H μαστίχα της Ζυρίχης...
H μαστίχα της Ζυρίχης...
ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
«Δεν μπορούσα να πετάξω κάτω ούτε τη μαστίχα μου». Ο Τάσος, που είναι εδώ και μερικές εβδομάδες κάτοικος Ζυρίχης, με κοίταξε με συγκατάβαση όταν στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι τον ρώτησα κάτι που τα τελευταία χρόνια πάντα με ενδιαφέρει: τι κάνουν οι ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες για την ανακύκλωση.
Χαμογέλασε, άφησε κάτω το πιρούνι και άρχισε να μου διηγείται τις... περιπέτειές του με την «ελβετική ανακύκλωση». Οι Ελβετοί λοιπόν έχουν, όπως και εμείς, κάτω από τις πολυκατοικίες τους μεγάλους κάδους σκουπιδιών. Μόνο που αυτοί αστράφτουν. Τόσο που, όταν πριν από μερικές ημέρες ο Τάσος θέλησε να πετάξει τη μαστίχα του σε έναν από αυτούς, ντράπηκε και δεν το έκανε. Γιατί ανοίγοντας τον κάδο είδε μέσα μόνο κλειστές σακούλες. Ούτε πεταμένα αποφάγια, ούτε μπουκάλια σπασμένα, ούτε ζουμιά, ούτε αποτσίγαρα.
Οι κάτοικοι της Ζυρίχης αγοράζουν μια ειδική σακούλα, που κοστίζει 1,7 ελβετικά φράγκα και χωρά 35 λίτρα σκουπιδιών. Αυτή η σακούλα τοποθετείται κάτω από κάθε νεροχύτη, που είναι αντίστοιχα διαμορφωμένος. Οταν τη γεμίσουν, τη δένουν και την τοποθετούν στον κάδο της πολυκατοικίας τους.
Μετά έρχεται η ανακύκλωση γυαλιού, η ανακύκλωση χαρτιού και η ανακύκλωση χαρτονιού. Το χαρτί το τυλίγει ο καθένας με ένα σκοινί και το αφήνει στην είσοδο της πολυκατοικίας του, απ' όπου περνά το απορριμματοφόρο κάθε δύο εβδομάδες για να τα μαζέψει. Προσέξτε όμως: το αφήνει την ημέρα που είναι να περάσει, όχι όποτε του καπνίσει. Για το χαρτόνι η αποκομιδή γίνεται κάθε μήνα, όσο για τις κονσέρβες και το γυαλί, αυτά ανακυκλώνονται σε ειδικούς κάδους (υπάρχουν τρία είδη: πράσινο, καφέ και άσπρο γυαλί), που υπάρχουν σχεδόν σε κάθε τετράγωνο.
Για τα επιπλέον σκουπίδια, όπως έπιπλα, κλαδιά ή οτιδήποτε άλλο μεγάλου όγκου, υπάρχει η «αυλή της ανακύκλωσης» και όπου ο καθένας έχει τους περιορισμούς του. Δηλαδή μπορεί να ανακυκλώσει ετησίως μέχρι κάποιο συγκεκριμένο βάρος του κάθε είδους! «Μπες στην ιστοσελίδα της Ζυρίχης για να δεις πώς μπορείς να κάνεις το δικό σου ημερολόγιο ανακύκλωσης. Γιατί για κάθε περιοχή ισχύουν άλλες ημερομηνίες αποκομιδής», μου πέταξε ο Τάσος. Οταν το επιχείρησα και μπήκα στο www.stadt-zuerich.ch (Recycling), με έπιασε... κατάθλιψη, σκεπτόμενος την Ελλάδα.
Η απελπισία μου μεγάλωσε ακόμη περισσότερο, όταν γυρνώντας στο σπίτι βρήκα μπροστά από τον κάδο της πολυκατοικίας μου ένα βουνό από σκουπίδια και μια εικόνα ενδεικτική για την κουλτούρα περί αποκομιδής, που δυστυχώς δε διαθέτουμε. Μέσα στον μπλε κάδο ανακύκλωσης υπήρχαν όλων των ειδών τα σκουπίδια και έξω από τον κάδο βουνό οι στοίβες με τα χαρτόνια από τα τρία μπαρ του τετραγώνου.
Ετσι τους βόλεψε, έτσι τα πέταξαν...
28 Δεκεμβρίου 2011