Τι μήνυμα στέλνουν;

η απάντηση της Πολιτείας είναι μονόδρομος:
ούτε ένα ευρώ στο ποδόσφαιρο!


Τι μήνυμα στέλνουν;

Του Ι. Κ. Πρετεντέρη

Οσοι (όπως ο γράφων...) είχαν εγκαίρως προεξοφλήσει ότι το σκάνδαλο των στημένων αγώνων θα κουκουλωθεί από τις ίδιες τις ποδοσφαιρικές Αρχές που είχαν αναλάβει τη διαλεύκανσή του θα πρέπει να αισθάνονται δικαιωμένοι. Η ατιμωρησία, η συγκάλυψη και η απαλλαγή των υπόπτων ενορχηστρώθηκαν και εκτελέστηκαν από εκείνους που έχουν αναλάβει να διοικούν το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Την ταφόπλακα στην υπόθεση έβαλε η χθεσινή κατάργηση των ποδοσφαιρικών εισαγγελέων που ζητήθηκε από τη Σούπερ Λίγκα και εφαρμόστηκε από την ΕΠΟ - μάλλον επειδή οι άνθρωποι είχαν πάρει σοβαρά τη δουλειά τους...
Τώρα οι διωκόμενοι δικαιώνονται - από τα συνεταιράκια τους.
Και δεν εννοώ μόνο τον ανεκδιήγητο Καλόπουλο που επανήλθε στη διαιτησία, αν και διώκεται ποινικά για δωροδοκία και δωροληψία. Ούτε τον διαβόητο Μποροβήλο και τους άλλους παράγοντες που αθώωσαν με τις γνωστές μεθοδεύσεις τους εαυτούς τους και τις ομάδες τους, παρότι παραμένουν υπόλογοι στην ποινική Δικαιοσύνη για βαρύτατα αδικήματα.
Εννοώ το προφανές:
ότι η ελληνική Πολιτεία εμφανίζεται να εκχωρεί επισήμως και ανερυθρίαστα τη διοίκηση ενός σημαντικού κοινωνικού τομέα σε μια δράκα υποδίκων και στους προστάτες τους. Και ότι τα συντεταγμένα όργανα της Πολιτείας - η κυβέρνηση, η Βουλή, η τακτική Δικαιοσύνη - έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά απέναντι στον Πιλάβιο, στον Παπουτσάκη και στην αποτρόπαιη παρέα τους.
Λυπάμαι, αλλά το ζήτημα δεν είναι ποδοσφαιρικό, ούτε αθλητικό. Είναι βαθύτατα κοινωνικό και πολιτικό.
Ενδεχομένως να είχε μικρότερη σημασία, αν δεν εγγραφόταν σε μια εκρηκτική κοινωνική συγκυρία. Αλλά, όταν η Πολιτεία απαιτεί από τους πολίτες σεβασμό στις αποφάσεις της για σκληρές θυσίες, γιατί επιτρέπει στην ΕΠΟ και στους ποδοσφαιρικούς παράγοντες να τη γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια; Πώς η Πολιτεία αυτή θα κοιτάξει στα μάτια την ελληνική κοινωνία όταν ανέχεται να επιβιώνουν τέτοια θερμοκήπια ανομίας και ατιμωρησίας;
Στην Τουρκία και για ένα αντίστοιχο σκάνδαλο οι ποινές ήταν παραδειγματικές. Προφυλακίστηκαν όχι μόνο παράγοντες των εμπλεκόμενων ομάδων, αλλά και ο αντιπρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας.
Διότι εκεί τουλάχιστον αντιλήφθηκαν ότι (πέρα από την ουσία) ενδιαφέρει το παράδειγμα, ο συμβολισμός. Το μήνυμα ότι «κανένας δεν είναι πάνω από τον νόμο». Στην Ελλάδα, αντιθέτως, ο ανακριτής άφησε ελεύθερο τον Ψωμιάδη, ενώ η ΕΠΟ αθώωσε τους πάντες και κατήργησε τους ποδοσφαιρικούς εισαγγελείς. Τι μήνυμα στέλνουν;
Γι' αυτό και η απάντηση της Πολιτείας είναι μονόδρομος: ούτε ένα ευρώ στο ποδόσφαιρο! Ούτε από το κράτος, ούτε από τον ΟΠΑΠ, ούτε από κανέναν άλλο. Κατ' αρχάς, δεν μας περισσεύουν. Και ύστερα, αν θέλουν να μας κοροϊδεύουν, τουλάχιστον να μη μας κοροϊδεύουν με τη δική μας τσέπη.
 
''NEA''
2-12-2011