Günter Verheugen:"Man kann ein Volk nicht behandeln, als bestünde es aus Kriminellen"


(...)
Statt für Wachstumsprogramme zu sorgen, agierten die Finanzminister der Euro-Zone mit ihrer Fixierung auf Haushaltsfragen wie eine Feuerwehr, die sich „in der Rolle eines Brandbeschleunigers ... Die Folgen seien heute schon absehbar
(...)


Ο Γκούντερ Φερχόιγκεν εκφράζει την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα παραμείνει εντός Ευρωζώνης.

Γκούντερ Φερχόιγκεν:
«Να σταματήσουμε να τιμωρούμε την Ελλάδα»

Συνέντευξη στη Ραδιοφωνία Ν.Δ. Γερμανίας (SWR), του πρώην αντιπροέδρου της Ε.Ε.

«Σε κάθε περίπτωση το ελπίζω. Το ένστικτό μου μού λέει ότι δεν επιτρέπεται να αντιμετωπίζουμε έναν λαό λες και αποτελείται από εγκληματίες. Το θέμα δεν είναι να τιμωρήσουμε την Ελλάδα, αλλά να τη βοηθήσουμε να βγει από την κρίση. Στο σημείο αυτό πρέπει να πούμε ότι από την αρχή είχαν γίνει πολύ σοβαρά λάθη. Οι στόχοι που είχαν τεθεί το 2010 δεν ήταν ρεαλιστικοί. Ούτε οι στόχοι για το 2015, ούτε για το 2020 είναι ρεαλιστικοί. Γνωρίζουμε εξ ιδίας εμπειρίας στη Γερμανία ότι μία κοινωνία μπορεί να αλλάξεο μόνο με τους ίδιους τους ανθρώπους της. Και οι άνθρωποι δεν αλλάζουν εν μια νυκτί», τονίζει ο Γερμανός πολιτικός.
Το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας κινείται σε λάθος κατεύθυνση, κατά την άποψή του. «Βλέπουμε ήδη τα αποτελέσματα. Πρέπει να δούμε καθαρά την εικόνα: Τί σημαίνει 50% ανεργία στους νέους, μία ολόκληρη γενιά χωρίς ελπίδα, που να πάει ο κόσμος αυτός, να έρθει στη Γερμανία και να τους προσφέρουμε εργασία; Πρέπει να ετοιμαστεί ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, που θα της προσφέρει ευκαιρίες γαι ανάπτυξη και σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. Το σημερινό πρόγραμμα είναι μονοδιάστατο, δογματικό, σχεδόν γραφειοκρατικά έχει επικρατήσει η πεποίθηση ότι όλα μπορούν να ρυθμιστούν με το να σφίξει ο κόσμος το ζωνάρι. Έτσι δεν λειτουργούν, όμως, τα πράγματα», καταγγέλλει.
Ο Φερχόιγκεν αναγνωρίζει ότι οι μέχρι τώρα παρεμβάσεις για ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ελλάδα ήταν αόριστες και ασαφείς. Στο θέμα αυτό πρέπει να χαραχθούν νέοι δρόμοι, πιστεύει. «Θα πρέπει να σκεφτούμε μήπως οι κανόνες, οι οποίοι ισχύουν για όλους στην ΕΕ, θα μπορούσαν να χαλαρώσουν σε κάποιους τομείς, για μία χώρα, όπως είναι η Ελλάδα. Ίσως θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν αυξημένα κονδύλια των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ για επενδύσεις στη χώρα. Πρέπει να σκεφτούμε πώς θα βελτιώσουμε το πλαίσιο, ώστε η χώρα να γίνει πιο ελκυστική στους επενδυτές. Μία ομάδα ειδικών θα μπορούσε να ασχοληθεί με το θέμα αυτό, όχι απαραίτητα σε επίπεδο υπουργών οικονομικών», προτείνει.
Ο πρώην Επίτροπος Βιομηχανίας εκφράζει τον αποτροπιασμό του για τον τόνο, ο οποίος χρησιμοποιείται σε αναφορά προς την Ελλάδα και το δεύτερο πακέτο βοήθειας: «Έχω την αίσθηση ότι οι πυροσβέστες αρέσκονται στο ρόλο του καταλύτη που επιταχύνει την πυρκαγιά».
Όσον αφορά τα ψευδή στατιστικά στοιχεία, ο Φερχόιγκεν σημειώνει ότι από πλευράς Ελλάδας έχουν γίνει λάθη κατά το παρελθόν, αλλά «θα πρέπει να διερωτηθούμε για ποιό λόγο κανείς δεν το πρόσεξε επί μία δεκαετία». Ο ίδιος το εξηγεί εν μέρει με την απροθυμία να ασχοληθούν με το θέμα: «Δεν ήθελαν να το ξέρουν». Πολιτικό κίνητρο δεν κρυβόταν από πίσω, υποστηρίζει, μόνο άγνοια. Κανείς δεν πίστευε ότι μία μικρή οικονομία, όπως της Ελλάδας, θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα για το σύνολο της Ευρωζώνης. Στο σημείο αυτό ο Φερχόιγκεν καταλογίζει ευθύνη στη Γερμανία: «Ήταν λάθος η αρχκή εκτίμηση στο Βερολίνο και για το λόγο αυτό δίστασε να στείλει ένα καθαρό μήνυμα ότι μία χώρα της Ευρωζώνης δεν θα αφεθεί να χρεοκοπήσει» λέει.
Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι ο ίδιος ο ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Μόντι συμμερίζεται τη θέση του περί επιβολής πολύ σκληρών μέτρων στην Ελλάδα και περί λαθών από πλευράς εταίρων στην ευρωζώνη. «Δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας. Το πρόγραμμα που επιβλήθηκε στην Ελλάδα είναι πολύ πιο βαρύ» υποστηρίζει.
Ο Φερχόιγκεν τονίζει, τέλος, ότι η Ελλάδα πρέπει να παύσει να τιμωρείται, αλλά να βοηθηθεί σε ένα νέο ξεκίνημα, ώστε να ξεπεράσει εξ ιδίων δυνάμεων τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει.
 
''ΒΗΜΑ''
16-2-2012


ΣΧΕΤΙΚΑ
SWR Tagesgespräch
Günter Verheugen (SPD), Ehemaliger Vizepräsident der EU-Kommission, im Gespräch mit Günter Verheugen (SPD), Ehemaliger Vizepräsident der EU-Kommission
Sendung vom Donnerstag, 16.2.
7.07 Uhr
SWR2
Zur Tonlage in der europäischen Debatte über Griechenland:
"Man kann ein Volk nicht behandeln, als bestünde es aus Kriminellen"
Der frühere Vizepräsident der EU-Kommission, Günter Verheugen (SPD), hält den europäischen Umgang mit Griechenland für respektlos. Im Südwestrundfunk (SWR) sagte Verheugen, er sei „entsetzt von der Tonlage“, in der derzeit über die Griechen gesprochen werde. Ein Volk könne man nicht behandeln, „als bestünde es aus Kriminellen“. Niemand dürfe glauben, „zu einer Strafexpedition aufbrechen zu können“. Das geplante neue Hilfspaket setze wie das bisherige erste Sparprogramm für Griechenland „dogmatisch“ auf die falsche Erwartung, dass jeder nur „den Gürtel enger schnallen“ müsse, um die Dinge ins Positive zu wenden, beklagte Verheugen. Statt für Wachstumsprogramme zu sorgen, agierten die Finanzminister der Euro-Zone mit ihrer Fixierung auf Haushaltsfragen wie eine Feuerwehr, die sich „in der Rolle eines Brandbeschleunigers“ gefalle. Die Folgen seien heute schon absehbar. Wenn jeder zweite Jugendliche arbeitslos werde, stelle sich doch – so Verheugen- die Frage, „Wo sollen die Leute denn hin, wollen wir sie in Deutschland haben und ihnen Arbeitsplätze geben ?“

ΠΗΓΗ