Διπλωματική νίκη για την Αμμόχωστο





Διπλωματική νίκη για την Αμμόχωστο

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ

Η ΟΛΗ προσπάθεια υποστηρίχθηκε από όλους τους Κύπριους ευρωβουλευτές, πολλούς ξένους συναδέλφους τους και από τις Δημοτικές Αρχές της Αμμοχώστου.

Να συντονιστεί η Ε.Ε. για να συμμορφωθεί η Άγκυρα
Γραπτή δήλωση της Ευρωβουλής καλεί την Τουρκία να επιστρέψει την πόλη στους νόμιμους κατοίκους της

Η Κύπρος κατήγαγε ακόμη μια διπλωματική νίκη εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με διεθνείς διαστάσεις. Χθες ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση των 378 υπογραφών για την έγκριση γραπτής δήλωσης, στην οποία η Τουρκία καλείται να επιστρέψει την πόλη της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της. Η γραπτή δήλωση συγκέντρωσε 385 υπογραφές. Θα μπορούσε να συγκεντρώσει περισσότερες, όμως, με βάση τους κανονισμούς, τερματίζεται η συλλογή υπογραφών στην ημέρα εκείνη της έκτακτης ή τακτικής ολομέλειας κατά την οποία συγκεντρώνονται οι 378 υπογραφές.

Η Κίνηση Προσφύγων Αμμοχώστου
Η αίτηση για τη συλλογή των υπογραφών υποβλήθηκε από την Κίνηση Προσφύγων Αμμοχώστου με πρωτοβουλία του συνόλου των Κύπριων ευρωβουλευτών. Η πρωτοβουλία είχε τη στήριξη των Ελλαδιτών και μεγάλου αριθμού ξένων ευρωβουλευτών, καθώς και του Δήμου Αμμοχώστου. Η γραπτή δήλωση για την Αμμόχωστο συνιστά άλλο ένα διπλωματικό όπλο στη φαρέτρα της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη διεκδίκηση της επιστροφής της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, ανεξαρτήτως λύσης ή όχι του Κυπριακού, όπως προβλέπουν οι Δεύτερες Συμφωνίες Κορυφής Κυπριανού - Ντενκτάς και τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η γραπτή δήλωση θα σταλεί προς όλους τους θεσμούς της ΕΕ, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στα κράτη μέλη, στην τουρκική κυβέρνηση, καθώς και στα Ην. Έθνη.

Οι τρεις άξονες
Το ψήφισμα αναφέρει στο περιεχόμενό του τα ακόλουθα:
1) Καλεί την τουρκική κυβέρνηση να ενεργήσει σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Σ. Α. των Ην. Εθνών (550 και 789) και τις συστάσεις της έκθεσης της Επιτροπής Αναφορών του 2008 και να επιστρέψει το αποκλεισμένο τμήμα της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους του, οι οποίοι θα πρέπει να επανεγκατασταθούν υπό συνθήκες ασφάλειας και ειρήνης.
2) Καλεί τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. να συντονίσουν τις προσπάθειές τους με το Κοινοβούλιο, για να προαγάγουν τη συνεργασία της τουρκικής πλευράς.
3) Αναθέτει στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να διαβιβάσει την παρούσα δήλωση, συνοδευόμενη από τα ονόματα των υπογραφόντων (Αρτούρ Ζασάτα (ΕΛΚ), Λίντια Γκέριγκερ (Σοσιαλιστές), Γουίλι Μάγερ (Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά), Μιχάλης Τρεμόπουλος (Πράσινοι), Σεσίλια Γουίκστρομ (Φιλελεύθεροι)) και στην Επιτροπή, στο Συμβούλιο, στις κυβερνήσεις των κρατών μελών, στον Γ.Γ. του ΟΗΕ και στην κυβέρνηση της Τουρκίας.

Διπλωματικό όπλο που δεν μπορεί να μπει στο ράφι
ΜΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της η ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ Ελένη Θεοχάρους τονίζει ότι αυτή η διπλωματική νίκη είναι αποτέλεσμα συλλογικής εργασίας. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή της η κ. Θεοχάρους αναφέρει τα εξής: «Η επιτυχία αυτή είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας (αναφέρεται στο σύνολο των Κυπρίων ευρωβουλευτών, στην Κίνηση Προσφύγων Αμμοχώστου, στις Δημοτικές Αρχές κλπ), που στόχο είχε την εξυπηρέτηση της πατρίδας και όχι της οποιασδήποτε μικροκομματικής και μικροπολιτικής σκοπιμότητας». Και προσθέτει η γραπτή δήλωση: «Το ψήφισμα θα σταλεί σε όλους τους θεσμούς της ΕΕ. Εκτιμούμε ότι ειδικώς στην παρούσα φάση, κατά την οποία το Κυπριακό βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, μια τέτοια γραπτή δήλωση δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να μπει στο ράφι και να εξουδετερωθεί».  


3-2-2012