Η ΕΕ «παίζει με τη φωτιά» ...


 

Θέλουν την Ελλάδα στο ευρώ, προετοιμάζονται για έξοδο
Βερολίνο – Βρυξέλλες αφήνουν -προσωρινά- τις απειλές, προετοιμάζονται για την έξοδο

Οι απειλές του Βερολίνου, της Φραγκφούρτης και των Βρυξελλών περί αποχώρησης της χώρας από την Ευρωζώνη αν δεν τηρήσει τους όρους του Μνημονίου έδωσαν την Παρασκευή τη θέση τους σε χαλαρές δηλώσεις υποστήριξης και –ενιότε- σε διαβεβαιώσεις για την παραμονή της Ελλάδας στο κοινό νόμισμα, την ώρα που αποκαλύπτεται ότι επεξεργάζονται σχέδια αντιμετώπισης μιας ελληνικής εξόδου.

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Γερμανία έδειξαν να χαμηλώνουν κατά τι τους τόνους έναντι της Αθήνας αντανακλώντας και την εντεινόμενη δυσφορία – αγωνία των υπολοίπων (και πολύ πιο μεγαλύτερων ως οικονομίες) χωρών της ευρω-περιφέρειας που πιέζονται από τις αγορές, όπως η Ισπανία και η Ιταλία.
Στις δυο αυτές χώρες επικρατεί έντονη ανησυχία ότι η φιλολογία περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ –η οποία τροφοδοτείται από το Βερολίνο και τους δορυφόρους του- εντείνει τις πιέσεις στο κόστος δανεισμού τους. Δεν θέλει δε ούτε ερώτημα ότι Μαδρίτη και Ρώμη διαφωνούν κάθετα με την επίσημη θέση του Βερολίνου πως μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα προκαλούσε σημαντικό πρόβλημα στο ευρώ, εκτιμώντας αντίθετα ότι σε περίπτωση που «πέσει» η Αθήνα, οι αγορές θα είναι αμείλικτες μαζί τους.
Ιταλικές αποστάσεις από το Βερολίνο
Η δυσφορία της Ρώμης με την καθοδηγούμενη από τη Γερμανία στάση της Ευρώπης στο ελληνικό πρόβλημα εκφράστηκε την Παρασκευή από τα χείλη του τέως υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, Τζούλιο Τρεμόντι, ο οποίος δήλωσε κατηγορηματικά: «Η Ελλάδα δεν πρέπει να βγει από το ευρώ, πρέπει να αναθεωρηθούν οι συνθήκες».
Τόνισε δε ότι «η αντίθεσή του στην έξοδο της Ελλάδας από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, οφείλεται τόσο σε πολιτικούς, όσο και σε οικονομικούς λόγους».
«Το 1953, η Ελλάδα, μαζί με όλες τις άλλες χώρες, υπέγραψε τη συνθήκη αναδιάρθρωσης του γερμανικού χρέους. Τι άλλαξε από τότε; Ο καγκελάριος Κόνραντ Αντενάουερ, έλεγε ότι πρώτα έρχεται η Ευρώπη και ύστερα η Γερμανία. Πρώτα η Ένωση και ύστερα το κράτος έθνος. Αυτή η λογική, ίσως, θα μπορούσε να εφαρμοσθεί σήμερα, με χρήσιμο τρόπο και για την Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Τρεμόντι.
Δυσφορούν οι Ισπανοί
Με το τραπεζικό της σύστημα να βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής και την ανάγκη στήριξής της από την Ευρώπη να είναι μεγαλύτερη από ποτέ, η Ισπανία βλέπει με έντονη ανησυχία την συμπεριφορά του γερμανικού άξονα προς την Ελλάδα.
Αυτό αντανακλάται στη σημερινή παρέμβαση του ισπανού – μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Χοσέ Μανουέλ Γκονζάλες Παραμό.
Ο τελευταίος χαρακτήρισε την απόφαση να διαγράψουν οι πιστωτές του ιδιωτικού τομέα ένα μέρος από το χρέος της Ελλάδας «μεγάλο πολιτικό λάθος», αντανακλώντας μια σαφή διαφοροποίηση από την -ταυτιζόμενη με τις γερμανικές θέσεις- κυρίαρχη άποψη που υπάρχει στο εσωτερικό της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος.
Παράλληλα, αντανακλά και την εντεινόμενη δυσφορία της Μαδρίτης για τα αποτελέσματα της στρατηγικής που επέβαλαν από κοινού η Άνγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί.
«Οι αποφάσεις στην Ευρωζώνη θα πρέπει να λαμβάνονται συλλογικά και να μην υπαγορεύονται από συγκεκριμένα εθνικά συμφέροντα», δήλωσε ο κ. Γκονζάλες Παραμό, ενώ εκτίμησε ότι ο άσχημος συντονισμός σε πολιτικό επίπεδο οδήγησε στην επιδείνωση των προβλημάτων της Ευρωζώνης.
«Η νομισματική ένωση δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς οικονομική ένωση», δήλωσε ο κ. Γκονζάλες Παραμό στο πλαίσιο ομιλίας του σε τραπεζίτες, ενώ αναφέρθηκε στην ανάγκη να τερματιστεί ο «φαύλος κύκλος» μεταξύ τραπεζικού και κρατικού χρέους.
Ασκήσεις ετοιμότητας για ελληνική έξοδο
Μπορεί οι νουθεσίες - απειλές προς την Ελλάδα να μην θέσει εαυτήν εκτός ευρώ να περιορίστηκαν κατά τι την Παρασκευή, όμως αυξήθηκαν τα δημοσιεύματα που εμφανίζουν Βερολίνο και Βρυξέλλες να εκπονούν σχέδια αντιμετώπισης μιας εξόδου της Αθήνας από την Ευρωζώνη.
Και ενώ μεν η Γερμανία επιβεβαίωσε άμεσα την εκπόνηση ανάλογων σχεδίων, δια στόματος του εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Οικονομικών της, οι Βρυξέλλες αρχικά το διέψευσαν ως ανυπόστατη φήμη, πριν το επιβεβαιώσουν μέσω συνέντευξης του Ευρωπαίου Επιτρόπου, Κάρελ ντε Χουχτ.
Ο τελευταίος δήλωσε ότι δεν θεωρεί ότι «μια ελληνική αποχώρηση [από την ευρωζώνη] θα σήμαινε το τέλος του ευρώ, όπως ισχυρίζονται κάποιοι».
Ειδησεογραφικά πρακτορεία ερμηνεύουν τις δηλώσεις Ντε Χουχτ ως ακόμα μια ένδειξη της αλλαγής ρητορικής από την Ευρώπη σε ό,τι αφορά την ενδεχόμενη έξοδο —ή την εκδίωξη— της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Οι δηλώσεις αυτές μοιάζουν να αποτελούν την πρώτη επιβεβαίωση από κορυφαίο αξιωματούχο της ΕΕ ότι καταρτίζονται σχέδια για την αντιμετώπιση της πιθανής εξόδου της Ελλάδας από το ενιαίο νόμισμα.
No problem
«Πριν από ενάμιση χρόνο μπορεί να υπήρχε ο κίνδυνος να υπάρξουν συνέπειες- ντόμινο» δήλωσε ο Ντε Χουχτ στην φλαμανδόφωνη εφημερίδα De Standaard του Βελγίου. «Αλλά σήμερα υπάρχουν, τόσο εντός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όσο και εντός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπηρεσίες οι οποίες εργάζονται σε σενάρια αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση που η Ελλάδα δεν τα καταφέρει» πρόσθεσε.
Ο επίτροπος, πρώην υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, επανέλαβε το σύνηθες μήνυμα της ΕΕ προς την Ελλάδα, ότι δηλαδή δεν έχει καλύτερη επιλογή από το να τηρήσει τα μέτρα λιτότητας και περικοπών των κρατικών δαπανών που προβλέπονται από τη δανειακή σύμβαση.
«Η τελική φάση του παιγνιδιού έχει αρχίσει. . . δεν γνωρίζω πώς θα καταλήξει» είπε ο Ντε Χουχτ. «Σε περίπτωση εξόδου [από το ευρώ] η σύγχυση στην Ελλάδα θα είναι τεράστια».
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, δηλώνοντας μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ότι διαψεύδει πως η Επιτροπή «επεξεργάζεται σχέδιο εξόδου» της Ελλάδας από το ευρώ και ότι η ΕΕ θέλει η χώρα να παραμείνει στο ενιαίο νόμισμα.
Ωστόσο, τις δηλώσεις του Ντε Χουχτ επιβεβαίωσε και άλλο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς, εξηγώντας πως εννοεί ότι οι θεσμοί της ΕΕ δεν θα μπορούσαν να παραμείνουν αδρανείς τα τελευταία δύο χρόνια σε ό,τι αφορά την κατάρτιση σχεδίων για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων και πλέον έχουν προετοιμαστεί.
Πάντως οι ειδικοί συμφωνούν ότι η ΕΕ εάν επέτρεπε στην (ή ανάγκαζε την) Ελλάδα να αποχωρήσει από το ενιαίο νόμισμα θα μετάνιωνε εξαιτίας των συνεπειών, καθώς πέραν της ίδιας της χώρας θα πλήττονταν χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, ενώ θα αναζωπυρώνονταν οι κίνδυνοι για μια επάνοδο της ευρωπαϊκής οικονομίας σε ύφεση.
Παιχνίδια με τη φωτιά
Αναλυτές και παράγοντες λένε ότι η ΕΕ «παίζει με τη φωτιά» συνεχίζοντας τη συζήτηση περί εξόδου της Ελλάδας από το ενιαίο νόμισμα.
Την Τετάρτη, ο διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα είπε χαρακτηριστικά ότι οι συνέπειες μιας εκδίωξης της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα ήταν «κάπου μεταξύ μιας καταστροφής και του Αρμαγεδδώνα».
Ο Μάρτιν Γουλφ, σχολιογράφος των Financial Times, επανέλαβε το σενάριο ότι «ένα πραξικόπημα ή ένας εμφύλιος πόλεμος δεν αποκλείεται» στην Ελλάδα.
Στο ίδιο άρθρο, ο Γουλφ εκτίμησε ότι η πλήρης διάλυση της ευρωζώνης, που θα μπορούσε να πυροδοτήσει η ελληνική έξοδος, η "Grexit", θα προκαλούσε μείωση του γερμανικού ΑΕΠ κατά τουλάχιστον 7% και θα οδηγούσε σε παγκόσμια ύφεση.
Ο Νταλάρα πρόσθεσε ότι «δεν νομίζω πως οι άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν πολλές εναλλακτικές επιλογές πέραν του να βρουν κάποιον τρόπο για να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ελλάδα».
Από την πλευρά του ο Πολ Κρούγκμαν, τιμηθείς με Νομπέλ οικονομίας και επικριτής της πολιτικής λιτότητας, επανέλαβε ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί μια πολιτική της ανάπτυξης.
Η ΕΚΤ πρέπει «να ξεπεράσει την εμμονή της με τη σταθερότητα των τιμών... να αποδεχτεί και να ενθαρρύνει έναν πληθωρισμό 3 ή 4%, έγραψε στην εφημερίδα The New York Times. «Οι κεντρικοί τραπεζίτες και οι Γερμανοί απεχθάνονται αυτή την ιδέα, αλλά είναι ο μόνος εύλογος τρόπος να σωθεί το ευρώ» πρόσθεσε ο Κρούγκμαν.
18-5-2012
πηγή
''ΗΜΕΡΗΣΙΑ''
http://www. imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=112866003