Τελευταία ευκαιρία ...

 
Η Κομισιόν ζητάει να πάρουμε πρόσθετα μέτρα 11,7 δισ. για το 2013-2014 - πέρα από τα πρόσθετα μέτρα που θα πάρουμε για το 2012…
Το ΔΝΤ ζητάει να πάνε οι μισθοί σε επίπεδα Βουλγαρίας και προφανώς θα προσπαθήσει να το επιβάλει στον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων.
Κι όλα αυτά σε μια χώρα που ζει την πέμπτη συνεχόμενη χρονιά της σε ύφεση με ρυθμούς της τάξης του 7%.
Να το πω απλά; Αν κάνουμε αυτό που μας ζητάνε η Κομισιόν και το ΔΝΤ, η χώρα θα βυθιστεί ακόμη περισσότερο και η ύφεση θα κινηθεί σε πρωτοφανή επίπεδα. Με όλες τις συνακόλουθες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις.
Ερώτηση κρίσεως. Θα το κάνουμε; Ποια κυβέρνηση θα αναλάβει την πρωτοβουλία να βαδίσει μια «οδό του μαρτυρίου» που οδηγεί στην απόλυτη διάλυση;
Διότι αυτό που όλοι πλέον αντιλαμβανόμαστε είναι ότι το τροπάρι της καταστροφής δεν μπορεί να συνεχιστεί. Αρα, πρέπει να αλλάξουμε τροπάρι.
Οι εκλογές είναι η ευκαιρία. Από αυτές θα προκύψει μια νέα, ελπίζω, ευρεία και ισχυρή κυβέρνηση.
Η οποία με νωπή λαϊκή εντολή θα έχει μια απόλυτη προτεραιότητα: να βάλει τις σχέσεις μας με την τρόικα σε μια ορθολογική βάση και την πολιτική της τρόικας σε μια ορθολογική κατεύθυνση.
Λυπάμαι αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Οσοι ισχυρίζονται ότι μπορούμε να βαδίσουμε ανέξοδα και χαρωπά στον «μονόδρομο» που βαδίζουμε έως τώρα όχι μόνο ταλαιπωρούν τον ελληνικό λαό αλλά και τον κοροϊδεύουν.
Διότι αυτός ο δρόμος δεν οδηγεί πουθενά - και δεν υπάρχει πλέον ούτε ένας σοβαρός οικονομολόγος στην οικουμένη που να μην το διαπιστώνει!
Η ωμή αλήθεια είναι ότι η χώρα έχει υποστεί μια τρομακτική καταστροφή από τις πολιτικές της τελευταίας διετίας.
Οτι χρειάζεται επειγόντως ανόρθωση και ανασυγκρότηση - χρειάζεται κυρίως ελπίδα!
Κι ότι η τρόικα στέκεται εμπόδιο και στην ανόρθωση και στην ανασυγκρότηση και στην ελπίδα.
Οχι επειδή είναι κακοί άνθρωποι. Αλλά επειδή τόσο τούς κόβει.
Γι' αυτό θεωρώ ότι οι εκλογές είναι η τελευταία ευκαιρία. Γι' αυτό ο Σόιμπλε και η παρέα του ήθελαν να δεσμεύσουν προεκλογικά όλον τον κόσμο. Γι' αυτό προσπαθούν να ακυρώσουν προκαταβολικά την όποια αμφισβήτηση μιας αποτυχημένης πολιτικής.
Δεν νομίζω ότι έχουμε λόγο να τους κάνουμε το χατίρι.
Διότι αν δεν χρησιμοποιηθούν οι εκλογές για να επαναπροσδιοριστεί το παιχνίδι, η Ελλάδα δεν θα έχει πια άλλη ευκαιρία να το κάνει.
Και τότε θα χρειαστεί μια ολόκληρη δεκαετία και απίστευτες θυσίες για να ξαναβγεί η χώρα στην επιφάνεια - χωρίς να είναι καθόλου βέβαιο ότι θα το καταφέρει.
 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ
''ΝΕΑ''
15-2-2012