Το PSI έγινε OSI (Official Sector Involment) από το ΔΝΤ!

Ενδιαφέρον τρικ:
 το PSI έγινε OSI (Official Sector Involment) από το ΔΝΤ!

Της Ζέζας Ζήκου

ΟΧΙ. Η χώρα δεν πρόκειται να σωθεί από την κρίση του κρατικού χρέους. Η κοινωνία θα εξακολουθεί να συνθλίβεται από τις συνέπειες και το κόστος της αναδιάρθρωσης του χρέους και η ελληνική οικονομία θα βυθίζεται στη θανάσιμη παγίδα της ύφεσης. Ο σεισμός που θα προκληθεί στις ετοιμόρροπες τράπεζες και στα ασφαλιστικά Ταμεία θα είναι καταστροφικός. Η στήλη έχει ήδη επισημάνει τους κινδύνους.
Αλλά ακόμη και χθες, ο κορυφαίος Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος και αρθρογράφος των New York Times, ο Πολ Κρούγκμαν, που αναφέρθηκε στις συνέπειες της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, επισήμανε σε οικονομικό συνέδριο στη Μόσχα ότι «η ελληνική κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη», εκτιμώντας ότι η πτώχευση είναι αναπόφευκτη. «Η Ελλάδα θα κηρύξει πτώχευση (default) στο χρέος της. Στην ουσία αυτό έχει ήδη γίνει. Το ερώτημα που μένει ανοιχτό είναι αν αυτό θα συνοδευθεί από έξοδο από την Ευρωζώνη ή όχι. Εκτιμώ ότι στην παρούσα φάση, το πιθανότερο είναι ότι θα φύγει και από το ευρώ», πρόβλεψε ο Κρούγκμαν.
Δυστυχώς, θα πρόκειται για μια μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με καλυμμένη πτώχευση... Είναι, όντως, θλιβερό, ότι για πρώτη φορά στην ιστορία μας μια κυβέρνηση προαναγγέλλει καλύτερη(!) συμφωνία αναδιάρθρωσης, ενώ ανοίγει τον δρόμο στο ενδεχόμενο να τεθεί η χώρα σε καθεστώς κάποιας μορφής χρεοκοπίας.
Νομομαθείς οι οποίοι έχουν μελετήσει προηγούμενες υποθέσεις αναδιάρθρωσης δημοσίου χρέους, αλλά και την Ελλάδα, θεωρούν πως είναι ακόμη απαγορευτικοί οι όροι. Μια πτώχευση ή αναδιάρθρωση χρέους αποτελεί δραματική οικονομική και κοινωνική εξέλιξη για τη χώρα και οδηγεί πολύ κόσμο στη φτώχεια. Μόνο επενδυτικές και νομικές εταιρείες προσβλέπουν σε κέρδη, αγνοώντας τις συνέπειες. Η κρίσιμη διαφορά μεταξύ της Ελλάδας και της χρεοκοπίας χωρών της Λατινικής Αμερικής έγκειται στο ότι, διασώζοντας την Αθήνα, οι επίσημοι πιστωτές έχουν αναλάβει χρέος το οποίο σε άλλη περίπτωση θα βάρυνε αποκλειστικώς τους ιδιώτες. Αυτό περιπλέκει τους υπολογισμούς και μεγαλώνει τον αριθμό των παικτών που θα πληγούν σε μια αναδιάρθρωση. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν προνομιακό καθεστώς στο πλαίσιο του ταμείου διαχείρισης μελλοντικών κρίσεων. Ομως, με την Ελλάδα η συμφωνία δανεισμού έγινε σε μια βάση pari passu, δηλαδή ισοτιμίας.
Η έκθεση της ΕΚΤ, εν τω μεταξύ, προέκυψε από την αγορά ελληνικών ομολόγων από την αγορά, η οποία λογικά δεν προσφέρει κάποια ειδική προστασία. Από μία αυστηρά νομική πλευρά η ΕΚΤ και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να επωμιστούν ανάλογες ζημίες με τις τράπεζες, τα συνταξιοδοτικά ταμεία και άλλους φορείς του ιδιωτικού τομέα. Οι εν λόγω ζημίες θα είναι περιορισμένες λόγω του ότι η ΕΚΤ απέκτησε τα ομόλογα σε μειωμένες τιμές, αλλά εξακολουθούν να έχουν επικίνδυνες επιπτώσεις για την Κεντρική Τράπεζα και τον ρόλο της σε μελλοντικές κρίσεις. Με το να πληρώνει για τη σπάταλη συμπεριφορά μιας κυβέρνησης της Ευρωζώνης, η ΕΚΤ θα μπορούσε να κατηγορηθεί ότι παραβιάζει τις βασικές αρχές της υγιούς νομισματικής διαχείρισης. Το πρακτορείο Bloomberg σημειώνει ότι η ΕΚΤ βρίσκεται σε εσωτερικό διχασμό σχετικά με τη συμμετοχή της στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους (PSI).
Εξαιρετικά δύσκολες» χαρακτήρισε χθες τις εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ μιλώντας στο Κοινοβούλιο του Λουξεμβούργου. Παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις ότι οι σχετικές συνομιλίες «θα τερματιστούν σύντομα» με την επίτευξη μιας συμφωνίας με τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας, η διαδικασία παρατείνεται, επισημαίνουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης.
Η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal αναφέρει ότι «η από καιρό αναμενόμενη συμφωνία έχει σημειώσει μεγάλη καθυστέρηση, κυρίως λόγω της διχογνωμίας των δύο κυριότερων δανειστών της Ελλάδας, της Γερμανίας και του ΔΝΤ». Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει «με όλο και πιο στεντόρεια φωνή» ότι το κούρεμα του ελληνικού χρέους μόνο κατά το μερίδιο που αναλογεί στους ιδιώτες (τράπεζες και επενδυτικά ταμεία) δεν αρκεί για να καταστήσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα πρέπει να εμπλακούν στη συμφωνία τα κράτη (της Ευρωζώνης) και η ΕΚΤ. «Μάλιστα, έχει εφεύρει ένα νέο ευφημισμό αντίστοιχο του PSI για την αναγκαία, όπως θεωρεί, συμμετοχή του δημόσιου τομέα στην αναδιάρθρωση του χρέους: το OSI (Official Sector Involment)», αναφέρει η εφημερίδα.
Εντελώς αντίθετη είναι η οπτική της Γερμανίας. Το Βερολίνο αντιτίθεται σθεναρά στην ιδέα της εμπλοκής των ευρωπαϊκών χωρών στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
 
''ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ''
3-2-2012