Cyprus-Israel: Υπογραφή συμφωνίας SAR



Υπογραφή συμφωνίας SAR Κύπρου-Ισραήλ - Όλες οι λεπτομέρειες 

 Στρατηγικής σημασίας επιτυχία της κυπριακή διπλωματίας είναι η επίτευξη της συμφωνίας μεταξύ της Κύπρου και του Ισραήλ για την οριοθέτηση των περιοχών Έρευνας και Διάσωσης στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ των δύο κρατών.
Tο τελικό κείμενο της συμφωνίας μονογράφηκε μετά την ολοκλήρωση των σχετικών συνομιλιών μεταξύ του διπλωμάτη του κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών Τάσου Τζιονή και του Γενικού Διευθυντή Λιμένων και Ναυτιλίας του Ισραήλ Γικά Νιόρ.
Το κείμενο της συμφωνίας αναμένεται να υπογραφεί κατά την προγραμματισμένη επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπεντζιαμιν Νετανιάχου στην Κύπρο την πρώτη που Ισραηλινός πρωθυπουργός πραγματοποιεί εντός του μήνα. Πρόκειται για το επιστέγασμα της στρατηγικής συνεργασίας των δύο κρατών για την θωράκιση των ενεργειακών επενδύσεων κοινού ενδιαφέροντος που πραγματοποιούνται στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου.
Ουσιαστικά πρόκειται για το πρώτο βήμα μίας στενότατης όπως διαμορφώνεται συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της ασφάλειας και κατά επέκταση της άμυνας με κεντρικό άξονα την διαφύλαξη των ενεργειακών πόρων των δύο χωρών στην Αν Μεσόγειο.
Η συμφωνία αυτή αποτελεί ένα ακόμα ράπισμα στην Τουρκία και στο ψευδοκράτος δεδομένου ότι η τουρκική διπλωματία προσπαθεί με κάθε μέσο ακόμα και με την αποστολή ναυτικών δυνάμεων στην περιοχή να αμφισβητήσει τη δυνατότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να παρέχει υπηρεσίες SAR σε όλη την περιοχή ευθύνη της στο FIR Λευκωσίας.
Από την πλευρά της η κυπριακή Δημοκρατία προχωρά στην αναβάθμιση του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ), έχοντας προγραμματίσει για την επόμενη τριετία την υλοποίηση των ακολούθων προγραμμάτων:

• Την προμήθεια συστήματος θερμικών καμερών έρευνας, μεγάλης εμβέλειας οι οποίες θα τοποθετηθούν στους παράκτιους σταθμούς ραντάρ της Εθνικής Φρουράς. Οι θερμικές κάμερες θα στέλνουν εικόνα στο ΚΣΕΔ, το οποίο θα μπορεί να επιτηρεί τις θαλάσσιες περιοχές κοντά στη στεριά για πιθανά περιστατικά έκτακτης ανάγκης, χωρίς να αποστέλλει σωστικά μέσα, σε πρώτη φάση.
• Ενοικίαση ειδικού σκάφους SAR ανοικτής θαλάσσης για πλήρη και αποτελεσματική κάλυψη των υποχρεώσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας σε όλο το FIR Λευκωσίας.
• Εγκατάσταση σε όλα τα μέσα Έρευνας και Διάσωσης, ελικόπτερα και πλοία, συσκευών εκπομπής θέσης (GPS).
• Αναβάθμιση των δυνατοτήτων μέσων και προσωπικού των υπηρεσιών που συμμετέχουν στο σύστημα Έρευνας και Διάσωσης (ειδικός εξοπλισμός διάσωσης κτλ).
• Εγκατάσταση δορυφορικού επίγειου σταθμού και δημιουργία Κέντρου Ελέγχου Αποστολών (MCC) προκειμένου να κατοχυρωθεί η Κυπριακή Δημοκρατία ως κόμβος παροχής υπηρεσιών SAR στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Ο εξοπλισμός για τον επίγειο σταθμό χρηματοδοτείται κατά 100% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Διαστήματος.
• Προμήθεια εξειδικευμένων μέσων Έρευνας και Διάσωσης για το περιβάλλον των αλυκών πλησίον του αεροδρομίου Λάρνακας, όπως πλωτοί διάδρομοι, ελαστικές λέμβοι κτλ.
• Εξασφάλιση κτηρίου κοντά στο αεροδρόμιο Λάρνακας για εγκατάσταση ομάδων διάσωσης για αντιμετώπιση περιστατικών στις αλυκές γύρω από το αεροδρόμιο Λάρνακας, καθώς και στις πλατφόρμες. Οι ομάδες διάσωσης (πιθανώς της ΕΜΑΚ) θα βρίσκονται σε ετοιμότητα για άμεση επιβίβαση στα ελικόπτερα της Αστυνομίας που εδρεύουν στο αεροδρόμιο Λάρνακας.
• Αναβάθμιση της συνεργασίας με τα ΚΣΕΔ των γειτονικών χωρών και διεξαγωγή διεθνούς συνεδρίου για θέματα έρευνας και διάσωσης το Μάρτιο του 2012.
• Διεξαγωγή διεθνούς άσκησης SAR με τη συμμετοχή γειτονικών χωρών τον Οκτώβριο του 2012.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειωθούν οι ασκήσεις έρευνας και διάσωσης της κυπριακής Δημοκρατίας με την Βρετανία, την Γαλλία και την Ελλάδα που ενισχύουν την θέση της Λευκωσίας απέναντι στις θέσεις της Άγκυρας ότι η Κύπρος δεν έχει το δικαίωμα για την εποπτεία και την πραγματοποίηση επιχειρήσεων αυτού του είδους σε ολόκληρο το FIR Λευκωσίας.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
2-2-2012