Τα exit polls ρίχνουν φως στην υποχώρηση Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ στις 6 Μαΐου
Αποκαλυπτικά στοιχεία που αναδεικνύουν ότι η δύναμη των δύο πρώην μεγάλων κομμάτων κατέρρευσε όχι μόνον λόγω του ενός εκατομμυρίου των ανέργων, αλλά και στο σύνολο του εργαζόμενου πληθυσμού, προκύπτουν από την ανάλυση των exit polls της 6ης Μαΐου.
Τα στοιχεία αυτά, που για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν χθες σε ημερίδα της Παντείου από τους γνωστούς εκλογολόγους Ηλία Νικολακόπουλο και Στράτο Φαναρά, είναι εντυπωσιακό ότι εμφανίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται σχεδόν σε όλες τις επιμέρους κατηγοριοποιήσεις των πολιτών, πλην των συνταξιούχων και των νοικοκυρών. Μάλιστα στον λεγόμενο ενεργό πληθυσμό (μισθωτοί Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ελεύθεροι επαγγελματίες κ.λπ.) το κόμμα του κ. Τσίπρα ανεδείχθη νικητής με 18%, καθώς η Ν.Δ. συγκέντρωσε 14% και το ΠΑΣΟΚ μόλις 11%. Με άλλα λόγια, ο μόνος λόγος που η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ διατήρησαν πανελλαδικά έστω το 32% των δυνάμεών τους οφείλεται αποκλειστικώς στον λεγόμενο μη ενεργό πληθυσμό.
Οι δύο εκλογολόγοι απέφυγαν τις προβλέψεις για τις νέες εκλογές. Αμφότεροι, ωστόσο, μίλησαν για «πρωτοφανή σεισμό στο δικομματικό σύστημα».
Ας δούμε μερικές από τις κεντρικές τους διαπιστώσεις, οι οποίες υπογραμμίζεται ότι στηρίζονται σε πραγματικά δεδομένα, δηλαδή στο ποιοι ακριβώς πολίτες ψήφισαν τι, βάσει των exit polls της 6η Μαΐου.
Οπως είπαν, «τρία είναι τα ρήγματα που προκάλεσαν τον εκλογικό σεισμό».
Το πρώτο το χαρακτήρισαν «ηλικιακό». Τα exit polls έδειξαν ότι η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, αλλά και το ΚΚΕ συγκράτησαν κάποιες από τις δυνάμεις τους μόνον στις ηλικίες άνω των 60-65 ετών! Αντιθέτως, οι πολίτες κάτω των 50 ετών ανέδειξαν νικητή τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επισημαίνεται ότι στο ευρύτατο αυτό ηλικιακό φάσμα (18-50 ετών) υψηλότερα ποσοστά από τα πανελλαδικά τους έλαβαν τόσο οι Ανεξάρτητοι Ελληνες όσο και η Χρυσή Αυγή.
Το δεύτερο ρήγμα είναι αυτό που ήδη αναφέρθηκε. Οτι δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ κατεγράφη νικητής όχι μόνον μεταξύ των ανέργων (έλαβε 21,5% έναντι 12,5% της Νέας Δημοκρατίας και 6,5%(!) του ΠΑΣΟΚ), αλλά στο σύνολο του ενεργού πληθυσμού. Στον οποίο -σημειωτέον- συμπεριλαμβάνονται τόσο οι αγρότες (σε αυτούς Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ διατήρησαν κάπως τις δυνάμεις τους) όσο και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι.
Το τρίτο ρήγμα οι δύο ειδικοί το ονόμασαν «γεωγραφικό». Οπως είπαν, η Ν.Δ. και κυρίως το ΠΑΣΟΚ συνετρίβησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ πρωτίστως στα τρία μεγάλα αστικά κέντρα (Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα). Επομένως, η όποια εκλογική διάσωσή τους πρέπει να αποδοθεί στο ότι η «επαρχία» δεν ακολούθησε με την ίδια σφοδρότητα στην καταδίκη του δικομματισμού.
Οι δημοσκοπήσεις
Με τα δεδομένα αυτά, η μόνη ίσως ελπιδοφόρος ένδειξη για τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ προκύπτει από τη σύγκριση των exit polls με τις δημοσκοπήσεις που ακολούθησαν. Ο κ. Φαναράς υποστήριξε συγκεκριμένα ότι ενώ η ψήφος στα αντιμνημονιακά κόμματα έφτασε στις εκλογές στο 61%, τώρα μοιάζει να υποχωρεί στο 55%. Η δε προτίμηση στη Ν.Δ., στο ΠΑΣΟΚ και στα φιλελεύθερα κόμματα επανέρχεται δημοσκοπικά στο 45% από 39% που κατεγράφη στις 6η Μαΐου. Αλλά κι αυτό, όπως ο ίδιος εκτίμησε, μένει να αποδειχθεί, καθώς ο δικομματισμός δεν μοιάζει να ανακτά την εμπιστοσύνη των πολιτών, αλλά πρόσκαιρα να ανακάμπτει λόγω της φοβίας που προκαλούν οι άγνωστες συνέπειες τυχόν νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις 17 Ιουνίου...
Του Κωνσταντινου Zουλα
'''ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ''
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ