Cyprus-Economy:Στα 5 έως 8 τρισ. κυβικά πόδια τα κοιτάσματα αερίου στο Οικόπεδο 12 ...


Το συγκεκριμένο πεδίο υδρογονανθράκων εκτιμάται ότι εκτείνεται σε περιοχή που καλύπτει τα 40 τετραγωνικά μίλια
(Φωτογραφία: Ευρωκίνηση )

Ανακοινώσεις Χριστόφια

Στα 5 έως 8 τρισ. κυβικά πόδια τα κοιτάσματα αερίου στο Οικόπεδο 12 της Κύπρου 

Λευκωσία, Κύπρος
Στα 5 με 8 τρισ. κυβικά πόδια (με μέσο όρο τα 7) υπολογίζονται τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στο «Οικόπεδο 12» της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, όπως είπε την Τετάρτη ο Κύπριος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας.
«Η Κύπρος εισέρχεται στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης με προοπτικές ουσιαστικής συμβολής στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ» τόνισε ο πρόεδρος.
Σε γραπτή δήλωση, την οποία ανέγνωσε ενώπιον των δημοσιογράφων στο προεδρικό μέγαρο, ανέφερε ότι η εταιρεία Noble Energy εντόπισε φυσικό αέριο καθαρού πάχους 310 περίπου ποδών. Το βάθος της γεώτρησης έφθασε τα 5.861 μέτρα, σε βάθος νερού 1.689 μέτρα.
Τα αρχικά δεδομένα, διευκρίνισε, που έχουν προκύψει από την ερευνητική γεώτρηση και τους ελέγχους αξιολόγησης που διενεργήθηκαν αποδεικνύουν την ύπαρξη κοιτάσματος φυσικού αερίου, σε όγκο που εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ των πέντε με οκτώ τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών με μέσο όρο τα εφτά τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.
Το συγκεκριμένο πεδίο υδρογονανθράκων, σημείωσε, εκτιμάται ότι εκτείνεται σε περιοχή που καλύπτει τα 40 τετραγωνικά μίλια (103,6 τετραγωνικά χιλιόμετρα).
Με βάση την ακολουθούμενη διαδικασία, ανέφερε ο πρόεδρος Χριστόφιας, θα χρειαστεί να πραγματοποιηθεί ακόμα μια γεώτρηση τελικής αξιολόγησης, πριν την αξιοποίηση του κοιτάσματος.
Υπογράμμισε ακόμα ότι η ανεύρεση φυσικού αερίου «δημιουργεί προοπτικές μεγάλης και μακρόχρονης οικονομικής ανάπτυξης από την οποία θα επωφεληθούν τόσο οι σημερινές όσο και οι επόμενες γενιές».
Πέραν από τις επενδύσεις που συνεπάγεται η σταδιακή ανάπτυξη της αναγκαίας υποδομής για αξιοποίηση του φυσικού αερίου, έχει ήδη εκδηλωθεί, όπως είπε ο κ. Χριστόφιας, ενδιαφέρον από πολλούς ξένους επενδυτές για δραστηριοποίηση στην Κύπρο.
Επισήμανε ακόμα ότι διανοίγονται προοπτικές στο γεωστρατηγικό και πολιτικό πεδίο και πως η ανεύρεση φυσικού αερίου μπορεί και πρέπει να αποτελέσει εργαλείο για προώθηση της ειρήνης και της συνεργασίας στην περιοχή.
Η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, σύμφωνα με τον πρόεδρο Χριστόφια, μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, «λύση που θα τερματίζει την παράνομη κατοχή και τον εποικισμό, θα επανενώνει τη χώρα και το λαό μας και θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του λαού μας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».
Ο Κύπριος πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την άριστη και παραγωγική συνεργασία που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αναπτύξει με την εταιρεία Noble Εnergy International και πρόσθεσε ότι είναι βέβαιος πως η συνεργασία αυτή θα συνεχιστεί και στα επόμενα στάδια.
Οι έρευνες της Noble στο «Οικόπεδο 12» της κυπριακής ΑΟΖ ξεκίνησαν πριν από τρεις μήνες και στις 15 Νοεμβρίου είχε ανακοινωθεί ότι τα κοιτάσματα κυμαίνονται μεταξύ 3 και 9 τρισ. κυβικών ποδιών.
Οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών από διάφορες πηγές συνέκλιναν προς εκτιμήσεις για ένα κοίτασμα ανάλογο ή και μεγαλύτερο του γειτονικού «Λεβιάθαν» (14-20 τρισ. κυβικά πόδια).
Ωστόσο, και αυτή η ποσότητα που ανακοίνωσε σήμερα ο κ. Χριστόφιας θεωρείται ιδιαίτερα υψηλή.
Βάσει του μέσου όρου αποθεμάτων των 7 τρισ. κυβικών ποδών, ή περίπου 200 δισ. κυβικών μέτρων, το κοίτασμα στο «Οικόπεδο 12» της κυπριακής ΑΟΖ μπορεί να ταξινομηθεί (σε αδρές γραμμές) στην 130ή θέση παγκοσμίως, βάσει σχετικής λίστας στην wikipedia.

Η ανακοίνωση της Noble Energy
Η Noble Energy ανακοίνωσε την ανακάλυψη φυσικού αερίου στο Κυπριακό Οικόπεδο 12, στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου.
Στη γεώτρηση Κύπρος Α-1 βρέθηκαν περίπου 310 πόδια (94,5 μέτρα) πολλαπλού στρώματος άμμου, της Μειόκαινου περιόδου, που επιτρέπουν τη μεταφορά υψηλής ποιότητας φυσικού αερίου.
Η γεώτρηση έγινε σε βάθος 19,225 ποδών (5,861 μέτρα) σε θαλάσσιο βάθος 5,540 ποδών (1,689 μέτρα). Τα αποτελέσματα από τη γεώτρηση, τους πετροφυσικούς σχηματισμούς και την αρχική αξιολόγηση δείχνουν υπολογιζόμενες ποσότητες που κυμαίνονται (1) μεταξύ 5 και 8 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών, με στατιστικό μέσο όρο 7 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια.
Το Κυπριακό οικόπεδο 12 καλύπτει περίπου 40 τετραγωνικά μίλια (103,6 τετραγωνικά χιλιόμετρα) και θα πρέπει να διεξαχθεί επιπρόσθετη ερευνητική γεώτρηση πριν αρχίσει η παραγωγή.
«Είμαστε ενθουσιασμένοι που ανακοινώνουμε την ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων φυσικού αερίου στο κυπριακό οικόπεδο 12», δήλωσε ο πρόεδρος και πρώτος εκτελεστικός διευθυντής της εταιρίας Noble Energy, Charles D. Davidson.
Η δήλωση καταγράφεται, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), σε ανακοίνωση της αμερικανικής εταιρείας για τα αποτελέσματα της ερευνητικής γεώτρησης της στην Κύπρο.
Στη δήλωση του ο κ. Davidson αναφέρει ότι «αυτή είναι η πέμπτη στη σειρά ανακάλυψη φυσικού αερίου από τη Noble Energy και τους συνεταίρους μας στην ευρύτερη λεκάνη του Λεβιάθαν, με τα συνολικά ακαθάριστα υπολογιζόμενα αποθέματα των πέντε ανακαλύψεων μας να ξεπερνούν τα 33 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Η τελευταία ανακάλυψη στην Κύπρο τονίζει ακόμη περισσότερο την ποιότητα και παγκόσμια σημασία αυτής της λεκάνης».
Επίσης, πρόσθεσε ότι η Noble Energy προσβλέπει σε στενή συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση για «την ανάπτυξη αυτής της ανακάλυψης με τρόπο που θα μεγιστοποιεί την αξία για όλους τους ενδιαφερόμενους».
Η Noble Energy, αναφέρει η ανακοίνωση της, λειτουργεί τη γεώτρηση κατέχοντας το 70% των μετοχών.
Η Delek Drilling και η Avner Oil Exploration θα έχουν 15% η κάθε μια, υπό την προϋπόθεση ότι θα δοθεί η τελική έγκριση της κυπριακής Κυβέρνησης, προστίθεται.
Τέλος, η εταιρεία Noble αναφέρει πως «το φάσμα των πιθανοτήτων του αποθέματος είναι μεταξύ 75 και 25 εκατοστημόρια».

Ικανοποίηση από τα πολιτικά κόμματα
Θετικά υποδέχθηκαν τα πολιτικά κόμματα την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ερευνητικής γεώτρησης για ύπαρξη σημαντικού κοιτάσματος φυσικού αερίου στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ.
Ο ΔΗΣΥ χαρακτήρισε την εξέλιξη ιδιαίτερα σημαντική και θετική. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Χάρης Γεωργιάδης επεσήμανε ότι «επείγει η χάραξη ολοκληρωμένης ενεργειακής στρατηγικής, η δημιουργία αξιόπιστου θεσμικού πλαισίου και η καθιέρωση διαδικασιών πλήρους διαφάνειας».
Ιδιαίτερη ικανοποίηση εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης, ο οποίος χαρακτήρισε την σημερινή μέρα «ιστορική».
«Η ύπαρξη φυσικού αερίου διανοίγει καινούριους ορίζοντες και ευοίωνες προοπτικές για τον τόπο και το λαό μας».
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ τα οφέλη θα είναι πολλαπλά, στο οικονομικό, στο πολιτικό και στο γεωστρατηγικό επίπεδο, «γεγονός το οποίο φυσιολογικά δημιουργεί συναισθήματα αισιοδοξίας και αυξημένης σιγουριάς και αυτοπεποίθησης για το μέλλον της Κύπρου».
«Ιστορική» χαρακτήρισε την σημερινή μέρα και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Φώτης Φωτίου. Προκαλεί, είπε, αισθήματα αισιοδοξίας στον κυπριακό λαό και οριοθετεί ελπιδοφόρο μέλλον. Πρόκειται, επεσήμανε, για «ένα θέμα μείζονος στρατηγικής σημασίας μακράς πνοής».
Ικανοποίηση για τα αποτελέσματα των ερευνών εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης. Τα αποτελέσματα των ερευνών διανοίγουν ελπιδοφόρες προοπτικές τόσο για το οικονομικό μέλλον της Κύπρου και του λαού της όσο και για την αναβάθμιση της γεωστρατηγικής της θέσης της, ανέφερε και πρόσθεσε ότι η ΕΔΕΚ καλεί την Κυβέρνηση «να κινηθεί με διαφάνεια και συλλογικότητα για χάραξη μιας εθνικής ενεργειακής πολιτικής, με δημιουργία εθνικού φορέα ενέργειας».
Οι Οικολόγοι σε ανακοίνωση τους αναφέρουν ότι τα θετικά μηνύματα για το φυσικό αέριο δίνουν μια νέα δυναμική, «που μας επιτρέπει να βλέπουμε αισιόδοξα το μέλλον και ανοίγει νέες προοπτικές, που πρέπει να διαχειριστούμε με σύνεση».
Επίσης, σημειώνουν ότι δεν πρέπει να εγκαταλειφθούν οι προσπάθειες για προώθηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Αγόρασε στη φήμη, πούλα στην είδηση»
Το κυπριακό χρηματιστήριο σημείωνε νωρίτερα κέρδη 6% περίπου, ενώ συνολικά στις επτά τελευταίες συνεδριάσεις τα κέρδη είχαν ανέλθει στο 32%.
Ωστόσο, μετά τις ανακοινώσεις του κ. Χριστόφια το κυπριακό χρηματιστήριο πέρασε σε αρνητικό έδαφος, επιβεβαιώνοντας τη φράση «αγόρασε στη φήμη και πούλα στην είδηση».
Αφορμή για τις ρευστοποιήσεις είναι και το γεγονός ότι η ποσότητα που ανακαλύφθηκε ήταν μικρότερη σε σχέση με τις εκτιμήσεις που υπήρχαν τις προηγούμενες ημέρες.

Newsroom ΔΟΛ
28-12-2011