Επίθεση Μέρκελ κατά Ολάντ ...
François Hollande
Επίθεση Μέρκελ κατά Ολάντ
Γιώργος Δελαστίκ
Σπασμωδικές αντιδράσεις προκαλεί ο εκνευρισμός του Βερολίνου από το γεγονός ότι εδραιώνεται σταδιακά η εκτίμηση πως ο σοσιαλιστής Φρανσουά Ολάντ θα είναι τελικά ο νικητής των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας στις 6 Μαΐου.
Η σφοδρότατη δυσαρέσκεια της δεξιάς γερμανικής κυβέρνησης δεν οφείλεται στη διαφορετική πολιτική ταυτότητα του Ολάντ, αλλά στη διαπίστωση ότι προκειμένου να κερδίσει τις εκλογές ο Γάλλος σοσιαλιστής υποψήφιος πρόεδρος έχει κάνει δύο θεμελιώδεις πολιτικές επιλογές.
Πρώτον, στρέφεται όλο και περισσότερο προς τα αριστερά αμφισβητώντας πλέον ανοιχτά την πολιτική της ευρωλιτότητας που έχει επιβάλει σε ολόκληρη την Ευρωζώνη και την ΕΕ η Ανγκελα Μέρκελ. Δεύτερον, εκφράζει με διαρκώς εντονότερο τρόπο την ανάγκη επαναπροσδιορισμού των σχέσεων Γαλλίας - Γερμανίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έχουν καταστεί απαράδεκτα ετεροβαρείς υπέρ του Βερολίνου.
La campagne de “Merkozy" !
«Μπουρλότο» στην ήδη ψυχρότατη, αν όχι ανύπαρκτη, σχέση του Ολάντ με τη Μέρκελ έβαλε η αποκάλυψη του γερμανικού περιοδικού «Ντερ Σπίγκελ» ότι η Γερμανίδα καγκελάριος και οι δεξιοί πρωθυπουργοί της Βρετανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας συμφώνησαν μυστικά να μη δεχθεί κανένας τους να συναντηθεί με τον Φρανσουά Ολάντ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στη Γαλλία. Να απομονώσουν δηλαδή πολιτικά τον σοσιαλιστή υποψήφιο, ώστε αφενός να δείξουν στους Γάλλους ψηφοφόρους ότι δεν πρέπει να τον ψηφίσουν και αφετέρου να φοβίσουν τον Ολάντ για να τον υποχρεώσουν να αλλάξει θέσεις! Ευνόητο είναι πως η στάση αυτή της Ευρωδεξιάς, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, οδήγησε σε σκλήρυνση της στάσης του Ολάντ απέναντι στη Γερμανία.
«Δεν θα έπρεπε Ευρωπαίοι ηγέτες να ρίξουν το βάρος τους στην απόφαση του γαλλικού λαού» δήλωσε την Κυριακή σε συνέντευξή του στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο Φρανς-3. «Υπάρχει μια στιγμή που οι Γερμανοί θα πουν: καλύτερα να αφήσουμε τους Γάλλους να επιλέξουν ελεύθερα, χωρίς να τους ασκούμε πίεση ώστε οι σχέσεις ανάμεσα στη Γαλλία και στη Γερμανία να παραμείνουν φιλικές» προειδοποίησε τη Μέρκελ.
Και ο Ολάντ συνέχισε επαναλαμβάνοντας επιδεικτικά τις θέσεις που γνωρίζει ότι κάνουν έξω φρενών τη Γερμανίδα καγκελάριο, αρχίζοντας από την επαναδιαπραγμάτευση του Δημοσιονομικού Συμφώνου: «Υπάρχουν τμήματα αυτού του συμφώνου που μπορούμε να δεχτούμε, αλλά δεν θα δεχτούμε κυρώσεις που είναι ενάντιες στα συμφέροντα των χωρών. Δεύτερον, θα προσθέσουμε ανάπτυξη, δραστηριότητα, μεγάλα βιομηχανικά σχέδια και ευρωομόλογα για να τραβήξουν την οικονομία μπροστά» υπογράμμισε.
Για «πανικό των συντηρητικών ηγετών με την καγκελάριο επικεφαλής» ενώπιον της προοπτικής επαναδιαπραγμάτευσης του Δημοσιονομικού Συμφώνου, κάνει λόγο η ισπανική εφημερίδα «Ελ Παΐς», πανηγυρίζοντας για τις θέσεις του Ολάντ. «Η ανησυχία στο Βερολίνο είναι ότι οποιεσδήποτε αλλαγές στο σύμφωνο θα μπορούσαν να ανοίξουν το κουτί της Πανδώρας με αιτήματα τροποποιήσεων και από άλλα κράτη και έτσι να καθυστερήσουν την επικύρωση - απειλώντας πιθανόν και το ίδιο το σύμφωνο» έγραψαν οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου.
Ο Φρανσουά Ολάντ μπορεί να μην ήταν πολύ δηκτικός στις δηλώσεις του, αλλά έβαλε τον διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας του, τον Πιέρ Μοσκοβισί, να μιλήσει με σκληρότερη γλώσσα: «Εγώ αποκαλώ αυτή την κίνηση, πίεση εκ μέρους των συντηρητικών που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της Ευρώπης και τη βρίσκω εξοργιστική και ανησυχητική» τόνισε. Επίθεση κατά της Μέρκελ εξαπέλυσαν και οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες. «Η Ανγκελα Μέρκελ βλάπτει τα συμφέροντα της Γερμανίας προσπαθώντας να επηρεάσει την προεκλογική εκστρατεία στη Γαλλία» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το SPD.
Η επιθετικότητα της καγκελαρίου κατά του Ολάντ μπορεί να προκαλέσει ζημιά και στην ίδια - κάποια εμπλοκή στην έγκριση του Δημοσιονομικού Συμφώνου στο γερμανικό κοινοβούλιο.
Καθώς το σύμφωνο αυτό προβλέπει ότι μια χώρα που το παραβιάζει μπορεί να οδηγηθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο της ΕΕ, πράγμα που συνιστά δραστική μείωση της εθνικής κυριαρχίας της, βάσει του γερμανικού Συντάγματος απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων των βουλευτών για να εγκριθεί, άρα απαιτείται να το ψηφίσουν και οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες. Καθώς όμως το SPD τάσσεται ιδεολογικά υπέρ του Ολάντ, δεν διευκολύνεται να το ψηφίσει αν οι σχέσεις Μέρκελ - Ολάντ συνεχίσουν να χειροτερεύουν.
ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ
Ελπίδα για Ελλάδα η γαλλική αλλαγή
Αρχή στροφής και χαλάρωσης της πολιτικής της ευρωλιτότητας που έχει επιβάλει η Γερμανία σε ολόκληρη τη Γηραιά Ηπειρο, ενδέχεται να σηματοδοτήσει η εκλογή του Φρανσουά Ολάντ ως προέδρου της Γαλλίας. Αρκεί βεβαίως να φανεί στοιχειωδώς συνεπής στις προεκλογικές του υποσχέσεις. Η χώρα μας μπορεί να ωφεληθεί και να ανακουφιστεί από μια τέτοια εξέλιξη. Το βέβαιο είναι ότι μια νίκη του Ολάντ θα γεννήσει ελπίδες σε όλες τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Δεν αποκλείεται μάλιστα να ενισχύσει και μέσα στην ίδια τη Γερμανία τις ήδη υπάρχουσες τάσεις απαλλαγής από τη Δεξιά και σχηματισμού κυβέρνησης σοσιαλδημοκρατών και Πράσινων μετά τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2013. Προέχει πάντως η νίκη του Ολάντ και στη συνέχεια θα δούμε τι θα γίνει.
7-3-2012