.
Σημειωτέον ότι η Γαλλία, η οποία υιοθέτησε το ευρώ το 1999, είχε μεγαλύτερο έλλειμμα σε σχέση με την Ελλάδα το 1997 όταν κρίθηκε η συμμετοχή της. Η Γαλλία είχε έλλειμμα 3,31% του ΑΕΠ εκείνη τη χρονιά.
Ομως, τα αναθεωρημένα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι ούτε η Ισπανία, ούτε η Πορτογαλία, ούτε το Λουξεμβούργο πληρούσαν το δημοσιονομικό κριτήριο για συμμετοχή στο ευρώ το 1997. Οι ανωτέρω χώρες υιοθέτησαν το ευρώ το 1999, δηλαδή δύο χρόνια πριν την Ελλάδα. Το έλλειμμα της Ισπανίας ήταν 3,37% του ΑΕΠ, της Πορτογαλίας 3,38% και του Λουξεμβούργου 3,66%. Ακόμη πιο εντυπωσιακός είναι ο αστερίσκος που βάζουν στην AMECO δίπλα από το όνομα της Γερμανίας, στο οποίο δεν αναφέρθηκε καθόλου ο κ. Σημίτης στη «Le Monde».
Σύμφωνα λοιπόν με την AMECO, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γερμανίας ανήλθε σε 2,64% του ΑΕΠ το 1997. Ομως, στον υπολογισμό δεν έχουν συμπεριληφθεί τα χρέη που συνδέονται με την ενοποίηση της Ανατ. Γερμανίας και τα περιουσιακά στοιχεία που ανέλαβε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση το 1995 και τα οποία ανέρχονταν σε 116,3 δισ. ευρώ. Σ' αυτά περιλαμβάνεται η περίφημη εταιρεία αποκρατικοποιήσεων Treuhand, η Deutsche Kredit Bank και οι οικιστικές εταιρείες της Ανατ. Γερμανίας.
Δύο μέτρα και δύο σταθμά
Πιθανόν, οι Γερμανοί εξαίρεσαν όλα αυτά γιατί το έλλειμμα μπορεί να ξεπερνούσε το 3% του ΑΕΠ. Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα έπρεπε να είναι μικρότερο από 3% του ΑΕΠ τη χρονιά που εξεταζόταν η αίτηση της υποψήφιας χώρας για συμμετοχή στην ευρωζώνη. Το δημοσιονομικό κριτήριο ήταν ένα από εκείνα που θα έπρεπε να πληροί η υποψήφια χώρα με βάση τη Συνθήκη του Μάαστριχτ.