ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΑΝ στους δανειστές το Δίκαιο των ελληνικών ομολόγων, στο PSI του 21%,καθιστώντας την Ελλάδα νομικά ΑΟΠΛΗ !

(...)
στο PSI του 21% υπήρχε όρος για παραχώρηση του μεγαλύτερου διαπραγματευτικού χαρτιού της Ελλάδας στους τραπεζίτες, δηλαδή τη μετατροπή του δικαίου που ρυθμίζει τα ελληνικά ομόλογα από το ελληνικό στο αγγλικό
(...)




ΣΟΚ:
 Η κυβέρνηση Παπανδρέου ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕ το δίκαιο των ελληνικών ομολόγων στο PSI του 21%

XRIMANEWS.GR

Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις για το PSI+ βρίσκονται σε εξέλιξη με μία επίκαιρη ερώτηση στον Έλληνα ΥΠΟΙΚ για το δίκαιο των ελληνικών ομολόγων να παραμένει αναπάντητη, το XrimaNews.gr αποκαλύπτει πως στο PSI του 21% υπήρχε όρος για παραχώρηση του μεγαλύτερου διαπραγματευτικού χαρτιού της Ελλάδας στους τραπεζίτες, δηλαδή τη μετατροπή του δικαίου που ρυθμίζει τα ελληνικά ομόλογα από το ελληνικό στο αγγλικό. Σύμφωνα με πληροφορίες των New York Times που δημοσιεύτηκαν την 1η Σεπτεμβρίου του 2011, η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε στη μετατροπή του δικαίου των ελληνικών ομολόγων προκειμένου να συμμετάσχει στο PSI του 21%, χωρίς ποτέ να ενημερώσει σχετικά τη Βουλή και τους Έλληνες πολίτες για το ποιο ακριβώς δικαίωμα παραχωρούσε και τί θα μπορούσε να σήμαινε αυτό για την ιστορία της Ελλάδας στην περίπτωση που στα επόμενα χρόνια το πρόγραμμα δεν πετύχαινε και η χώρα αναγκαζόταν να πτωχεύσει.
Η Anna Gelpern, ειδικός στο δίκαιο κρατικών ομολόγων στο πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον επιβεβαίωσε την πληροφορία στους New York Times. Η εφημερίδα στο άρθρο της αναλύει το μοναδικό πλεονέκτημα που έχει η Ελλάδα και εξηγεί ότι με τη συμφωνία για το PSI αποδέχτηκε να το χάσει κάτι που μπορεί να της κοστίσει αν χρειαστεί να προχωρήσει σε επόμενη διαπραγμάτευση στο μέλλον. Καθώς το PSI ακυρώθηκε η Ελλάδα κράτησε το πλεονέκτημα της και εξακολουθεί να αποτελεί διαπραγματευτικό χαρτί για το PSI+.
Το δημοσίευμα αυτό αποτελεί, ωστόσο, μία ένδειξη του ότι η νέα κυβέρνηση θα ακολουθήσει το δρόμο της μυστικότητας και στο PSI+ και χωρίς να ενημερώσει κανέναν θα παραχωρήσει αυτή τη φορά οριστικά το μεγαλύτερο νομικό πλεονέκτημα της Ελλάδας. Η κυβέρνηση έχει στα χέρια της επίκαιρη ερώτηση για το θέμα από τις 7 Νοεμβρίου από τον ανεξάρτητο βουλευτή κύριο Κουρουμπλή αλλά αποφεύγει να απαντήσει.
Το πιθανότερο είναι ότι απλά θα αγνοήσει την ερώτηση ώστε να παραχωρήσει στους δανειστές αυτό που επιθυμούν περισσότερο. Με αυτόν τον τρόπο αν η Ελλάδα εγκαταλειφθεί από τους εταίρους της κάποια στιγμή στα επόμενα χρόνια (ή μήνες), τότε ακόμη και αν επιστρέψει στη δραχμή το χρέος της θα πρέπει να πληρωθεί σε ευρώ ενώ ακόμη και αν πτωχεύσει οι δανειστές θα μπορούν να διεκδικήσουν ελληνική περιουσία.
Η παραχώρηση αυτή είναι δραματική αρκεί να σκεφτεί κανείς το εξής:
 Αν η χώρα γυρίσει στη δραχμή, με το υπάρχον δίκαιο μπορεί να αποπληρώσει το χρέος σε δραχμές. Έστω πως σε μία τέτοια περίπτωση το χρέος της αποτιμηθεί 100 τρις δραχμές (το ποσό χρησιμοποιείται για το παράδειγμα) και έστω πως ο πληθωρισμός, ιδιαίτερα στην αρχή, ανέλθει στην Ελλάδα μεταξύ 10-20% για μερικά χρόνια. Αυτό σημαίνει πως σε βάθος 5-10 ετών η πραγματική αξία του χρέους θα έχει μηδενιστεί ακριβώς εξαιτίας του πληθωρισμού. Αυτό είναι κάτι το οποίο τρέμουν οι δανειστές της χώρας καθώς η Ελλάδα και δε θα πτωχεύσει και θα πληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της αλλά και θα βρεθεί να μην της έχει κοστίσει το χρέος τίποτα με τους δανειστές να έχουν χάσει τα χρήματα τους.
Αντίθετα, αν το δίκαιο είναι το αγγλικό όπως στο PSI+ τότε στην περίπτωση που η χώρα γυρίσει στη δραχμή το χρέος θα πρέπει να πληρωθεί στο ευρώ με τον πληθωρισμό να παραμένει χαμηλός και τη χώρα να τινάζεται στον αέρα.
Επιπλέον, ακόμη και με την Ελλάδα στο ευρώ με βάση το ισχύον δίκαιο η χώρα μπορεί να ψηφίσει νόμο στο Κοινοβούλιο σύμφωνα με τον οποίο αν το 51% των ομολογιούχων συμφωνήσει να δεσμεύεται και το υπόλοιπο 49% να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους. Καθώς ομόλογα ύψους περίπου 120 δις ευρώ κατέχονται από ελληνικές και κυπριακές τράπεζες και φορείς, η Ελλάδα μπορεί να προκαλέσει αναδιάρθρωση σε ομόλογα ύψους 240 δις ευρώ, δηλαδή περίπου στα 2/3 του χρέους.
Αυτό το δικαίωμα η χώρα μπορούσε να το έχει ασκήσει εξ αρχής ακόμη και σε μεγαλύτερο τμήμα του χρέους αλλά η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν το έκανε προκειμένου να στηρίξει το ευρώ και να μην προκαλέσει αναστάτωση στο ευρωπαϊκό και διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα αλλά και για να αποφύγει τις σημαντικές συνέπειες που θα προκαλέσει στη χώρα (αποκλεισμό από τις αγορές κεφαλαίων για χρόνια, μείωση της αξιοπιστίας της κλπ). Ωστόσο, καθώς η χώρα απέχει από τη χρήση ενός τόσο σημαντικού της δικαιώματος θα έπρεπε η βοήθεια να είναι πολύ ουσιαστικότερη και όχι να έχει ως στόχο την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των δανειστών και της Γερμανίας.
Κάτω από τις σημερινές συνθήκες, που η Ελλάδα εκβιάζεται και εμπαίζεται εδώ και μήνες για τη εκταμίευσης της 6ης δόσης (Ελλάδα είναι οι πολίτες και όχι οι πολιτικοί της) θα έπρεπε επιτέλους κάποιος να ενημερώσει τη Βουλή και τους Έλληνες πολίτες ότι είχαν ένα εξαιρετικό διαπραγματευτικό χαρτί απ' την αρχή και υπέφεραν όσα δεινά έχουν υποστεί εδώ και 1,5 χρόνο προκειμένου να σώσουν την Ευρώπη και τους δανειστές τους. Γι' αυτό τους αξίζει άμεσα μία ουσιαστική λύση η οποία προφανώς δεν είναι 10 χρόνια οικονομικού πόνου με παραχώρηση του δικαίου των ελληνικών ομολόγων στους δανειστές τους ώστε να μείνουν νομικά άοπλοι.
Διαδώστε το μήνυμα στους βουλευτές που ψηφίσατε στις τελευταίες εκλογές και ζητήστε τους να καταθέσουν και αυτοί επερωτήσεις στη Βουλή και να ζητήσουν ενημέρωση απ' την κυβέρνηση. Στην περίπτωση που κάποιος βουλευτής χρειαστεί τις ειδικές μελέτες αμερικανικών και αγγλικών πανεπιστημίων για το πλεονέκτημα της Ελλάδας, καθώς τα σχετικά δημοσιεύματα μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο info@xrimanews.gr για να του κοινοποιήσουμε ολόκληρο το σχετικό φάκελλο. Η Ελλάδα χρειάζεται τους βουλευτές και τους πολίτες της περισσότερο από ποτέ. Ενημερωθείτε για το θέμα και ενεργοποιηθείτε πριν να είναι αργά. Ήδη οι διαπραγματεύσεις το PSI+ έχουν ξεκινήσει και η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει τις οριστικές της προτάσεις στα τέλη του Νοεμβρίου.
Μη μένετε θεατής των γεγονότων. Βοηθήστε τη χώρα μας και τους βουλευτές μας να κατανοήσουν τί διακυβεύεται.

XrimaNews.gr
19-11-2011