Η αποτυχία του πειράματος του ευρώ με δύο γραφήματα ...



Η υιοθέτηση του κοινού νομίσματος υποτίθεται θα έφερνε τα κράτη της Ευρώπης πιο κοντά. Αντίθετα, φαίνεται να δημιουργεί χάσμα μεταξύ τους. Τι πήγε άραγε στραβά; Την ιστορία λένε τα δύο γραφήματα, συγκρίνοντας τις πορείες Ελλάδας και Γερμανίας.

Το άνω γράφημα παρουσιάζει το ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης, ξεκινώντας από το 2001, το έτος που Ελλάδα εγκατέλειψε τη δραχμή και υιοθέτησε το ενιαίο νόμισμα. (Η Γερμανία ήταν «παρούσα» στη γέννηση του ευρώ το 1999.)

Η αγαπημένη των επενδυτών, η νέα και ζωηρή Ελλάδα ξεπέρασε σε ανάπτυξη τη παλιά και δυσκίνητη Γερμανία. Η Ελλάδα πλημμύρισε με κεφάλαια του εξωτερικού, καθώς η ένταξή της στη ζώνη του ευρώ ήταν η διαπίστευση πως η χώρα ανήκει στο κλαμπ των δημοσιονομικά υπεύθυνων κρατών.

Το ελληνικό θαύμα άρχισε να καταρρέει το φθινόπωρο του 2009, όταν η νέα σοσιαλιστική κυβέρνηση ανακοίνωσε, μετά την ανάληψη των καθηκόντων της ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε υποτιμήσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Τα επιτόκια άρχισαν να αυξάνονται, ανακόπτοντας την ανάπτυξη.

Αυτό μας οδηγεί στο δεύτερο γράφημα, που δείχνει την απόδοση των κρατικών ομολόγων στη Γερμανία και την Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά τη μακρά ιστορία αδυναμίας εξόφλησης χρεών και πολιτικής αναταραχής, η Ελλάδα ήταν σε θέση να δανείζεται με σχεδόν το ίδιο επιτόκιο όπως η Γερμανία για το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας.

Το φετινό Μάρτιο, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έπεσαν κατακόρυφα, αφού η κυβέρνηση κατάφερε να διαγράψει ένα μεγάλο μέρος του χρέους της. Ωστόσο έχουν ήδη αρχίσει να σκαρφαλώνουν και πάλι καθώς οι επενδυτές ανησυχούν μήπως τελικά χρειαστεί μια νέα διάσωση.

Όταν οι επενδυτές έχασαν την εμπιστοσύνη τους στην Ελλάδα, τα ιδιωτικά κεφάλαια άρχισαν να «μεταναστεύουν» στη Γερμανία. Ως αποτέλεσμα οι γερμανικές αποδόσεις παρουσίασαν πτωτική τάση την περίοδο που οι ελληνικές εκτοξεύονταν στα ύψη.

Αυτό βοηθά να κατανοήσουμε γιατί η Γερμανία κάθε άλλο παρά ανήσυχη είναι για το χάος που επικρατεί στην υπόλοιπη Ευρώπη. Επειδή βρίσκεται -τουλάχιστον μέχρι τώρα- στο γαλήνιο μάτι του κυκλώνα.

Η Ελλάδα πιθανότατα να μην έπρεπε να έχει μπει στο ευρώ. Το τραγικό είναι ότι οι λάθος χειρισμοί της ελληνικής κρίσης έχει εγείρει ανησυχίες για ισχυρότερα μέλη της ζώνης του ευρώ. Ακόμα και χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία που δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα υπό κανονικές συνθήκες, έχουν αρχίσει να τραβούν πάνω τους τα ανήσυχα βλέμματα των επενδυτών.

Πηγή