Jean luc Melanson:«Οι ΗΠΑ είναι μια επικίνδυνη δύναμη που παρακμάζει»

 
Μελανσόν:
«Οι ΗΠΑ είναι μια επικίνδυνη δύναμη που παρακμάζει»
 
Ο υποψήφιος της γαλλικής Αριστεράς έπλεξε το εγκώμιο των «αντιαμερικανών» Σάντσες και Φερνάντες
Μια επικίνδυνη δύναμη που παρακμάζει χαρακτήρισε τις ΗΠΑ ο υποψήφιος της γαλλικής Αριστεράς στις προεδρικές εκλογές Ζαν-Λυκ Μελανσόν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σε ανταποκριτές του ξένου Τύπου στο Παρίσι, επικροτώντας επίσης τις «επαναστάσεις των λαών» που έχουν καθοδηγηθεί από ηγέτες της Λατινικής Αμερικής όπως ο Ούγκο Τσάβες και η Κριστίνα Φερνάντες, και κατακεραυνώνοντας παράλληλα την οικονομική πολιτική που ακολουθεί η Ευρωζώνη και το «δίδυμο» Μερκοζί.

Μιλώντας σε ένα ακροατήριο 50 γάλλων και ξένων δημοσιογράφων, ο Μελανσόν εξέφρασε για μία ακόμη φορά την εχθρότητά του προς το ΝΑΤΟ, «το οποίο αναγκάζει τις χώρες να συμμορφωθούν με την πολιτική των ΗΠΑ, μιας επικίνδυνης δύναμης που παρακμάζει».

Ο 60χρονος υποψήφιος της Αριστεράς χαιρέτισε τις «επαναστάσεις των λαών» των οποίων έχουν ηγηθεί λατινοαμερικάνοι ηγέτες, όπως οι πρόεδροι της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες και της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες - η οποία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι σκοπεύει να εθνικοποιήσει το 51% της πετρελαϊκής εταιρείας YPF, τον έλεγχο της οποίας έχει η ισπανική Repsol.

«Οι επαναστατικές διαδικασίες στη Λατινική Αμερική αποτελούν πηγή έμπνευσης για εμάς», σημείωσε ο Μελανσόν. «Η εθνικοποίηση της YPF είναι απόδειξη ότι οι επαναστάσεις των λαών είναι ακόμη ζωντανές. Αν κερδίσουμε την εξουσία θα εθνικοποιήσουμε με τον ίδιο τρόπο την Total» συνέχισε.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ο Μελανσόν βρίσκεται στην τέταρτη θέση στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, λίγο πίσω από την υποψήφια της Ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.

Στον δεύτερο γύρο των εκλογών ο Μελανσόν έχει δηλώσει ότι θα υποστηρίξει τον σοσιαλιστή υποψήφιο Φρανσουά Ολάντ, χωρίς όμως να πει αν θα θέσει όρους γι' αυτή την υποστήριξη.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να χάσει ο Σαρκοζί» υπογράμμισε επισημαίνοντας ότι αυτό θα αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες χώρες της Ευρώπης, και κυρίως τη Γερμανία, όπου η συντηρητική καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ θα είναι για μια ακόμη φορά υποψήφια στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2013.

«Κάνοντας τον Σαρκοζί να χάσει, θα καταστρέψουμε τον άξονα 'Μερκοζί': τον άξονα του Σαρκοζί και της Μέρκελ. Αν αποτύχει ένας από τους δύο, τότε θα πρέπει να διαλύσουμε και τον άλλον. Σε έναν χρόνο θα μπορέσουμε να αντιστρέψουμε ό,τι έχουν πετύχει» σημείωσε.

Ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν, ο οποίος εγκατέλειψε τους Σοσιαλιστές το 2008 για να ιδρύσει το Αριστερό Κόμμα, επεσήμανε εξάλλου ότι η προσέγγιση του Ολάντ στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο είναι πολύ διαλλακτική.

«Αν κερδίσουμε την εξουσία, αυτό το σύμφωνο θα πεταχτεί κατευθείαν στο καλάθι των αχρήστων», δήλωσε κατηγορώντας τη λιτότητα που επιβάλλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη βαθιά ύφεση που γνωρίσουν κάποιες ευρωπαϊκές οικονομίες. «Στην Ευρώπη δεν έχουμε πετύχει τίποτε με αυτές τις αποτυχημένες πολιτικές» υπογράμμισε.

Ο Μελανσόν επισήμανε ότι το ευρώ έχει βελτιώσει την ενότητα στην Ευρώπη, παραμένει όμως ένα πολύ σκληρό νόμισμα εξαιτίας της επιμονής της Γερμανίας. Η ΕΚΤ θα πρέπει να το υποτιμήσει, επισήμανε, όπως έχουν δηλώσει στο παρελθόν ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί και ο Ολάντ: «Πρέπει να μειώσουμε την αξία του ευρώ, ώστε να κερδίσουμε πάλι ένα μερίδιο στις παγκόσμιες αγορές για τα προϊόντα μας».
 
20-4-2012
 
''ΒΗΜΑ''