Επωφελής η συνεργασία Κύπρου - Ισραήλ




Επωφελής η συνεργασία Κύπρου - Ισραήλ

Η επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού του Ισραήλ στη Λευκωσία είναι σημαντική και θα αλλάξει τις ισορροπίες στην περιοχή, εάν η κυπριακή κυβέρνηση συνεχίσει την πορεία στενής συνεργασίας με τους Ισραηλινούς, που «αποδεικνύεται ευεργετική για την Κύπρο», σύμφωνα με αναλυτές στην Ουάσιγκτον. Στη διάρκεια ημερίδας στην αμερικανική πρωτεύουσα ακούστηκαν σοβαρές αναλύσεις για την Τουρκία και τις σχέσεις της με το Ισραήλ, και το συμπέρασμα ήταν ότι η Αγκυρα «πυροβόλησε το πόδι της», αποφασίζοντας να σταθεί απέναντι από το Ισραήλ.
Για τη σημερινή Τουρκία, που κυριαρχείται από τον φανατικό Ερντογάν, τονίστηκε ότι έχει θέσει υπό έλεγχο τους στρατιωτικούς, αλλά εδραίωσε ένα ισλαμικό και αυταρχικό καθεστώς, μολύνοντας την τουρκική νεολαία. Αναπτύχθηκε η άποψη ότι «η αντιπολίτευση δεν είναι φιλελεύθερη, αλλά εθνικιστική» και ότι «η κοινή γνώμη είναι αντιαμερικανική όσο ποτέ άλλοτε». Η διαπίστωση προκαλεί έντονα ερωτηματικά στο εβραϊκό στοιχείο, για την επιμονή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να διατηρεί και σήμε­ρα στενές σχέσεις με τους Τούρκους. Βέβαια, για πρώτη φορά οι Αμερικανοί διπλωμάτες είναι διχασμένοι στο θέμα αυτό, με τους περισσότερους να γέρνουν προς το Ισραήλ και υπέρ της θέσης ότι η Αγκυρα πρέπει να λάβει ισχυρό μήνυμα για την αντιισραηλινή συμπεριφορά της.
Οποιος επιχειρούσε να διαβάσει πίσω από τις γραμμές αντιλαμβανόταν ότι η σχέση του Ισραήλ με τους Κούρ­δους είναι στενότατη. Ενας εκ των παρευρισκομένων είπε ότι η ισραηλινή παρουσία στο ιρακινό Κουρδιστάν είναι έντονη και ουδείς την κρύβει. Προκάλεσε εντύ­πωση η τοποθέτηση ότι η αμερικανική γραφειοκρατία βρίσκεται «πολύ μακριά από την πραγματικότητα». Αποδείχθηκε με στοιχεία «η απόκλιση των τουρκικών και των αμερικανικών συμφερόντων» στα θέματα της Μέσης Ανατολής, του Ισραήλ, του Ιράκ, του Ιράν, της Ρωσίας, αλλά και για το Κουρδικό.
Ακούστηκε επίσης ότι οι Ισραηλινοί διπλωμάτες βρίσκονται αντιμέτωποι με τους Τούρκους, ακόμα και στο Κυπριακό. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ενδιαφέρεται να επεκτείνει τη συνεργασία με τη Λευκωσία, ώστε να καλύψει και τον στρατιωτικό τομέα. Η ισραηλινή επιθυμία χρησιμοποίησης της αεροπορικής βάσης της Πάφου είναι ένα τεστ για τον κ. Χριστόφια, είναι μία μεγάλη πρόκληση, αλλά και μεγάλη ευκαιρία.
 
11-2-2012
ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
''ΕΘΝΟΣ''