Οι αγορές ωθούν την Ισπανία στην αγκαλιά της τρόικας ...


Οι αγορές ωθούν την Ισπανία στην αγκαλιά της τρόικας
Την ανιούσα έχουν πάρει πάλι τα ισπανικά αλλά και τα ιταλικά spreads

Κλιμακώνονται οι ανησυχίες των παραγόντων της αγοράς για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ισπανία κατά πρώτο λόγο αλλά και στην Ιταλία και στις άλλες υπερχρεωμένες χώρες της Ευρώπης - της Γαλλίας μη εξαιρουμένης. Η ανησυχία εκφράζεται με την άνοδο των αποδόσεων των ισπανικών και ιταλικών ομολόγων στα υψηλότερα επίπεδα από την πρώτη έκδοση τριετών δανείων «επείγουσας δράσης» της ΕΚΤ, αλλά και με τη νέα αισθητή πτώση της ισοτιμίας του ευρώ και επίσης με το κύμα ρευστοποιήσεων που σαρώνει από το πρωί τις ευρωπαϊκές αγορές.
Το επιτόκιο του 10ετούς ισπανικού ομολόγου εκτινάχθηκε σήμερα στο 5,81%, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 12 Δεκεμβρίου 2011. Την εβδομάδα αυτή - η οποία ολοκληρώνεται σήμερα στις περισσότερες αγορές επειδή αύριο είναι Μεγάλη Παρασκευή για τους Καθολικούς - η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της κυβέρνησης της Μαδρίτης ενισχύθηκε κατά 7%.
Κεντρική ανησυχία της αγοράς είναι μήπως ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι αναγκαστεί να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας και ζητήσει εξωτερική βοήθεια (από τους εταίρους και το ΔΝΤ) για να εξυπηρετήσει τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας του. Εξυπακούεται ότι οι φόβοι ότι θα καταφύγει η Ισπανία στην τρόικα ανεβάζουν το κόστος δανεισμού της χώρας και καταλήγουν να... σπρώχνουν τη χώρα προς αυτή την κατεύθυνση. Κινδυνεύουν δηλαδή να γίνουν, όπως και στις περιπτώσεις της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, αυτοεκπληρούμενες προφητείες. 
Υπενθυμίζεται ότι η Ισπανία βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» των επενδυτών εξαιτίας της μονομερούς αναθεώρησης του στόχου για το εφετινό έλλειμμα που έκανε η κυβέρνηση Ραχόι (τελικά στο 5,3% του ΑΕΠ από 4,4% που ήταν ο αρχικός στόχος) και της προειδοποίησης ότι το δημόσιο χρέος της Ισπανίας θα φθάσει στο επίπεδο ρεκόρ 79,8% του ΑΕΠ στα τέλη του τρέχοντος έτους.
Ομως, κατά 6% ενισχύθηκε από τη Δευτέρα και η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της κυβέρνησης της Ρώμης, φθάνοντας στο 5,49% σήμερα. Πρόκειται για τη χειρότερη εβδομάδα για τα ιταλικά ομόλογα από τα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου. 
Με σχετική επιτυχία ολοκληρώθηκε στο μεταξύ, σήμερα Πέμπτη, η έκδοση ομολόγων πενταετούς και τριακονταετούς διάρκειας συνολικής αξίας 8,4 δισ. ευρώ από την κυβέρνηση του Παρισιού. Το επιτόκιο των πενταετών γαλλικών ομολόγων, η προσφορά των οποίων καλύφθηκε 3,27 φορές, ενισχύθηκε στο 1,96% από 1,91% που ήταν το επιτόκιο των προηγούμενων, αντίστοιχης διάρκειας, ομολόγων που εξέδωσε η γαλλική κυβέρνηση την 1η Μαρτίου. Η απόδοση των 30ετούς διάρκειας ομολόγων, πάντως, μειώθηκε από το 3,97% στο 3,79%. Το επιτόκιο του 10ετούς γαλλικού ομολόγου ενισχύθηκε στο 2,98% από 2,91% που ήταν χθες Τετάρτη.
Αντίθετα, σταθερό στο πολύ χαμηλό επίπεδο 1,78% διατηρείται το επιτόκιο του γερμανικού 10ετούς ομολόγου, που ευνοείται, ως γνωστόν, από την ανησυχία των επενδυτών για την έκβαση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.
Οι εξελίξεις στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων έπληξαν το ευρώ, το οποίο υποχώρησε στα 1,3039 δολάρια από το πεδίο των 1,3142 έως 1,3164 δολαρίων, στο οποίο κυμαινόταν έως το μεσημέρι της Πέμπτης. Αισθητές απώλειες καταγράφουν και οι ευρωπαϊκές μετοχές. Στο Λονδίνο ο FTSE-100 υποχωρούσε νωρίς το απόγευμα κατά 0,54%, στο Παρίσι ο CAC-40 υποχωρούσε κατά 0,59%, ενώ στη Φραγκφούρτη, στη Μαδρίτη και στο Μιλάνο οι απώλειες των γενικών δεικτών DAX, IBEX και MIB ήταν σαφώς μεγαλύτερες και έφθαναν στο 1,14%, στο 1,36% και στο 1,91% αντιστοίχως.
Η θετική είδηση της ημέρας - και ελπίδα για περιορισμό των απωλειών και των ευρωπαϊκών μετοχών - ήλθε και πάλι από τις ΗΠΑ και αφορά τις αιτήσεις που κατέθεσαν για πρώτη φορά αμερικανοί άνεργοι για να λάβουν επίδομα. Οι αιτήσεις υποχώρησαν κατά 6.000 στις 357.000 την εβδομάδα που έληξε στις 31 Μαρτίου, πέφτοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2008, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας. Για ένα ανοδικό άνοιγμα έπειτα από τις χθεσινές απώλειες περίπου 1% προετοιμάζεται, άλλωστε, και η Wall Street.
Οι εκ διαμέτρου αντίθετες ειδήσεις που έρχονται από τις ΗΠΑ και από την Ευρώπη επηρεάζουν αναλόγως τις διεθνείς αγορές πετρελαίου. Στη Νέα Υόρκη η τιμή του πετρελαίου, έπειτα από την κάθετη πτώση περίπου 2,5% που σημείωσε χθες (από τα 104,01 στα 101,47 δολάρια το βαρέλι) ανακάμπτει σήμερα κατά 25 σεντς στα 101,72 δολάρια το βαρέλι.
Στο Λονδίνο, όμως, η τιμή του πετρελαίου Βόρειας Θάλασσας (Brent) υποχωρεί και σήμερα κατά 46 σεντς στα 121,88 δολάρια το βαρέλι. Σημειωτέον ότι την περασμένη Δευτέρα το Brent είχε κλείσει στα 125,43 δολάρια το βαρέλι. Το τελευταίο τριήμερο η τιμή έχει χάσει δηλαδή περισσότερα από 3,5 δολάρια.
 
ΑΛ.ΚΑΨΥΛΗΣ
''ΒΗΜΑ''
5-5-2012