ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ !


Ενεργειακή γέφυρα δύο ηπείρων!

ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΚΥΠΡΟΥ ΜΕ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ

Ενεργειακή γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Ασίας φιλοδοξεί να καταστήσει την Κύπρο το έργο “EuroAsia Interconnector”, που στοχεύει στη διασύνδεση της Κύπρου με το Ισραήλ και την Ελλάδα μέσω υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου και κατ’ επέκταση στη σύνδεση του νησιού με το πανευρωπαϊκό ηλεκτρικό δίκτυο.
Το έργο έχει προϋπολογισμό 1,5 δις ευρώ και δυνατότητα μεταφοράς ενέργειας συνολικής ισχύος 2.000 MW, ενώ τα συμβαλλόμενα μέρη είναι η ΔΕΗ-Quantum Energy από την Κύπρο, η ΔΕΗ από την Ελλάδα και θεσμικοί φορείς από το Ισραήλ.


Ο Πρόεδρος της ΔΕΗ-Quantum Energy Νάσος Κτωρίδης παρουσιάζοντας σήμερα το έργο, σε ξενοδοχείο στη Λευκωσία, ανέφερε ότι μέσω της καλωδιακής σύνδεσης του “EuroAsia Interconnector”, η Κύπρος θα πάψει ενεργειακά να είναι νησί και θα ενωθεί με την Ευρώπη και την Ασία, μέσω του πρώτου αυτού εγχειρήματος ενεργειακής σύνδεσης μεταξύ των δύο ηπείρων. Πρόσθεσε ακόμη ότι το έργο είναι «εθνικά βαρυσήμαντο», καθώς αναβαθμίζει τον ρόλο της Κύπρου στην περιοχή.
Όπως ανέφερε, ο χρόνος αποπεράτωσης του έργου υπολογίζεται σε 36 μήνες από την ημέρα έναρξης των εργασιών, οι οποίες θα γίνονται παράλληλα και στα τρία τμήματα της σύνδεσης μεταξύ Ισραήλ-Κύπρου, Κύπρου-Κρήτης και Κρήτης-Πελοποννήσου. Σύμφωνα με τον κ. Κτωρίδη, κατά το 2012 αναμένεται να ολοκληρωθούν οι μελέτες του έργου και να παρουσιαστεί στις κυβερνήσεις Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.
Επίσης, είπε ότι η αναμενόμενη απόδοση του έργου ανέρχεται σε 17,5 δις ευρώ κατά τη διάρκεια ζωής του καλωδίου, πρόσθεσε όμως ότι ο υπολογισμός των εισοδημάτων είναι τρεις φορές πιο συντηρητικός σε σχέση με άλλα αντίστοιχα παράδειγμα στη βόρεια Ευρώπη. Η απόσβεση του έργου, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΔΕΗ-Quantum Energy θα γίνει σε 1500 μέρες από την ημέρα λειτουργίας του, ενώ τη χρηματοδότηση του έργου θα την αναλάβει η ΔΕΗ-Quantum Energy.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ο κ. Κτωρίδης είπε ότι το έργο αφορά την κατασκευή του μεγαλύτερου ηλεκτρικού καλωδίου που έχει κατασκευαστεί ποτέ. Ανέφερε ότι το μήκος του καλωδίου μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ θα είναι 155 ναυτικά μίλια, μεταξύ Κύπρου και Κρήτης 320 ναυτικά μίλια και μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου 65 ναυτικά μίλια. Πρόσθεσε εξάλλου ότι το μέγιστο βάθος πόντισης του καλωδίου είναι τα 2.000 μέτρα, ενώ το καλώδιο, βάρους 60 κιλών ανά μέτρο, θα θαφτεί σε βάθος ενός μέτρου κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας.
«Είναι το πλέον μεγαλεπήβολο έργο που έγινε μέχρι στιγμής στον κόσμο, τόσο σε ό,τι αφορά το μήκος του καλωδίου, όσο και το βάθος που αυτό θα ποντιστεί», είπε ο κ. Κτωρίδης.
Αναφερόμενος στα ενεργειακά δεδομένα των χωρών της περιοχής, ο κ. Κτωρίδης είπε ότι η Κύπρος στηρίζεται αποκλειστικά στην ηλεκτρική ενέργεια που παράγει η ίδια, από φυσικού πόρους που εισάγει. Πρόσθεσε ότι η μέγιστη ισχύς των 1200 MW καλύπτει οριακά τις ανάγκες του νησιού, ενώ συμπλήρωσε ότι η πιθανότητα εξαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι απομακρυσμένη.
Εξάλλου, αναφερόμενος στην Ελλάδα, είπε ότι η χώρα είναι ελλειμματική σε ενέργεια κατά 1000 MW το χρόνο και αναγκάζεται να εισάγει επιπρόσθετη ηλεκτρική ενέργεια. Για το Ισραήλ, ο κ. Κτωρίδης είπε ότι μέχρι τώρα αναγκάζεται να εισάγει την πρώτη ύλη για τις ενεργειακές του ανάγκες, συμπλήρωσε όμως ότι αναμένεται να αξιοποιήσει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου πολύ πιο σύντομα από την Κύπρο και ως εκ τούτου θα χρειαστεί αποτελεσματικούς και παραγωγικούς τρόπους εξαγωγής της πλεονάζουσας ενέργειας.
Παρών κατά την παρουσίαση ήταν επίσης το μέλος του ΔΣ της ΔΕΗ-Quantum Energy Γιώργος Κίλλας, ο οποίος ανέφερε ότι το έργο θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Κύπρου.
Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά το πέρας της παρουσίασης, ο κ. Κτωρίδης είπε ότι η μεταφορά ενέργειας μέσω του καλωδίου αναμένεται να ξεκινήσει από το Ισραήλ, το οποίο επιδιώκει την εξαγωγή ενέργειας που θα παράγει από το φυσικό αέριο.
Συμπλήρωσε όμως ότι και η Κύπρος θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει το καλώδιο για εξαγωγή ενέργειας προς την Ευρώπη, όταν θα έχει τη δυνατότητα αυτή. Είπε ακόμη ότι με βάσει τις διεθνείς τιμές, η Κύπρος θα μπορεί να εισάγει φθηνότερη ενέργεια, αν και ανέφερε αργότερα ότι η σύγκριση θα πρέπει να γίνει με την μελλοντική τιμή της παραγόμενης από το κυπριακό φυσικό αέριο ενέργειας.
Εξάλλου, ανέφερε ότι για να πετύχει το εγχείρημα του “EuroAsia Interconnector”, θα πρέπει να τύχει της στήριξης όλων των φορέων, ενώ πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει να εκληφθεί ότι λειτουργεί ανταγωνιστικά στην ΑΗΚ, άλλα ότι συμπληρώνει τις υφιστάμενες δομές.
Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Κτωρίδης ανέφερε ότι το έργο δεν ανατρέπει τους σχεδιασμούς για δημιουργία τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο με στόχο την εξαγωγή του, καθώς το καλώδιο στοχεύει στη μεταφορά της παραγόμενης ενέργειας από την πρώτη ύλη.
Είπε επίσης ότι πιθανός αγοραστής της ενέργειας που θα μεταφέρεται από το καλώδιο είναι όλη η Ευρώπη, καθώς η ενεργειακή ζήτηση είναι αυξημένη. Ως παράδειγμα, έφερε την απόφαση της Γερμανίας να σταματήσει την παραγωγή ενέργειας από τους πυρηνικούς της αντιδραστήρες ως το 2020, μετά το ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια 20.000 MW. Πρόσθεσε επίσης ότι ίσως χρειαστεί μελλοντικά η κατασκευή και δεύτερου ή ακόμη και τρίτου καλωδίου για τη μεταφορά ενέργειας προς την Ευρώπη.

Πηγή: