CHINA: Ασφυκτική ''ανάπτυξη'' ...










«Στο Πεκίνο μοιάζει σαν να ήρθε το τέλος του κόσμου!»

Οργισμένοι οι Κινέζοι από την επιμονή της κυβέρνησης να αγνοεί τη ρύπανση 

Στο αεροδρόμιο του Πεκίνου έχουν ακυρωθεί τις τελευταίες τρεις ημέρες εκατοντάδες πτήσεις. Οι αυτοκινητόδρομοι που συνδέουν την πρωτεύουσα με τον κινεζικό Βορρά άλλες φορές κλείνουν και άλλες υπολειτουργούν, με τις ουρές των αυτοκινήτων να φτάνουν λόγω της κακής ορατότητας και τα 50 χιλιόμετρα. Στους δρόμους του Πεκίνου οι αυτοκινητιστές αναγκάζονται να ανάβουν μέρα-μεσημέρι τα φώτα ομίχλης. «Μοιάζει με το τέλος του κόσμου», σχολίαζε ένας χρήστης στο Ιντερνετ. Στα νοσοκομεία οι εισαγωγές λόγω αναπνευστικών προβλημάτων έχουν πολλαπλασιαστεί. Μόνο την Κυριακή το μεγαλύτερο ηλεκτρονικό κατάστημα της Κίνας, Taobao.com, πούλησε 30.000 μάσκες με φίλτρο αέρα. Αλλά η αρμόδια κυβερνητική υπηρεσία επιμένει πως η ατμόσφαιρα στο Πεκίνο είναι «ελαφρά μολυσμένη». «Καμιά φορά υποψιάζομαι ότι αυτό που αναπνέουμε δεν είναι αέρας, αλλά πολιτική», σχολίασε ένας άλλος κινέζος χρήστης. Και ένας τρίτος: «Μήπως η σοβαρή ρύπανση βρίσκεται στον εγκέφαλο του κυβερνητικού εκπροσώπου;».
Αγανακτισμένοι με την επιμονή του κράτους να αμφισβητεί αυτό που όλοι βλέπουν με τα μάτια τους και νιώθουν κάθε φορά που παίρνουν ανάσα, εκατομμύρια Κινέζοι διοχετεύουν την οργή και την ανησυχία τους σε υπηρεσίες μικρομπλόγκινγκ. Σχεδόν 4,5 εκατομμύρια σχόλια με θέμα την ατμοσφαιρική ρύπανση είχαν αναρτηθεί στη Sina weibo έως χθες το μεσημέρι και συνολικά 68 εκατομμύρια σχόλια είχαν γίνει σε δημοσιεύσεις με το ίδιο θέμα στην ανταγωνίστρια Tencent weibo. «Ο δήμος υποστηρίζει ότι αντιμετωπίζουμε "μέτρια ρύπανση". Είναι σαν να σε μαχαιρώνουν στο στήθος χωρίς να τρυπήσει το μαχαίρι την καρδιά και να το περιγράφεις ως "μικρό τραύμα"», σχολίαζε ένας μπλόγκερ.
Πίσω από την κατάσταση αυτή βρίσκεται αφενός η νηνεμία που επικρατεί, αφετέρου τα καυσαέρια και οι εκπομπές των μονάδων παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα που περικυκλώνουν το Πεκίνο. Οι Αρχές επιμένουν ότι η ποιότητα της ατμόσφαιρας στην πρωτεύουσα συνεχώς βελτιώνεται. Τα τελευταία δύο χρόνια τη χαρακτήρισαν «καλή» ή «άριστη» στο 80% των ημερών. Διότι επιλέγουν να μετρούν μόνο τα μεγαλύτερα αερομεταφερόμενα σωματίδια και όχι τα μικρότερα, που θεωρούνται και πιο επικίνδυνα για την υγεία. Η αμερικανική πρεσβεία στο Πεκίνο, που έχει στην ταράτσα της αυτόνομο σύστημα μέτρησης και δημοσιεύει αυτόματα τα αποτελέσματα στο Ιντερνετ, κατέγραψε από τον Ιανουάριο του 2010 έως τον Οκτώβριο μόνον 13 ημέρες με «καλή» ποιότητα αέρα - όλες τις υπόλοιπες, όπως και τις τελευταίες, η ατμόσφαιρα ήταν από «ανθυγιεινή» έως «επικίνδυνη». Μπροστά στις αντιδράσεις οι Αρχές δέχθηκαν να αναθεωρήσουν το δικό τους σύστημα μέτρησης. Οπως είπαν, όμως, θα χρειαστούν ακόμη... πέντε χρόνια για να το κάνουν. Γιατί να βιάζονται; αναρωτιούνται κινέζοι μπλόγκερ. Αφού τα γραφεία των υψηλά ισταμένων είναι όλα εξοπλισμένα με συσκευές καθαρισμού του αέρα.
 
Επιμέλεια: Κίττυ Ξενάκη
''NEA''
7-12-2011