Η γελοιότητα της ανανέωσης ...

Τα δύο κόμματα, που κατέστρεψαν τη χώρα,
που είχαμε συνηθίσει να ονομάζουμε «μεγάλα»,
 επιθυμούν ...  ανανέωση!!!
Φέρνουν πίσω όλους τους παλιούς, 
 ζαχαρώνουν εχθρούς,
 ανασταίνουν νεκρούς,
κάνουν τόπο στα νιάτα ....
Δεν έχουν καταλάβει ότι όλοι αυτοί που περιφέρονται στα κομματικά γραφεία και διεκδικούν θέσεις στα όργανα και στη Βουλή έχουν βάλει στο κάθισμά τους μισό κιλό κόλλα Logo...
Αυτοί είναι η ...ανανέωση!!!
Τα κόμματα που κατέστρεψαν τη χώρα δεν έβαλαν μυαλό με την κρίση.
Σκίτσο του Γ.ΙΩΑΝΝΟΥ

Φερόμαστε ωσάν να μηδένισε το κοντέρ της Ιστορίας όταν αρθρώθηκαν οι διαβεβαιώσεις ευημερίας του Παπανδρέου Γ΄ το φθινόπωρο του 2009. Εκτοτε οι ψηφοφόροι έγιναν κριτές ενόργανης γυμναστικής και βαθμολογούν τις ασκήσεις εδάφους που εκτελούνται στο πολιτικό ταπί. Εσχάτως όλοι κρίνονται βάσει της ημερήσιας τοποθέτησης, από μια λεξούλα, από μια κυβίστηση, από τις κόνξες. Κοντεύουμε να ξεχάσουμε το μείζον: αν κάποιοι καλούνται να διαχειριστούν την κρίση, είναι επειδή δημιούργησαν την κρίση. Πόση εμπιστοσύνη μπορούν να δείξουν οι ψηφοφόροι στα κόμματα που κυβέρνησαν στη Μεταπολίτευση; Καθόλου. Τους δόθηκαν πάμπολλες ευκαιρίες επί 37 χρόνια και, επειδή μιλάμε για πολιτική ουχί για θρησκευτική πίστη, παθαίνουμε μια δυσανεξία στη θέα των μετανοημένων από τα Μάγδαλα.
Δεν χρειάζεται να κάνουμε κατάλογο με τα λάθη των σημερινών αρχηγών:
άντε πάλι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών ως εύρημα του Ευάγγελου Βενιζέλου, άντε πάλι το αλβανικό μέτωπο ή το νεανικό κείμενο των επτά σημείων του Αντώνη Σαμαρά. Αν θέλουμε, μπορούμε να γεμίσουμε σελίδες με στραβοπατήματα. Μπορούμε, επίσης, να κάνουμε το άσπρο μαύρο, όπου πέτυχαν κάτι θετικό. Ετσι θα τους αποδομήσουμε εντελώς, σε προσωπικό επίπεδο. Δεν έχει καμία αξία κάτι τέτοιο.
Θα πρέπει να δούμε τα πράγματα αντίστροφα, δηλαδή να αναρωτηθούμε συνολικά για τα πεπραγμένα της Νέας Δημοκρατίας και του ΠαΣοΚ. Να αναρωτηθούμε για τα βασικά, με μια συνολική θεώρηση. Τι σχολείο έφτιαξαν όλα αυτά τα χρόνια; Δημιούργησαν, λοιπόν, ένα σύστημα όπου σε 12 έτη το παιδί δεν μαθαίνει καν μία ξένη γλώσσα. Πρέπει να πάει στα φροντιστήρια. Τάισαν την παραπαιδεία σε σημείο να έχει γίνει είδος προς εξαφάνιση ο μαθητής που πετυχαίνει στις εισαγωγικές εξετάσεις χωρίς πληρωμένη ενισχυτική διδασκαλία. Στρίμωξαν παιδάκια σε κοντέινερ.
Τα ξέρουμε αλλά θα τα ξαναπούμε, για να μην ξεχνιόμαστε. Στην Υγεία τι έκαναν; Επέτρεψαν στις φαρμακευτικές να κατακλέβουν τα ταμεία, με συνεργούς διοικητικούς υπαλλήλους και αργυρώνητους ιατρούς. Κατάφεραν να παρέρχεται ένα εξάμηνο όταν ο άρρωστος ζητεί ραντεβού στο ΙΚΑ. Εξασφάλισαν περίθαλψη σε ράντζα για τους ασθενέστερους των ασθενών. Η εναλλαγή στην εξουσία επέτρεψε στα δύο κόμματα να ακολουθούν την ίδια τακτική έπειτα από κάθε εκλογή. Εκπληξη, εκδήλωση δυσαρέσκειας για τους προηγούμενους, υποσχέσεις, μεταρρυθμίσεις στα χαρτιά. Αυτά, βέβαια, χαρακτηρίζονται «λαϊκισμός», αλλά είναι πάντοτε χρήσιμη μια επίσκεψη σε δημόσιο σχολείο και δημόσιο νοσοκομείο. Εκεί γίνεται κατανοητό σε τι εκτίμηση έχουν τον πολίτη εκείνοι που διοίκησαν επί τέσσερις δεκαετίες.
Να μην ξεχάσουμε πώς αντιμετώπισαν τα δύο κόμματα τις επιδοτήσεις, την παραγωγή, την ανάπτυξη. Εξοχο παράδειγμα οι χειρισμοί στον κάμπο: «Να φυτέψετε μπαμπάκια, να πάρετε κονδύλια». Υδρόφιλη καλλιέργεια εκεί που δεν υπάρχει νερό. «Θα σας φέρουμε και νερό, με εκτροπή του ποταμού». Φαραωνικό έργο και πεταμένα λεφτά. Ούτως ή άλλως, αντί τρακτέρ, με τις επιδοτήσεις αγοράστηκαν κουρσάρες. Αντί για αγροτικά προϊόντα, οι υπουργοί πασών των κυβερνήσεων καλλιέργησαν νοοτροπίες – οκνηρές και νοσηρές. Θα αναγνωρίσουμε τα ίδια μοντέλα διαφθοράς συνειδήσεων σε όλους τους δημιουργικούς τομείς.
Τα δύο κόμματα, που είχαμε συνηθίσει να ονομάζουμε «μεγάλα», επιθυμούν ανανέωση. Ο Αντώνης Σαμαράς εκδήλωσε την επιθυμία να φέρει πίσω όλους τους παλιούς, να ζαχαρώσει εχθρούς, να αναστήσει νεκρούς. Θεωρεί, δηλαδή, ότι λειτουργεί κάποιο πουργατόριο και ότι όσοι κάποτε αυτομόλησαν ή διεγράφησαν θα επιστρέψουν στη Συγγρού εξαγνισμένοι. Λάθος κάνει. Επιστρέφουν με τη βαλίτσα τους και η βαλίτσα είναι γεμάτη λάθη (μην πούμε εγκλήματα...). Ο Ευάγγελος Βενιζέλος βάζει άλλον στόχο, πιο φιλόδοξο. Να στελεχώσει το κόμμα με νέα πρόσωπα, να ανοίξει τον δρόμο για επόμενο πρόεδρο ετών 30, να κάνει τόπο στα νιάτα. Δεν έχει καταλάβει ότι όλοι αυτοί που περιφέρονται στα κομματικά γραφεία και διεκδικούν θέσεις στα όργανα και στη Βουλή έχουν βάλει στο κάθισμά τους μισό κιλό κόλλα Logo. Δεν θα τους ξεφορτωθεί εύκολα, εκείνοι είναι το ΠαΣοΚ.
Τα κόμματα που κατέστρεψαν τη χώρα δεν έβαλαν μυαλό με την κρίση. Συνέχισαν κατά την τελευταία διετία τις ίδιες πρακτικές, εκείνες που θα εξασφάλιζαν ακόμη μεγαλύτερη παραμονή στην εξουσία. Αυτό είναι το ζητούμενό τους. Αν, λοιπόν, ομιλούν τώρα για ανανέωση, για μετασχηματισμό, για ριζική αλλαγή, θα πρέπει να είμεθα επιφυλακτικοί. Οι λύκοι φόρεσαν την προβιά τους.

* Δημοσιεύθηκε στο BHMagazino στις 20/5/2012

ΛΩΡΗ ΚΕΖΑ
22-5-2012
''ΒΗΜΑ''