Γιώργος Πρεβελάκης: Μόνο με πνευματική αναγέννηση ...

Γιάννης Κουνέλης

Με την ψυχραιμία που επιφέρει η απόσταση, ο Γιώργος Πρεβελάκης, καθηγητής Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, έχει αρθρογραφήσει στον ελληνικό Τύπο για την επικοινωνιακή χρεοκοπία που επιδεινώνει την οικονομική χρεοκοπία, καθώς και για τις ευθύνες του πνευματικού κόσμου της χώρας για το σημερινό κατάντημα.
«Διαθέτουμε τεράστιο συμβολικό κεφάλαιο, το οποίο δεν μπορεί να αξιοποιηθεί από τη μία μέρα στην άλλη. Εμείς ακόμη και το rebranding πάμε να το κάνουμε με τρόπο ρηχό και επιπόλαιο»
 λέει στην «Κ».
«Σήμερα βιώνουμε τις συνέπειες τριάντα χρόνων ανοησίας και λαθών. Είναι εξαιρετικά λυπηρό, αν σκεφθεί κανείς ότι οικονομικά έχουμε τεράστιες δυνατότητες. Θα μπορούσαμε να ανήκουμε στις πιο ανεπτυγμένες και ισχυρές χώρες στην Ευρώπη. Διαθέτουμε ανθρώπινο δυναμικό που μπορεί να λειτουργήσει σε παγκόσμια κλίμακα. Εχουμε τη ναυτιλία, το σπουδαίο και ανεκμετάλλευτο κεφάλαιο του απόδημου ελληνισμού, τον πολιτισμό, τον τουρισμό, τη φύση. Αν πεις τη λέξη Ελλάδα στην Κίνα, όλοι ξέρουν τι σημαίνει. Ομως, αυτά τα μοναδικά πλεονεκτήματα καταφέραμε να τα διαβρώσουμε και να φτάσουμε στην εξαθλίωση. Ακόμα και στο χείλος του γκρεμού, αντί να σκεφτούμε τι κάναμε στραβά ώστε να καταστρώσουμε μια σοβαρή στρατηγική που θα αποδώσει σε μερικά χρόνια, ακολουθούμε πολιτικές με ορίζοντα εβδομάδας».
Για τον καθηγητή Γιώργο Πρεβελάκη, το θέμα της εικόνας δεν συνδέεται με την εξυγίανση και τον εξορθολογισμό της κεντρικής διοίκησης, αλλά με μια πνευματική αναγέννηση, με νέες ιδέες και απόψεις.
 «Από εκεί θα προκύπτουν ατομικές αντιδράσεις οι οποίες θα συναθροίζονται και έτσι θα συντελούνται οι αλλαγές»,
σημειώνει.
«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν κρατήσει πνευματική αυτονομία, είναι όμως περιθωριοποιημένοι. Λυπάμαι γι’ αυτό που θα πω, αλλά η ευθύνη του πνευματικού κόσμου είναι τεράστια. Τις τελευταίες δεκαετίες διέπεται από μια λογική ήσσονος προσπάθειας, ενός σχετικού βολέματος, καθοδηγώντας έτσι τον ελληνικό λαό στη διάλυση. Ο πανεπιστημιακός κόσμος λειτουργεί σε μη ανταγωνιστικό πλαίσιο, με στεγανά και μονοπώλια».


Γιώργoς Πρεβελάκης

Μεγάλη ευκαιρία
Πώς επουλώνουμε την τραυματισμένη εικόνα μας;
«Ας ξεκινήσουμε με την παραδοχή ότι κανείς δεν αλλάζει αν δεν αναγκαστεί»
απαντάει ο Γιώργoς Πρεβελάκης.
«Και αναγκάζεται, δυστυχώς, υποφέροντας. Είναι επώδυνες αυτές οι αλλαγές. Υπό αυτήν την έννοια, όμως, η κρίση είναι μια μεγάλη ευκαιρία και κρύβει και ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Η Ιστορία έχει αποδείξει ότι όταν ζοριστούν οι Ελληνες προσαρμόζονται πολύ καλύτερα και ευκολότερα από άλλους λαούς. Στο επίπεδο του πολιτισμού, λ.χ., έχουμε ζήσει περιόδους με εξαιρετική καλλιτεχνική παραγωγή και εξέχουσες προσωπικότητες - Κάρολος Κουν, Μάνος Χατζιδάκις, Μίκης Θεοδωράκης, Γιώργος Σεφέρης, Οδυσσέας Ελύτης, σε περιόδους αντιξοότητας και δυσκολίας, σε κρίσιμες εποχές.
»Τότε η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό ήταν λαμπρή. Αυτές οι προσωπικότητες είχαν προκύψει μέσα από μια κοινωνία που είχε ζήσει τη Μικρασιατική Καταστροφή, τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τον Εμφύλιο, είχε περάσει μεγάλες δοκιμασίες. Αντίθετα, η ευμάρεια των τελευταίων δεκαετιών έφερε πολιτισμική παρακμή και μαρασμό, και αυτή η εικόνα βγαίνει και προς τα έξω».

''KAΘHMEΡINH''
29-4-2012